search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 19:03
MENU CLOSE

Σπάνια ανακάλυψη στη Σκωτία – Εντοπίστηκε νέο είδος πτερόσαυρου (Photos)

15.02.2024 16:19
pterosauros-new

Ένα νέο είδος πτερόσαυρου ανακαλύφθηκε στο νησί Σκάιγι της Σκωτίας και υπολογίζεται ότι έζησε περίπου πριν από 168-166 εκατομμύρια χρόνια, στη διάρκεια της Μέσης Ιουρασικής Περιόδου, όταν οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν στον πλανήτη.

Απολιθωμένα οστά του νέου είδους, που πήρε την ονομασία Ceoptera evansae, εντοπίστηκαν το 2006, στην περιοχή Έλγκολ, στη νοτιοδυτική ακτή του σκωτσέζικου νησιού.

Όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Πολ Μπάρετ, συνεργάτης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, η ανακάλυψη προκάλεσε «απόλυτη έκπληξη» γιατί οι πιο στενοί συγγενείς του είδους εντοπίζονται στην Κίνα.

Από το 2006 η ομάδα των ερευνητών προσπαθεί να ερευνήσει την περιοχή χωρίς να προκαλέσει ζημιές στα ευρήματα, καθώς αρκετά οστά παραμένουν ενσωματωμένα σε βράχια. Παρότι ο σκελετός παραμένει ατελής και έχουν ανασυρθεί τμήματα των φτερών, των ποδιών και της σπονδυλικής στήλης, οι επιστήμονες θεωρούν ότι έχουν στα χέρια τους αρκετά νέα στοιχεία για την εξέλιξη του είδους.

Οι πτερόσαυροι μερικές φορές αναφέρονται ως πτεροδάκτυλοι, αλλά στην πραγματικότητα οι πτεροδάκτυλοι ήταν μόνο μία οικογένεια του είδους των πτερόσαυρων.  Οι ερευνητές λένε ότι το νέο είδος που ανακαλύφθηκε στη Σκωτία ανήκει σε μία ομάδα που είναι γνωστή ως Darwinoptera, από την οποία έχουν εντοπιστεί απολιθώματα στην Κίνα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας των επιστημόνων δημοσιεύτηκαν στην  Journal Of Vertebrate Paleontology, και σε αυτά επισημαίνεται ότι με τη νέα ανακάλυψη φαίνεται πως η οικογένεια  Darwinoptera είχε πολύ σημαντική διασπορά και επέζησε στον πλανήτη επί 25 εκατομμύρια χρόνια.

«Η εμφάνιση του είδους στη Μέση Ιουρασική περίοδο στη Βρετανία ήταν μια απόλυτη έκπληξη, αφού οι πιο στενοί συγγενείς είναι στην Κίνα. Αποδεικνύεται ότι η εξελιγμένη ομάδα των ιπτάμενων ερπετών στην οποία ανήκε εμφανίστηκε νωρίτερα απ΄ όσο νομίζαμε και γρήγορα διεσπάρη σχεδόν σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο καθηγητής Μπάρετ.

Η επιστημονική ονομασία Ceoptera evansae προέρχεται από την σύνθεση της σκωτσέζικης λέξης «cheo», που σημαίνει ομίχλη και την λέξη «πτερά». Η λέξη «evansae» είναι τιμητική αναφορά στην Βρετανίδα παλαιοντολόγο, Σούζαν Έβανς, η οποία εργάστηκε επί σειρά ετών στο σκωτσέζικο νησί όπου εντοπίστηκε ο σκελετός του πτερόσαυρου.

Τα απολιθώματα πτεροσαύρων από την Μέση Ιουρασική Περίοδο είναι σπάνια και ατελή, με συνέπεια να μην είναι εύκολο για τους επιστήμονες να εξακριβώσουν την εξέλιξη του είδους.

«Η χρονική περίοδος από την οποία προέρχεται το Ceoptera είναι από τις πιο σημαντικές για την εξέλιξη των πτεροσαύρων και επίσης μία περίοδος που μας έχει δώσει πολύ λίγα δείγματα», επισήμανε η Δρ. Λιζ Μάρτιν Σίλβερστοουν, παλαιοβιολόγος του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ,  που υπογράφει την έκθεση της ερευνητικής ομάδας.

Διαβάστε επίσης:

«Invasivorism»: Οι «εισβολείς» που απειλούν την πανίδα και τη χλωρίδα, στο εξής θα τρώγονται !!! (Video)

«Οδυσσέας»: Για πρώτη φορά θα εξερευνηθεί ο μυστηριώδης νότιος πόλος της Σελήνης – Τι ψάχνει η NASA

ΗΠΑ: Τα σενάρια αντικατάστασης του Μπάιντεν με φόντο τις ανησυχίες για την διανοητική του κατάσταση – Οι 5 πιθανοί διάδοχοι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 19:01