search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 07:33
MENU CLOSE

Βουλή: Πέρασε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια – 176 «ναι», 76 «όχι», 2 «παρών» – Αποχή για 46 βουλευτές

15.02.2024 12:52
vouli omofyla

Με ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την ισότητα των δικαιωμάτων στον γάμο. Η συζήτηση ήταν επεισοδιακή, με ιδιαίτερα αιχμηρές αναφορές.

Συνολικά επί της αρχής ψήφισαν 254 βουλευτές, με τους 176 να υπερψηφίζουν, 76 να καταψηφίζουν και 2 να δηλώνουν «παρών».

Από τη Νέα Δημοκρατία ψήφισαν «ναι» 107 βουλευτές, 20 ψήφισαν «όχι», ενώ καταγράφηκαν 31 αποχές μεταξύ αυτών του Μάκη Βορίδη και 3 υφυπουργών.

Από το ΠΑΣΟΚ 11 βουλευτές επέλεξαν την αποχή ενώ κανείς από τους βουλευτές του κόμματος δεν καταψήφισε. Πρόκειται για τους:

Λιακούλη,
Χνάρης,
Καζάνη,
Πουλάς,
Μιχαηλίδης,
Παρασκευαΐδης,
Σταράκα,
Κωνσταντινόπουλος,
Μπαράν,
Πάνας,
Νικολαΐδης

Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε ο Παύλος Πολάκης ενώ η Νίνα Κασιμάτη δήλωσε «παρών» και υπερψήφισε κάποια άρθρα. O Όθωνας Ηλιόπουλος ήταν απών.

Από τη Νέα Αριστερά απείχαν οι δύο μειονοτικοί βουλευτές.

Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ καταψήφισαν Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη.

«Όχι» ψήφισε η ανεξάρτητη βουλευτής Αρετή Παπαΐωάννου, ενώ «παρών» δήλωσε ο επίσης ανεξάρτητος Μιχάλης Χουρδάκης.

Η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ και η πρώτη ορθόδοξη, στην οποία αναγνωρίζεται η ισότητα στο πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία.

Το άρθρο 1 (σκοπός του νομοσχεδίου) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 2 (αντικείμενο) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 3 (Σύναψη γάμου από πρόσωπα του ίδιου φύλου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1350 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 παρών

Το άρθρο 4 ( Απάλειψη διάκρισης λόγω φύλου κατά τον νομοθετικό ορισμό του επωνύμου των τέκνων σε περίπτωση μη επιλογής εκ μέρους των γονέων – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 1505 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 5 (Καθορισμός υπόχρεων προς δήλωση των γεννήσεων – Αντικατάσταση άρθρου 21 ν. 344/1976) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 6 (Επέκταση παροχών και προνομίων σε ομόφυλους συζύγους και γονείς – Προσθήκη άρθρου 228 Α, παρ. 4 στο άρθρο 220 και παρ. 3 στο άρθρο 226 Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου, παρ. 3Α στο άρθρο 151 ν. 5078/2023) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 77 «όχι» και κανένα «παρών»

Το άρθρο 7 (Προστασία από την απόλυση των ομόφυλων γονέων – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 281 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 56 «όχι» και 21 «παρών»

Το άρθρο 8 (Εφαρμογή άλλων διατάξεων περί αξιώσεων, παροχών και προνομίων των συζύγων και γονέων) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών»

Το άρθρο 9 (Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στη διάθεση και παροχή αγαθών και υπηρεσιών – Τροποποίηση άρθρου 1 και παρ. 2 και 4 άρθρου 3 ν. 4443/2016) ψηφίστηκε με 199 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών»

Το άρθρο 10 (Ρυθμίσεις περιπτώσεων προϋφιστάμενου γάμου προσώπων ίδιου φύλου που τελέστηκε στο εξωτερικό ) ψηφίστηκε με 175 «ναι», 78 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 11 (Γονεϊκή σχέση που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό) ψηφίστηκε με 172 «ναι», 81 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 12(Εξουσιοδοτικές διατάξεις ) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών»

Το άρθρο 13 (Αναδρομική ισχύς γάμου σε περίπτωση προηγούμενης σύναψης συμφώνου συμβίωσης) ψηφίστηκε 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 14 (Καταργούμενες διατάξεις – Κατάργηση παρ. 3 άρθρου 3 ν. 4491/2017) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 76 «όχι» και 1 «παρών»

Το ακροτελεύτειο άρθρο ψηφίστηκε με 177 «ναι», 76 «όχι» και 1 «παρών»

Μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «Στόχος επετεύχθη. Πάμε παρακάτω» ενώ σε ερώτηση για τον Αντώνη Σαμαρά, είπε «Αφού είπαμε ότι ο καθένας έχει την άποψή του».

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε κατά την ομιλία του ότι το ν/σ θέλει να ενώσει και όχι να διχάσει, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να συγχέεται η συντήρηση με την οπισθοδρόμηση, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος αμέσως μετά επιβεβαίωσε τη στήριξη του νομοσχεδίου από τον ΣΥΡΙΖΑ και υπενθύμισε όσα δεν ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, δηλαδή την προτροπή βουλευτών του σε αποχή και την κάλυψη ενός κορυφαίου υπουργού, του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος και θα απέχει και δήλωσε ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό. Στην αντεπίθεση θέλησε να περάσει ο πρωθυπουργός μετά την παρέμβαση του Σωκράτη Φάμελλου υποστηρίζοντας πως παρά τα όσα αναφέρει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ η αλήθεια είναι πως δεν ψήφισε την ισότητα στον πολιτικό γάμο λόγω των αντιδράσεων του συγκυβερνήτη Πάνου Καμμένου.

«Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως μεταρρυθμιστής, μιας μεταρρύθμισης που δεν στηρίζει το ίδιο του το κόμμα» ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε ότι «Το ΚΚΕ δε δίνει άλλοθι επίπλαστης προοδευτικότητάς στην κυβέρνηση της ΝΔ, όπως κάνουν οι υπόλοιπες συνιστώσες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας». Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, όπως και ο Πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας, αλλά και ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτριος Νατσιός.

Στη Βουλή τοποθετήθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράςο οποίος ξεκαθάρισε ότι «προφανώς» θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. «Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα» είπε χαρακτηριστικά και προχώρησε σε μια εφ΄ όλης της ύλης αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ έθεσε εν αμφιβόλω την επαφή της κυβέρνησης με την κοινωνία. «Κανένα σχόλιο» η απάντηση του Μαξίμου. Πάντως ο κ. Σαμαράς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά την ομιλία του «αν ήταν σκληρός απέναντι στον πρωθυπουργό και σε ορισμένα θέματα εντελώς απέναντι του», απάντησε πως «ήταν η άποψή μου, τίποτα άλλο». Περίπου δέκα βουλευτές τον χειροκροτήσαν, μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του. Ανάμεσά τους ο Μπάμπης Αθανασίου, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Περικλής Μαντάς, ο Γιώργος Καρασμάνης, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Χρήστος Μπουκώρος.

Διαβάστε επίσης:

Χαρίτσης: Με τις ψήφους των προοδευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης θα περάσει το νομοσχέδιο

Δημήτρης Μαρκόπουλος: Η ΟΙΕΛΕ επιβεβαιώνει τη «σκληρή λεκτική επίθεση» σε εκπαιδευτικό – «Θεωρούν πως μπορούν να επιβάλουν τον δικό τους νόμο»

Μητσοτάκης σε Φάμελλο: Δεν υφίσταται ζήτημα συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας – Καταθέστε πρόταση μομφής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 07:29