search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:45
MENU CLOSE

Τάγκι Ασκάρ: Καταδύτης 100 ετών έκανε βουτιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Video)

11.02.2024 13:15
katar_katadyseis

Ο Τάγκι Ασκάρ υπήρξε ο σπουδαιότερους καταδύτης όχι μόνο του Ιράν, αλλά ολόκληρης της Ασίας.

Στα 100 του χρόνια εξακολουθεί να κάνει βουτιές σε αγώνες Masters. Ταξίδεψε, έτσι, από το Ιράν στη Ντόχα για να δείξει το ταλέντο του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου.

Ο 100χρονος καταδύτης έκανε βουτιά από πλατφόρμα ύψους 1 μέτρου, πριν από τον αγώνα των 3 μέτρων στις γυναίκες, καταχειροκροτούμενος από αθλητές και κοινό.

Αφού βγήκε από το νερό, αποθεώθηκε και συγκινημένος ξέσπασε σε δάκρυα.

Εβδομήντα τρία χρόνια από τότε που κατέκτησε το αργυρό και το χάλκινο μετάλλιο στους πρώτους Ασιατικούς Αγώνες στο Νέο Δελχί και 59 χρόνια από τότε που αποσύρθηκε επίσημα, δήλωσε: «Όταν αγωνιζόμουν σε εθνικό επίπεδο, το τελευταίο πρωτάθλημα που έκανα ήταν όταν ήμουν 41 ετών. Πέτυχα ένα χρυσό μετάλλιο σε εθνικό επίπεδο και μετά από αυτό αποχαιρέτησα το άθλημα, αλλά τουλάχιστον με ένα χρυσό μετάλλιο».

Παρότι αποσύρθηκε, ο Ασκάρ παρακολουθούσε την εξέλιξη του αθλήματος και το πάθος του για αυτό.

«Την πρώτη φορά που συμμετείχα στους Ασιατικούς Αγώνες στο Νέο Δελχί το 1951, το επίπεδο των καταδύσεων στο Ιράν ήταν πολύ υψηλό και πέτυχα δύο μετάλλια. Αλλά μέχρι να γίνουν οι αγώνες στην Τεχεράνη το 1974, οι Κινέζοι κολυμβητές είχαν μπει σε αυτό το όμορφο άθλημα και άρχισαν να βελτιώνονται κατά πολύ – εμείς απλά δεν μπορούσαμε να τους προλάβουμε, καθώς παραμείναμε στο ίδιο επίπεδο με αυτό που ξεκινήσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο 100χρονος δύτης ολοκλήρωσε τη διαφημιστική του κατάδυση μπροστά στους κορυφαίους σημερινούς αθλητές του αθλήματος και στη συνέχεια του δόθηκε μετάλλιο από τον πρόεδρο του World Aquatics Captain Husain Al Musallam, μια ακόμα στιγμή που τον έκανε να δακρύσει.

«Για μένα, είχα μια αγάπη για τις καταδύσεις από τότε που ήμουν έφηβος μέχρι σήμερα. Πάντα αγαπούσα τις καταδύσεις. Τίποτα δεν έχει αλλάξει από το 1951 μέχρι σήμερα, εκτός από τις επιδόσεις μου», είπε.

Ο 100χρονος αθλητής αποκάλυψε το μυστικό της μακροζωίας του στις καταδύσεις, αναφέροντας πως «το μόνο πράγμα που θέλω να σας πω είναι να αγαπάτε αυτό το άθλημα και να διατηρείτε τον εαυτό σας υγιή».

Διαβάστε επίσης:

Super League: Μονομαχία «δικεφάλων» με φόντο την κορυφή στην Τούμπα – «Παραμονεύει» ο Παναθηναϊκός – Όλο το πρόγραμμα

Super League: Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των γηπέδων – Τα μέτρα που θα ισχύουν από τις 13/2

Super League: Ξέσπασε στον ΟΦΗ με «τεσσάρα» ο Ολυμπιακός

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09