search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 20:18
MENU CLOSE

Ευρυτανία: Θλίψη για τον ΕΚΑΒίτη που έπεσε σε γκρεμό – Η κλήση στο 112 που δεν έγινε και οι 6,5 χαμένες ώρες

11.02.2024 17:50
karpenisi_ekavitis
Φωτογραφία: Ευρυτανικά Νέα

Ανείπωτη θλίψη προκάλεσε η είδηση του θανάτου του ΕΚΑΒίτη Θοδωρή Τσώνη σε τροχαίο, στην περιοχή του Προυσού Ευρυτανίας.

Ο προϊστάμενος του ΕΚΑΒ στο Καρπενήσι, πατέρας δύο παιδιών, έχασε τη ζωή του -τα ξημερώματα του Σαββάτου- όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε με τη μηχανή του σε γκρεμό, ενώ κινούνταν επί της επ. οδού Προυσού – Αγρινίου.

Η κλήση στο 112 που δεν έκανε ο ΕΚΑΒίτης

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 46χρονος τηλεφώνησε στη σύζυγό του, που ειδοποίησε τις Αρχές, αδυνατώντας ωστόσο να προσδιορίσει την ακριβή θέση στην οποία βρισκόταν. Αμέσως ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωσή του, ωστόσο κατάφεραν να τον εντοπίσουν μετά από ώρες χωρίς τις αισθήσεις του.

Ο Nίκος Ανάγνος, πυρονόμος και επικεφαλής της ορειβατικής ομάδας της 7ης ΕΜΑΚ, o οποίος έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές επιχειρήσεις διάσωσης, επισήμανε ότι ο 46χρονος θα μπορούσε να είχε σωθεί αν είχε καλέσει τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 ώστε να δώσει το ακριβές στίγμα του κινητού του και να εντοπιστεί άμεσα.

Η ανάρτηση του Νίκου Ανάγνου

«ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΣ ΣΑΣ/ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ

Με αφορμή ένα συμβάν χθες το βράδυ στην Ευρυτανία με έναν νέο άνθρωπο, θέλω να πω 2-3 πράγματα, που κάποιοι τα αγνοούν, κάποιοι τα αμελούν και κάποιοι απλά αδιαφορούν. Ο άνθρωπος αυτός λοιπόν, κινούμενος από Αγρίνιο προς Καρπενήσι, για κάποιο λόγο έχασε τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας του και βρέθηκε σε γκρεμό 40-50 μέτρων περίπου. Όντας ζωντανός και παρά την σφοδρότητα της πτώσης, κατάφερε και ενημέρωσε την σύζυγό του τηλεφωνικά ότι είχε ατύχημα. Δυστυχώς όμως δεν κατάφερε να δώσει ακριβή στοιχεία για την τοποθεσία της πτώσης και το μόνο στοιχείο που έδωσε ήταν ότι είχε περάσει το “τάδε” σημείο και ότι βρίσκεται τραυματισμένος σε βράχια.

Φτάνοντας οι δυνάμεις μας στην περιοχή, χτενίζαμε μέχρι το ξημέρωμα μια περιοχή μήκους περίπου 20χλμ χωρίς αποτέλεσμα. Με το φως της ημέρας τελικά βρέθηκε, δυστυχώς νεκρός και κάναμε την επιχείρηση της ανάσυρσής του. Μετά την αναφορά μου λοιπόν στο συμβάν, φτάνω στο θέμα που θέλω να δώσετε ΠΡΟΣΟΧΗ. Εάν αυτός ο άνθρωπος, αντί για το τηλεφώνημα στην σύζυγό του (κάτι το οποίο είναι απόλυτα σεβαστό και λογικό), είχε κάνει μια κλήση στο 112, πιθανόν να είχε εντελώς διαφορετική κατάληξη και άλλο αποτέλεσμα.

Και λέω πιθανόν, γιατί υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εξέλιξη ενός συμβάντος. Καλώντας το 112 αυτομάτως θα είχαμε το ακριβές στίγμα του και θα πηγαίναμε στα πρώτα λεπτά ακριβώς στο σημείο που βρισκόταν. Αντ’ αυτού, χάσαμε περίπου 6,5 σημαντικές ώρες, ψάχνοντας στο πουθενά, σε ένα τοπίο που με δυο λέξεις θα το χαρακτήριζα απεραντοσύνη και χάος! Κι εδώ ξαναέρχομαι να τονίσω την σπουδαιότητα αυτού του τριψήφιου (σωτήριου) αριθμού 112.

Πρέπει κάποια στιγμή να το εμπεδώσουμε φίλοι μου. Πρέπει να το βάλουμε στην ζωή μας. Δεν είναι μόνο τα μηνύματα (ενοχλητικά για κάποιους) για εκκένωση, η προφύλαξη από καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές. Είναι ένας αριθμός που θα μας σώσει την ζωή καλώντας τον.
Βάλτε τον στην ζωή σας. Είναι αμέτρητες οι διασώσεις που έχουμε κάνει με αίσιο τέλος χάρη σ’ αυτό τον αριθμό».

Διαβάστε επίσης:

Άνοιξε ο σταθμός «Βικτώρια»

Σταύρος Μπαλάσκας για μέλος «Πυρήνων»και ΟΥΚάδες: «Κάτι δεν πάει καλά εδώ» (Video)

ΗΣΑΠ: Προσωρινά κλειστός ο σταθμός στη Βικτώρια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 20:17