search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 03:10
MENU CLOSE

«Οδυσσέας»: Για πρώτη φορά θα εξερευνηθεί ο μυστηριώδης νότιος πόλος της Σελήνης – Τι ψάχνει η NASA

15.02.2024 11:13
odysseas-spacex (3)

Ο «Οδυσσέας» είναι περίπου σαν ένας τηλεφωνικός θάλαμος. Η ιδιωτική εταιρία Intuitive Machines, που το σχεδίασε, θέλει να το συνδέει με την χρονομηχανή Tardis από την σειρά Doctor Who- αλλά δεν είναι χρονομηχανή.

Εκτοξεύτηκε στο διάστημα με την ρουκέτα Falcon 9, που κατασκευάστηκε από την SpaceX. Και η NASA που έχει εξοπλίσει τον «Οδυσσέα» ελπίζει πως το εγχείρημα θα ανοίξει νέους δρόμους στην εξερεύνηση του διαστήματος και κυρίως να ανοίξει το δρόμο για επανδρωμένη αποστολή στην Σελήνη το 2026.

Ο «Οδυσσέας» έφυγε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα με τελικό προορισμό την Σελήνη, όπου εκτιμάται ότι θα φτάσει στις 22 Φεβρουαρίου. Στόχος είναι να προσεληνωθεί στο Νότιο Πόλο της Σελήνης, την πιο μυστηριώδη περιοχή της Σελήνης, κάτι που δεν έχει προηγούμενο.

Κάπως έτσι άρχισε το επικό ταξίδι του «Οδυσσέα» προς την Σελήνη , ενώ η ρουκέτα της SpaceX που απελευθέρωσε τον «Οδυσσέα» 139 μίλια πάνω από την Γη, επέστρεψε ήδη με ασφάλεια στον πλανήτη μας.

Αν όλα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν καλά, θα είναι η πρώτη φορά που μια ιδιωτική εταιρία, σε συνεργασία με τη NASA θα οδηγήσει ένα διαστημικό σκάφος στην Σελήνη.

Ο «Οδυσσέας», που έχει το χαϊδευτικό «Όντι», έχει ξεκινήσει ένα ούτως ή άλλως ιστορικό ταξίδι και πηγαίνει προς τον στόχο του με ταχύτητα 24.600 μιλίων την ώρα (11 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο). Όταν προσεληνωθεί θα είναι το πρώτο αμερικανικό όχημα που θα φτάσει στην επιφάνεια της Σελήνης μετά από πέντε δεκαετίες.

Η NASA θέλει να αξιολογήσει το σεληνιακό περιβάλλον, να ψάξει για νερό στη Σελήνη και να προγραμματίσει την επιστροφή αστροναυτών.

Το ταξίδι είναι επικίνδυνο. Αν ο «Όντι» αποτύχει θα προστεθεί σε μια αυξανόμενη λίστα με ανεπιτυχείς αποστολές προς την επιφάνεια της Σελήνης. Μέσα στον 21ο αιώνα μόνο τρεις αποστολές κατάφεραν να στείλουν κάποιο διαστημικό όχημα στην επιφάνεια της Σελήνης και οι τρεις από τις ανερχόμενες δυνάμεις- την Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία.

Οι ΗΠΑ μέχρι τώρα δεν τα έχουν καταφέρει, αλλά έχουν στόχο στο τέλος του 2026 να στείλουν επανδρωμένη αποστολή στην Σελήνη. Ο «Όντι» , εφόσον όλα πάνε καλά, θα εστιάσει την έρευνα στον μυστηριώδη Νότιο Πόλο, όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν αποθέματα παγωμένου νερού, που θα μπορούσε να γίνει πόσιμο για τους αστροναύτες ή ακόμα και να μετατραπεί σε καύσιμο για διαστημικές ρουκέτες για μελλοντικές αποστολές.

Ο «Οδυσσέας» αναμένεται ότι θα είναι λειτουργικός για επτά ημέρες στην επιφάνεια της Σελήνης, πριν πέσει το σκοτάδι στο Νότιο Πόλο, που θα μπλοκάρει τα ηλιακά πάνελ του διαστημοπλοίου από την ηλιακή ακτινοβολία, βυθίζοντας το σκάφος στο απόλυτο ψύχος.

Διαβάστε επίσης:

Κάνσας: Νεκρή 45χρονη μητέρα από πυρά στην παρέλαση για το Super Bowl – Έντεκα παιδιά μεταξύ των τραυματιών (videos)

Ναυάγιο με μετανάστες στα ανοιχτά του Παναμά – Άγνωστος ο αριθμός των νεκρών

Νικολά Σαρκοζί: Ένοχος για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04