search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 21:02
MENU CLOSE

Ανθρώπινο «ποτάμι» οργής ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Απόβαση χιλιάδων φοιτητών στην Αθήνα

08.02.2024 16:35
foitites-1-123

Χιλιάδες φοιτητές από όλη την χώρα «πλημμύρισαν» το κέντρο της Αθήνας και φώναξαν ένα βροντερό «όχι» στα σχέδια της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στο μεγαλύτερο φοιτητικό συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων, δημιούργησαν ένα ενθουσιώδες, τεράστιο, νεανικό ποτάμι που απαίτησε «πτυχία με αξία δωρεάν σπουδές».

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές έβγαλε στο δρόμο η κυβέρνησης με την επιμονή της να παρακάμψει το άρθρο 16 του συντάγματος. Οι φοιτητές ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της χώρας για να διατρανώσουν την απαίτησή τους να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο το οποίο δόθηκε αργότερα την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση.

Στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Αθήνας, συμμετείχαν φοιτητές από την Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, την Κρήτη και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Αν και η ΓΑΔΑ να εκτίμησε ότι στο δρόμο βρέθηκαν τουλάχιστον 15.000 φοιτητές, ωστόσο ο αριθμός ήταν ακόμα μεγαλύτερος, καθώς όταν η κεφαλή της πορείας έφτασε στο Σύνταγμα, η «ουρά» ήταν στα Προπύλαια.

Η πορεία ξεκίνησε στις 13:30 με τα συνθήματα «το 6 και το 7 μας δείχνουν τον δρόμο, με όπλο την κατάληψη θα ρίξουμε το νόμο» και «εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή, το άρθρο 16 να μην παρακαμφθεί».

Στην κεφαλή της πορείας ήταν ο Φοιτητικός Σύλλογος της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «Κώστας Βάρναλης», που δέχτηκε πριν από μερικές ημέρες τη βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ.

Τα συνθήματα «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές», «Δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία, η γνώση είναι δικαίωμα και όχι ευκαιρία», «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά» δόνησαν την ατμόσφαιρα, ενώ το Σύνταγμα «φωτίστηκε» από δεκάδες πυρσούς που άναψαν οι φοιτητες.

Στο πλευρό των φοιτητών στα Προπύλαια βρέθηκαν οι μαθητές, εργαζόμενοι και καθηγητές στα πανεπιστήμια, εκπαιδευτικοί, γονείς.

Ήδη από νωρίς το πρωί μπλοκ φοιτητών με πανό, πολλοί από σχολές της περιφέρειας, άρχισαν να συγκεντρώνονται στην Πανεπιστημίου. 

Όταν η μεγαλειώδης πορεία των φοιτητικών συλλόγων έφτασε στο υπουργείο Εργασίας, με μια συμβολική κίνηση, οι φοιτητές έστειλαν μήνυμα ότι δεν κάνουν πίσω από τη διεκδίκησή τους για: «Πτυχία με αξία – Δουλειά με δικαιώματα!».

Εκατοντάδες ήταν οι φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, που με αποφάσεις τους, έδωσαν το «παρών» στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Ανάμεσά τους:

Από Αθήνα: Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, Δασκάλων ΕΚΠΑ, Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ, Μαθηματικού ΕΚΠΑ, Γεωλογικού ΕΚΠΑ, Βιολογικού ΕΚΠΑ, Πληροφορικής ΕΚΠΑ, Ναυπηγών ΕΜΠ, Τοπογράφων ΕΜΠ, Μεταλλειολόγων ΕΜΠ, Χημικοί Μηχανικών ΕΜΠ, Παντείου, Πανεπιστημίου Πειραιά, Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σχολής Μηχανικών του ΠαΔΑ, Σχολή Επιστημών Τροφίμων του ΠαΔΑ, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού ΠαΔΑ, Σχολή Διοικητικών οικονομικών και κοινωνικών Επιστημών ΠαΔΑ, Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας ΠαΔΑ, Τούρκικων Σπουδών ΕΚΠΑ, Χημικού ΕΚΠΑ, Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Ιατρικής ΕΚΠΑ, Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Φυσικού ΕΚΠΑ.

Από Θεσσαλονίκη: Χημικό, Φαρμακευτική, ΠΤΔΕ, ΦΠ, Αγγλικό, Φιλολογικό, Ψυχολογικό, ΜΜΕ, Αρχιτεκτονική, Πολιτικοί Μηχανικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Χωροταξία, Τοπογράφοι, Ιατρική, ΣΜΗ ΔΙΠΑΕ, ΣΕΥ ΔΙΠΑΕ, Γεωπονία, Κτηνιατρική, Ιστορικό Αρχαιολογικό, Πληροφορική, Κινηματογράφου, ΤΕΦΑΑ, Γαλλικό, ΣΟΦΕΘ, Οδοντιατρική.

Από Πάτρα: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Αρχιτεκτονικής, Φυσικού, Μαθηματικο, ΤΕΠΕΚΕ, Θεατρικών Σπουδών, Ιστορικό Αρχαιολογικό, Σχολής Μηχανικών, Φαρμακευτικής, Βιολογικού, Μηχανολόγων Μηχανικών, ΣΟΦΕΠ.

Από Γιάννενα: Οικονομικό, ΣΕΥΠ, Φιλοσοφία, Φιλολογία, ΠΤΔΕ, Ιστορικό Αρχαιολογικό, Ιατρικής, μηχανικοί Η/Υ και Πληροφορικής, Χημικό, Μαθηματικό, Φυσικό, ΜΕΥ, ΒΕΤ.

Από Ιόνιο: Πληροφορικής, Τεχνών ήχου και εικόνας, Μουσικών σπουδών.

Από Θεσσαλία: Προσχολικής αγωγής Βόλου, Γλωσσικών σπουδών Βόλου, ΣΤΕΦ Λάρισας, Ζωικής Παραγωγής Λάρισας, ΤΕΦΑΑ Τρικάλων.

Από Δυτική Μακεδονία: Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Κοζάνης, ΗΜΜΥ Κοζάνης, Μηχανολόγων Μηχανικών Κοζάνης, Χημικών Μηχανικών Κοζάνης, ΠΤΔΕ Φλώρινας, ΤΕΑΠΗ Φλώρινας.

Από Στερεά Ελλάδα και Εύβοια: Κινηματογράφου Εύβοιας, Φυσικοθεραπείας Λαμίας, ΔΙΓΕΣΕ Θήβας.

Στάση εργασίας έχουν αποφασίσει και η ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ με σκοπό τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και εργαζομένων, αντίστοιχα, στο φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα.

Η στάση εργασίας θα διαρκέσει από τις 11:00 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι αποχώρησαν απ’ το Σύνταγμα και πηγαίνουν να πραγματοποιήσουν πανελλαδικό συντονιστικό γενικών συνελεύσεων.

«Οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, που κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας, στο μεγαλειώδες, πανελλαδικό, φοιτητικό συλλαλητήριο, έδειξαν τη δύναμη της νεολαίας, που τολμά και αγωνίζεται! Έδωσαν αποστομωτική απάντηση στα ψέματα της κυβέρνησης, με τα οποία σερβίρει το νομοσχέδιό της, αλλά και στην προσπάθειά της να συκοφαντήσει, να τρομοκρατήσει και να καταστείλει το φοιτητικό κίνημα» υπογραμμίζει η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της για το σημερινό πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο. «Η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, με την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων και την παραπέρα εμπορευματοποίηση της παιδείας, έχει συναντήσει την καθολική απόρριψη της νεολαίας! Γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει ήδη χάσει! Το μόνο που απομένει να κάνει είναι να αποσύρει το νομοσχέδιο και να ακούσει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων, για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους, με ασφαλείς, επαρκείς υποδομές και καθηγητές, δωρεάν συγγράμματα, σίτιση, στέγαση και μεταφορές, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα και όχι πτυχία σε τιμοκατάλογο.

Θα κάνουν πολύ μεγάλο λάθος όσοι τους αγνοήσουν, παρερμηνεύσουν ή διαστρεβλώσουν το μήνυμα, το οποίο ακούστηκε σήμερα από χιλιάδες φωνές» προσθέτει η ανακοίνωση της ΚΝΕ και καταλήγει: «Ο αγώνας συνεχίζεται! Το δίκιο των φοιτητών θα νικήσει!».

Επεισόδια μετά το συλλαλητήριο

Επεισόδια σημειωθήκαν μετά το τέλος του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Σίνα, δίπλα στο κτίριο της Νομικής, όταν ομάδα νεαρών επιτέθηκε με πέτρες και μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμάτων.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ένας αστυνομικός ελαφρά.

Στο σημείο παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ένταση μεταξύ φοιτητών

Ένταση σημειώθηκε νωρίτερα μεταξύ φοιτητών πριν ξεκινήσει το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, κατά του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε ένταση και συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων παρατάξεων για το ποιος θα βρεθεί στην κεφαλή της πορείας.

Στο σημείο βρέθηκαν και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ τα οποία μετέφεραν συνολικά οχτώ τραυματίες στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Κατά πληροφορίες οι τραυματίες φέρουν χτυπήματα στο κεφάλι.

Νέος γύρος Γενικών Συνελεύσεων πραγματοποιήθηκε αυτήν τη εβδομάδα με μαζική συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών, απέναντι στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, που δηλώνει ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί μέσα στον Φλεβάρη.

Χιλιάδες φοιτητές και περισσότεροι από 150 σύλλογοι αποφάσισαν καταλήψεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στις Σχολές Επιστημών Αγωγής ΕΚΠΑ, στη Σχολή Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ, στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Μετά την πορεία, προγραμματίζεται συντονισμός στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων από όλη τη χώρα.

Οι φοιτητές καταδικάζουν τον αυταρχισμό που εκφράστηκε και με την επέμβαση των ΜΑΤ στη Νομική του ΔΠΘ και επισημαίνουν σε ανακοίνωση ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη ηττηθεί – Απαιτούμε να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο!»

«Ο υπουργός ετοιμάζεται να θέσει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Οι φοιτητές μίλησαν: “Απορρίπτεται! Να μην κατατεθεί!” ας ακούσουν επιτέλους την πλειοψηφία! Το αγωνιστικό ποτάμι των φοιτητών που εναντιώνονται στο νομοσχέδιο δυναμώνει και δεν γυρίζει πίσω!

Στη συκοφαντία και την καταστολή της κυβέρνησης, στην πρωτοφανή εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης απαντάμε με ακόμα πιο αποφασιστικό αγώνα. Η καταστολή δεν μας τρομοκρατεί, μας πεισμώνει!».

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσιάζοντας το σχετικό νομοσχέδιο, τόνισε ότι οι υποψήφιοι για να φοιτήσουν στα ιδιωτικά παραρτήματα των ξένων Πανεπιστημίων θα περνούν αποκλειστικά μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, ισχυριζόμενος ότι η διαδικασία αυτή επιλέχθηκε για να υπάρχει ένα καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και μη κρατικά πανεπιστήμια όσον αφορά στην εισαγωγή φοιτητών. «Οι υποψήφιοι που καλύπτουν αυτήν την ελάχιστη προϋπόθεση θα μπορούν να εγγράφονται στα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ αφού, βεβαίως, πληρούν και όλα τα επιπλέον κριτήρια που το μητρικό ξένο πανεπιστήμιο θα έχει θέσει», είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε επίσης, ότι για να είναι κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να καλύπτει την ελάχιστη βάση εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει.

Αυτή όμως ταυτίζεται με τον χαμηλότερο μέσο όρο ΕΒΕ του επιστημονικού πεδίου, όχι αυτόν που έχει θέσει η ίδια η σχολή, επί συντελεστή 0,8, που σημαίνει ότι ο υποψήφιος αρκεί να τον ξεπεράσει, προκειμένου να εισαχθεί σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, όποιος έχει διεθνές μπακαλοερά και όποιος έχει απολυτήριο λυκείου άλλης χώρας ισότιμο με το δικό μας, εγγράφονται χωρίς εξετάσεις στα μη κρατικά ΑΕΙ. Ο υπουργός όμως δεν διευκρίνησε το «ισότιμο» ανοίγοντας τον δρόμο για το λεγόμενο εθνικό απολυτήριο, το οποίο, σύμφωνα με όσα είπε, «είναι στις προθέσεις μας, αλλά όχι τώρα». 

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια Πανεπιστήμια ανακοίνωσε ότι δίνεται έγκριση για την επιβολή διδάκτρων για όσους αλλοδαπούς θέλουν να φοιτήσουν στα ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, μέτρο που ίσχυε μέχρι σήμερα μόνο για τα αγγλόφωνα προγράμματα, ενώ στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι «αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία» ως προς τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων με τη «σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης». Παράλληλα, ο υπουργός έκανε λόγο για κοινά μεταπτυχιακά των δημοσίων πανεπιστημίων με ξένων πανεπιστήμια, ενώ όπως είπε, θα δημιουργηθεί μηχανισμός χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών.

Διαβάστε επίσης

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 45χρονος άνδρας από φωτιά σε μονοκατοικία

Mάνδρα: Βίντεο-ντοκουμέντο από το φλεγόμενο αμάξι του επιχειρηματία που δολοφονήθηκε

Εξάρχεια: Άνδρας βρέθηκε νεκρός με τραύμα στο κεφάλι 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 21:01