search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 15:31
MENU CLOSE

Γάμος ομοφύλων: Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για την ψήφιση του νομοσχεδίου – «Ελλάδα, η πρώτη ορθόδοξη χώρα που τον νομιμοποιεί»

16.02.2024 12:22
loatki_gamos-omofilon_1602_1920-1080_new

Για μία ιστορική στιγμή κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ, στα δημοσιεύματά τους σχετικά με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Τα περισσότερα διεθνή Μέσα εστίασαν στο γεγονός πως η Ελλάδα έγινε η πρώτη ορθόδοξη χώρα που αναγνωρίζει την ισότητα στον γάμο.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη το νομοσχέδιο «πέρασε» με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής. Το τελικό αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας είναι 175 «ναι», 77 «όχι» και 2 «παρών»

Guardian

«Η Ελλάδα έγινε η πρώτη ορθόδοξη χώρα που νομιμοποίησε τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian. «Σε μια σπάνια επίδειξη κοινοβουλευτικής συναίνεσης, 176 βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου την Πέμπτη» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσιεύμα, μιλώντας για μια μεταρρύθμιση «ορόσημο».

BBC

Στο άρθρο του, το BBC εστίασε επίσης στην πρωτοπορία της Ελλάδας ανάμεσα στις ορθόδοξες χώρες, υπενθυμίζοντας ότι το νομοσχέδιο προκάλεσε διχασμό και αντιμετώπισε έντονη αντίσταση από την ισχυρή ορθόδοξη εκκλησία, με συλλαλητήρια πιστών στην Αθήνα.

«Πολλοί πολίτες κρατούσαν σημαίες και σταυρούς, διάβαζαν προσευχές και απήγγειλαν εδάφια από τη βίβλο στην Πλατεία Συντάγματος», αναφέρει το άρθρο του βρετανικού πρακτορείου.

«Η Ελλάδα παρέμενε μέχρι στιγμής πίσω από μερικούς Ευρωπαίους γείτονές της, κυρίως εξαιτίας των αντιδράσεων της Εκκλησίας. Έγινε όμως η πρώτη χώρα στη νοτιοανατολική Ευρώπη που αναγνωρίζει την ισότητα στον γάμο», σημειώνει το δημοσίευμα.

Bloomberg

Το Bloomberg επισημαίνει ποιες αλλαγές θα επιφέρει στη ζωή των ομόφυλων ζευγαριών η αλλαγή στη νομοθεσία, αναφέροντας ως παράδειγμα τον Σταύρο Γαβριλιάδη και τον Δημήτριο Ελευσινιώτη που είναι ζευγάρι και πλέον μπορούν να παντρευτούν.

«Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη να έχουν πρόσβαση στην ισότητα στον γάμο και τα αυτόματα γονικά δικαιωμάτα όλοι οι 10,5 εκατομμύρια πολίτες της χώρας, επιτρέποντας στα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν. Είναι η πρώτη χώρα με ορθόδοξη πλειοψηφία που κάνει αυτό το βήμα και πλέον ξεχωρίζει σε μια περιοχή που αντιτίθεται σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή».

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο, ο Σταύρος Γαβριλιάδης επισημαίνει ότι ο νέος νόμος λύνει πολλά από τα προβλήματα της οικογένειάς του. Μετά τον γάμο, θα υιοθετήσει επίσημα τα δίδυμα παιδιά του συντρόφου του Δημήτριου«Θα γίνουμε επιτέλους μία οικογένεια με δύο επίθετα… Τα κοστούμια και οι βέρες είναι ήδη έτοιμα. Ίσως είμαστε εμείς το πρώτο ζευγάρι που θα παντρευτεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγγελία για τον γάμο του ζευγαριού δημοσιεύτηκε ήδη σήμερα στην εφημερίδα Τα ΝΕΑ και η τελετή πρόκειται να λάβει χώρα στη Νέα Σμύρνη.

New York Times

«Η Ελλάδα νομιμοποίησε την Πέμπτη τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και τα ίσα γονικά δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς υπερψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο που δίχασε την ελληνική κοινωνία και προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της ισχυρής Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας. Παρόλο που η Ελλάδα έγινε η 16η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ομοφύλων, είναι το πρώτο ορθόδοξο χριστιανικό έθνος που ψηφίζει έναν τέτοιο νόμο» αναφέρει το άρθρο των New York Times.

Το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας εστιάζει στα ίσα γονικά δικαιώματα που εξασφαλίζει το νομοσχέδιο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν παρέχει στα ομόφυλα ζευγάρια πρόσβαση ούτε σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ούτε στην επιλογή της τεκνοποίησης μέσω παρένθετης μητρότητας.

Reuters

To πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για «νίκη ορόσημο» για τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Είκοσι οκτώ πρεσβείες στην Ελλάδα χαιρετίζουν την υιοθέτηση της νομοθεσίας

Την υιοθέτηση της νομοθεσίας για την ισότητα στον γάμο και την αναγνώριση των ομόφυλων οικογενειών χαιρετίζουν 28 ξένες πρεσβείες στη χώρα μας.

Σε κοινή τους δήλωση, οι 28 ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Ελλάδα τονίζουν ότι «η επέκταση του θεμελιώδους δικαιώματος του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς την ισότητα, την αξιοπρέπεια για όλους σε όλες τις χώρες μας».

Η κοινή δήλωση καταλήγει: «Γιορτάζουμε αυτή την ιστορική στιγμή με τον λαό, το Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Ελλάδος».

Οι 28 πρεσβείες που υπογράφουν την κοινή δήλωση είναι το Βέλγιο, το οποίο ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Νότια Αφρική, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ισλανδία, η Πορτογαλία, η Δανία, η Γαλλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ουρουγουάη, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Κολομβία, η Αυστραλία, η Φινλανδία, η Μάλτα, η Αυστρία, η Χιλή, το Μεξικό, η Ελβετία και η Εσθονία.

Διαβάστε επίσης:

«Σκοτωμός» Βλάχου – Χατζή, αποχώρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ «Άσε μας μωρέ, φύγε – Τι είναι εδώ, κωλοχανείο είναι;» (video)

Eurovision 2024: Υπο τον έλεγχο της EBU η υποψηφιότητα του Ισραήλ

Έχασε στο Champions league η Μπάγερν Μονάχου και βγήκε πρώτος σε τηλεθέαση ο «Σασμός»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 15:28