search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 13:33
MENU CLOSE

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Συνάντηση με Μητσοτάκη τη Δευτέρα, υπό την προϋπόθεση των ανοιχτών δρόμων

08.02.2024 13:10
marinakis-new

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των αγροτών την ερχόμενη Δευτέρα άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ωστόσο, ως κεντρική προϋπόθεση έθεσε τους ανοιχτούς δρόμους.

Ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι «ελήφθη η επιστολή των αγροτών, ο πρωθυπουργός όπως έχουμε πει, είναι διατεθειμένος να τους συναντήσει τη Δευτέρα», προσθέτοντας ότι «περιμένουμε να δούμε ποιους θα συναντήσει, ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι και ποιους θα εκπροσωπούν».

«Έχει ληφθεί ένα αίτημα και ο πρωθυπουργός προτίθεται να συναντήσει τους αγρότες τη Δευτέρα», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «το είπε ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός στο Χαϊδάρι: ανοιχτοί δρόμοι σημαίνει συνέχιση του διαλόγου. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να παρεμποδίζεται η διέλευση των πολιτών», ενώ εκτίμησε ότι «υπάρχει όλη η καλή διάθεση να ακούσουμε τους αγρότες. Έχουμε μιλήσει ξεκάθαρα, ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια τα οποία εξαντλήθηκαν σε αυτό το επίπεδο. Όμως υπάρχουν πολύ σοβαρά άλλα αιτήματα τα οποία έχουν υποβληθεί κατά καιρούς, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων που κάνουμε μεγάλη προσπάθεια ο τρόπος καταβολής για τρίτη χρονιά της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο και πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ΚΑΠ».

«Ανήκουμε σε μια παράταξη, τη ΝΔ, που είναι η πρώτη που θέτει ζήτημα ήπιας προσαρμογής στην πράσινη μετάβαση, κάτι που δεν υποστηρίζουν όλοι αυτοί που συκοφαντούν την Ελλάδα», προσέθεσε, υποστηρίζοντας ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών που περιγράφονται στα κείμενά τους έχουν ήδη υλοποιηθεί, είτε εν μέρει είτε συνολικά (ΦΠΑ στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου, κ.λπ.), αλλά και επισημαίνοντας ότι μη εφαρμογή της ΚΑΠ θα σημαίνει ότι «θα χάσουν περίπου 2,8 δισ. ευρώ. Φαντάζομαι ότι αυτό που θέλουν να πουν είναι ότι να γίνει αναδιαπραγμάτευσή της. Είμαστε μια από τις κυβερνήσεις της Ευρώπης που προσπαθούμε να κάνουμε αυτή την επαναδιαπραγμάτευση, έχουμε εξηγήσει τους λόγους – εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλαγή συνθηκών – πρέπει να υπάρξει μια ήπια προσαρμογή και ήδη υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα».

Για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Όσον αφορά στις φοιτητικές κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στην Ελλάδα, ο Π. Μαρινάκης είπε ότι «κατερρίφθησαν και οι τελευταίοι μύθοι: ότι η Κεραμέως έβαλε την ΕΒΕ για να ιδρύσουμε τα μη κρατικά ΑΕΙ, για να δώσουμε πελατεία, όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η ΕΒΕ θα είναι προϋπόθεση για όσους θέλουν να περάσουν σε μη κρατικά ΑΕΙ. Τελείωσε και ο μύθος των προϋποθέσεων, καθώς οι ελάχιστες προϋποθέσεις είναι οι πιο αυστηρές στην Ευρώπη, τελείωσε ο μύθος ότι θα έχουμε πανεπιστήμια ενός ορόφου, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες κτιριακές και χρηματοδοτικές προϋποθέσεις. Άρα είναι μια ιστορική και αναγκαία μεταρρύθμιση».

«Δεν μπορώ να καταλάβω, από τη στιγμή που μπορεί ένα παιδί που δεν πέρασε ή δεν πέρασε στη σχολή που ήθελε σε δημόσιο ΑΕΙ, μπορεί να πάει σε οιαδήποτε άλλη χώρα – και στην Κύπρο που μας έχει δείξει το δρόμο – γιατί να μην μπορεί να το κάνει αυτό, με αυστηρές προϋποθέσεις στη χώρα μας. Γιατί, η πραγματική συζήτηση είναι αυτή: γιατί κάποιος που θέλει και μπορεί να το κάνει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, να μην μπορεί να το κάνει στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να βρω μια λογική απάντηση», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Τέλος, σχετικά με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, ο Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για «συκοφαντίες» και για «πολιτικό παιχνίδι» που παίζεται από τα κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, κατά του ΕΛΚ και της ΝΔ, με στόχο «να μειωθεί το κύρος της επιτυχίας, η έκταση της επιτυχίας της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια». Υποστήριξε, δε, ότι «το πιο λυπηρό είναι ότι μέσα σε αυτούς που υπερψήφισαν το ψήφισμα είναι και Έλληνες ευρωβουλευτές, οι οποίοι έβαλαν το μικροπολιτικό τους συμφέρον πάνω από τη χώρα. Γιατί στο ψήφισμα υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο που μιλά για περιορισμό ή αναστολή της χρηματοδότησης της χώρας»

Διαβάστε επίσης:

Γάμος ομοφύλων: Προς ονομαστική για το νομοσχέδιο λέει ο Βελόπουλος – Βρέθηκαν οι 15 υπογραφές

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν πέρασε η πρόταση της ηγεσίας για «υβριδική» εκλογή συνέδρων

Κασσελάκης: Τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα τους αποφασίσει η κοινωνία – Κάνε αίτηση στο isyriza.gr (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 13:33