search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 17:40
MENU CLOSE

Λευκός Οίκος: Επιβεβαιώνει «ευαίσθητες πληροφορίες» σχετικά με ρωσική αντιδορυφορική δυνατότητα

15.02.2024 22:18
kirbi lefkos oikos 654- new

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η απειλή για την εθνική ασφάλεια που επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής σχετίζεται με «μια αντιδορυφορική δυνατότητα που αναπτύσσει η Ρωσία», αλλά προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο που παρουσιάζει για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν πρόκειται για μια ενεργή δυνατότητα που έχει αναπτυχθεί», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι. «Και παρόλο που η επιδίωξη της Ρωσίας αυτής της συγκεκριμένης δυνατότητας είναι ανησυχητική, δεν υπάρχει άμεση απειλή για την ασφάλεια κανενός».

«Δεν μιλάμε για ένα όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτεθεί σε ανθρώπινα όντα ή να προκαλέσει φυσική καταστροφή εδώ στη Γη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα σχόλια του Κίρμπι ήρθαν μια μέρα αφότου ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μάικ Τέρνερ από το Οχάιο, άναψε θύελλα στο Καπιτώλιο όταν εξέδωσε μια κρυπτογραφική δήλωση ανακοινώνοντας ότι η επιτροπή είχε «πληροφορίες σχετικά με μια σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Η έλλειψη άμεσων λεπτομερειών σχετικά με τη φύση της απειλής άφησε πολλούς να… συμπληρώσουν τα κενά σχετικά με τη σοβαρότητα και την επικείμενη απειλή. Ο Τέρνερ αντιμετώπισε έντονη κριτική, ακόμη και από μέλη του κόμματός του, για τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών της επιτροπής σε μια αόριστη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ανάρτηση καλούσε τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει «όλες τις πληροφορίες» που σχετίζονται με την απειλή.

Την Πέμπτη, ο Κίρμπι είπε ότι η κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ είχε «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με έναν ευρύ αποχαρακτηρισμό πληροφοριών που σχετίζεται με την απειλή. Πρόσθεσε ότι η ιδιωτική δέσμευση, «αντί η άμεση δημοσιοποίηση των πληροφοριών, θα μπορούσε να είναι μια πολύ πιο αποτελεσματική προσέγγιση».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίγνωση της επιδίωξης της Ρωσίας για αντιδορυφορική δυνατότητα που χρονολογείται «πολλούς, πολλούς μήνες, αν όχι λίγα χρόνια», είπε ο Κίρμπι, και ο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί σχετικά από την αρχή της θητείας του.

Είπε ότι μόνο τις τελευταίες εβδομάδες η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών μπόρεσε «να αξιολογήσει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση πώς ακριβώς η Ρωσία συνεχίζει να το επιδιώκει».

Σχετικά με το εάν οι πληροφορίες πρέπει να υποβαθμιστούν, ο Κίρμπι είπε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια αυστηρή διαδικασία και δεν θα πτοηθεί από την απόφαση του Τέρνερ να δημοσιοποιήσει την απειλή την Τετάρτη. Αρνήθηκε ότι η αμερικανική διοίκηση έδωσε πράσινο φως στον Τέρνερ ώστε να δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες.

Τι λέει το Κρεμλίνο

Η Ρωσία απέρριψε σήμερα προειδοποίηση των ΗΠΑ για νέες ρωσικές πυρηνικές δυνατότητες στο διάστημα αποκαλώντας την «κακόβουλη σκευωρία» και «κόλπο» του Λευκού Οίκου ώστε τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν περισσότερα χρήματα για να αντιμετωπιστεί η Μόσχα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενημερώσει το Κογκρέσο και συμμάχους τους στην Ευρώπη για νέα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών σε σχέση με τις ρωσικές πυρηνικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν διεθνή απειλή, δήλωσε χθες, Τετάρτη, στο Reuters πηγή που ενημερώθηκε για το θέμα.

Οι νέες δυνατότητες, που συνδέονται με τις προσπάθειες της Ρωσίας να αναπτύξει όπλο με βάση το διάστημα, δεν αποτελούν επείγουσα απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε η πηγή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε πως δεν θα σχολιάσει την ουσία των αναφορών μέχρι οι λεπτομέρειες να αποκαλυφθούν από τον Λευκό Οίκο. Είπε όμως πως η προειδοποίηση της Ουάσινγκτον είναι σαφώς μια προσπάθεια ώστε το Κογκρέσο να εγκρίνει περισσότερα χρήματα.

«Είναι φανερό πως ο Λευκός Οίκος προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να ενθαρρύνει το Κογκρέσο να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για τη διάθεση χρημάτων, αυτό είναι φανερό», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Θα δούμε τι κόλπα θα χρησιμοποιήσει ο Λευκός Οίκος», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο επικεφαλής της ομάδας για τον έλεγχο των εξοπλισμών, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολτείες για «κακόβουλη σκευωρία», ανέφερε το TASS.

Διαβάστε επίσης:

Ουάσινγκτον: Ροζ σκόνη έριξαν ακτιβιστές για το κλίμα σε προθήκη που φυλάσσεται το Σύνταγμα των ΗΠΑ (Video)

Κάνσας: Από διαπληκτισμό μεταξύ ανηλίκων ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί – Οι μισοί τραυματίες είναι κάτω των 16

ΗΠΑ: Συναγερμός σε αεροπορική βάση στη Μοντάνα – Πυροβολισμοί από σκοπευτή,  lockdown στις εγκαταστάσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 17:40