search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 07:02
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Κλιμακώνονται οι εντάσεις και βαθαίνουν τα ρήγματα λίγο πριν το Συνέδριο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2321
15/02/2024
15.02.2024 06:08
kasselakis 6540 – new

Κάθε άλλο παρά μία ωραία ατμόσφαιρα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν το συνέδριο «επανεκκίνησης και συσπείρωσης» την ερχόμενη εβδομάδα, στις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου. Εικόνα συνοχής και συντεταγμένου κόμματος δεν υπάρχει, οι δημοσκοπικές χαμηλές πτήσεις επιμένουν και το φλερτ με το μονοψήφιο ποσοστό έχει εκτινάξει την ανησυχία στο κόμμα.

Είναι πλέον καταγεγραμμένα τα ρήγματα με όλους σχεδόν όσοι τον στήριξαν στην εκλογή του και κυρίως με τους Νίκο Παππά και Παύλο Πολάκη.

Ο δεύτερος είναι μάλλον ένας από τους αποδέκτες, αν όχι ο βασικός, του χθεσινού μηνύματος Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία πως όποιος απέχει από την ψηφοφορία για τον γάμο των ομοφύλων ή καταψηφίσει «θα έχει συνέπειες».

Πάντως στην Πολιτική Γραμματεία τα αίματα άναψαν όταν ο Στέφανος Κασσελάκης επέμεινε στην πρότασή του να γίνει ηλεκτρονική ψηφοφορία κι ενώ έχει ενημερωθεί ότι το σύστημα δεν σηκώνει τη διαδικασία, αλλά και στην πρότασή του να υπάρξει αναβολή της εκλογής οργάνων (νέα συντονιστικά στις οργανώσεις και νέες νομαρχιακές επιτροπές). Μάλιστα σημειώθηκαν αποχωρήσεις από τη διαδικτυακή σύσκεψη όταν ο πρόεδρος φάνηκε να επιμένει παρά τις οξείες αντιδράσεις. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης ήταν από εκείνους που έφτασαν σε οριακό σημείο λέγοντας «δεν το αντέχει η αξιοπρέπεια μου και αποχωρώ», ενώ στους αποχωρήσαντες ήταν και οι Κατερίνα Νοτοπούλου, Ζωή Καρκούλια και Διονύσης Τεμπονέρας.

Την ίδια ώρα η εσωκομματική αντιπολίτευση έδειξε τα δόντια της με την εκδήλωση Τεμπονέρα – Αχτσιόγλου – Χριστοδουλάκη με τον πρόεδρο να απαντά με έναν σπασμωδικό προσωπικό χειρισμό που προκάλεσε νέα ταραχή στο εσωτερικό.

Κομματική πειθαρχία

Ειδικότερα, τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν τις τελευταίες μέρες το ταραχώδες εσωτερικό σκηνικό έχουν ως εξής:

Ο πρόεδρος χθες, έπειτα από σιωπή εβδομάδων, προανήγγειλε ότι θα ισχύσει η κομματική πειθαρχία που είχε αναγγείλει στις αρχές Ιανουαρίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι μεταφέρουν πως ο μόνος που είναι αδιευκρίνιστο τι ακριβώς θα κάνει είναι ο Παύλος Πολάκης, το μήνυμα φαίνεται πως έχει βασικό αποδέκτη τον συντονιστή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το ποιες θα είναι οι συνέπειες δεν διευκρινίστηκε και πολλοί ελπίζουν ότι δεν θα είναι η απομείωση της δύναμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με διαγραφές (η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπερέχει της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κατά 4 βουλευτές). Εκτιμάται ότι αυτές θα περιοριστούν σε «ξήλωμα» από καθήκοντα, που στην περίπτωση του Παύλου Πολάκη θα έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, αν τελικώς ο βουλευτής Χανίων επιλέξει το «αντάρτικο».

Αναβολή στο παρά ένα

Στο μεταξύ η συζήτηση για τον τρόπο που θα γίνει η εκλογή συνέδρων αλλά και των συντονιστικών των οργανώσεων καθώς και των νομαρχιακών ήταν ανοιχτή έως χθες, στο παρά πέντε της προγραμματισμένης διαδικασίας, με τον πρόεδρο να επιμένει στην ηλεκτρονική ψηφοφορία που δεν φαίνεται να θέλει κανείς άλλος. Σε αυτούς που δεν την επιθυμούν εμφανίζονται να είναι οι Νίκος Παππάς και Χρήστος Σπίρτζης, που μέχρι στιγμής φέρονται να διαθέτουν τη μεγαλύτερη οργανωτική δύναμη. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τέθηκε η πρόταση – ελιγμός να γίνει τώρα και διά ηλεκτρονικής ψηφοφορίας η εκλογή συνέδρων και να αναβληθεί για το διάστημα μετά το έκτακτο συνέδριο η εκλογή συντονιστικών στις οργανώσεις και η ανάδειξη νέων νομαρχιακών επιτροπών, των οποίων η ανασύνταξη εκκρεμεί μετά τη διάσπαση. «Θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη» απάντησε ο Γιάννης Ραγκούσης, κάνοντας λόγο για πολύ κακή εικόνα «ένα κόμμα να αναβάλει εκλογές πανελλήνιας εμβέλειας τρεις μέρες πριν από την πραγματοποίησή τους». Μάλιστα σημείωσε ότι «αν ληφθεί απόφαση αναβολής, τότε θα πρέπει να ζητηθεί συγγνώμη από τα χιλιάδες μέλη και στελέχη σε όλη την Ελλάδα, που έκαναν τα αδύνατα δυνατά να ανταποκριθούν σε προθεσμίες που είχαν τεθεί αλλά που δυστυχώς τελικά δεν θα ισχύσουν». Πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα αν η ραχοκοκαλιά του κόμματος βρίσκεται σε εκκρεμότητα επί έναν μήνα μετά το συνέδριο, κι ενώ θα πρέπει να ξεκινήσει η καμπάνια για τις ευρωεκλογές. Κάτι που επισημάνθηκε και από άλλους, όμως ο πρόεδρος επέμεινε και αποχώρησε από τη σύνδεση, τινάζοντας την Π.Γ. στον αέρα.

«Καταδρομική» με παρενέργειες

Την ίδια ώρα ο τρόπος που εξακολουθεί να κινείται ο πρόεδρος αιφνιδιάζοντας, χωρίς να διαβουλεύεται με πιο έμπειρα στελέχη και συνεργάτες, συνεχίζει να φέρνει το κόμμα σε νευρική κρίση.

Η «καταδρομική» στην εκδήλωση για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς στο θεάτρο Άλφα, την οποία είχε απαξιώσει όλες τις προηγούμενες μέρες η Κουμουνδούρου, έδειξε τους κινδύνους της επιλογής του προέδρου να μην διαβουλεύεται με κανέναν σε κρίσιμα ζητήματα και έτσι να μην σταθμίζει τα υπέρ και τα κατά των χειρισμών και των πρωτοβουλιών του.

Ήδη δέχεται εκ των έσω κριτική ότι κατέφυγε σε ένα επικοινωνιακό σόου με εφέ ολίγων ωρών ιεραρχώντας ως μείζον το να «καπελώσει» τον Διονύση Τεμπονέρα. Δεν είναι βέβαιο ότι το πέτυχε, άλλωστε μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό και την αμηχανία, το στέλεχος της Π.Γ. το διαχειρίστηκε και το «γύρισε» εκπέμποντας το μήνυμα ότι η παρουσία Κασσελάκη στην εκδήλωση τον δικαιώνει απέναντι στις επιθέσεις και την κριτική που είχε δεχτεί όλες τις προηγούμενες ημέρες.

Θα ήταν δε ανεκτό για τα στελέχη του κόμματος αν το «σόου» είχε τελειώσει εκεί, όμως το αντίθετο συμβαίνει, στην πραγματικότητα υπάρχουν εσωκομματικές παρενέργειες.

Πρώτον γιατί «άδειασε» όλη τη γραμμή που είχε ξεδιπλωθεί τις προηγούμενες μέρες και όσους τη ζύμωσαν είτε σε στήριξη της ηγεσίας, είτε από κομματική νομιμοφροσύνη, είτε για να ανακόψουν τον Τεμπονέρα στην κίνηση του οποίου διαβάζουν φιλοδοξίες «επόμενης μέρας». Μάλιστα οι λεγόμενοι «νεοπροεδρικοί» είχαν φτάσει στο σημείο να εισηγούνται στον πρόεδρο διαγραφή του στελέχους της Π.Γ. ώστε να μην ανοίξουν ορέξεις και σε άλλους για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Δεύτερον γιατί έδειξε να νομιμοποιεί με την παρουσία του στην εκδήλωση τους «αποστάτες» της Νέας Αριστεράς, κατά την κομματική αργκό, τη διάσπαση, και κατά συνέπεια να αδειάζει και όλη την κριτική για τις έδρες που «κλάπηκαν» και όφειλαν οι 11 βουλευτές να τις γυρίσουν πίσω στο κόμμα.

Τρίτον γιατί νομιμοποίησε την ίδια την εκδήλωση και τη συζήτηση για την ανάγκη ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς που σύμφωνα με πολλούς δεν μπορεί να διεξάγεται από τα κόμματα λίγο πριν από τις κάλπες των ευρωεκλογών, θολώνοντας τον κομματικό ανταγωνισμό. Χαρακτηριστικά, κορυφαίο στέλεχος που μίλησε για «απαράδεκτη» επιλογή συνολικά, ρωτούσε ρητορικά «γιατί τότε να μην κάνω κι εγώ μια ανάλογη εκδήλωση;».

Το κλίμα μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση δείχνει ξανά εκρηκτικό και τα βλέμματα πλέον στρέφονται στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης:

Γάμος ομοφύλων: «Ναι» από Σιμόπουλο – Καταψηφίζει η Καραμανλή

ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε η πρόταση Κασσελάκη για την αναβολή εσωκομματικών εκλογών – Ένταση, αποχωρήσεις και απειλή για δημοψήφισμα

Αθηνά Λινού: Έκκληση να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο για την παρένθετη μητρότητα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:44