search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:12
MENU CLOSE

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Σοκ στην κυβέρνηση από τις 51 διαφοροποιήσεις, εμφανές το «ρήγμα»

16.02.2024 06:30
maximou_ipoklopes

Όσο κι αν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επισπεύδων υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αλλά και άλλοι υπουργοί και βουλευτές που υποστήριξαν στην Βουλή το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, επιχείρησαν να παρουσιάσουν την εικόνα μιας αρραγούς Κ.Ο. του κόμματος, η αλήθεια είναι ότι τα στοιχεία μάλλον δεν τους επιβεβαιώνουν.

Και μπορεί οι διαφοροποιήσεις εντός της Κ.Ο. να κινήθηκαν εντός των… προβλέψεων (51 βουλευτές είπαν «όχι», είτε διά της ψήφου τους – οι 20 – είτε μέσω αποχής – οι 31), ωστόσο ο αριθμός δεν παύει να είναι μεγάλος: σχεδόν ο ένας στους τρεις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αρνήθηκε να στηρίξει μια κυβερνητική πρωτοβουλία, παρά τα «φροντιστήρια» στα γραφεία της ΝΔ, το διαρκές «μασάζ» από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη (ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του πήγε τα πράγματα ένα βήμα παρακάτω, κάνοντας λόγο για «bullying»), αλλά και την προσπάθεια του ίδιου του πρωθυπουργού να «χαμηλώσει» τον πήχη, τόσο της σημασίας του νομοθετήματος, όσο και των εσωκομματικών αντιδράσεων (μόνο που δεν… παρακίνησε τους διαφωνούντες να απέχουν, από το να καταψηφίσουν).

Ακόμα και η προσπάθεια μέσω της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας να απαντηθεί εμμέσως το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, φαίνεται ότι δεν κατάφερε να πείσει όσους εξαρχής είχαν τοποθετηθεί αρνητικά, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή οι διαρροές δεν ήταν περισσότερες, καθώς μερικοί αμφιταλαντευόμενοι βουλευτές τελικά (και, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι με… βαριά καρδιά) ψήφισαν «ναι», ενώ την αποχή επέλεξαν ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, και οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, οι οποίοι επίσης είχαν ταχθεί κατά του νομοσχεδίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη μετά το τέλος της ψηφοφορίας ότι «στόχος επετεύχθη» μπορεί αντικειμενικά να είναι σωστή, ωστόσο δεν περιγράφει την εικόνα που πραγματικά διαμορφώνεται μέσα στο κόμμα, καθώς πρέπει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές που καταψήφισαν – προεξάρχοντος του Α. Σαμαρά – αμφισβήτησαν ευθέως και την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου και αν όντως αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, αλλά και τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και του επισπεύδοντος υπουργού ότι δεν τίθεται και ούτε πρόκειται να τεθεί θέμα παρένθετης κύησης για ομόφυλα ζευγάρια, υποστηρίζοντας ότι πλέον το θέμα θα λυθεί από τα δικαστήρια και ότι μάλλον οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις θα διαψευστούν.

Από εκεί και πέρα, και εξαιρώντας το δηκτικό σχόλιο κυβερνητικών πηγών, ότι το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη που διεκδικεί τα πρωτεία στο μεταρρυθμιστικό κέντρο είχε μικρότερο ποσοστό στο «ναι» απ’ όσο η ΝΔ (λόγω αρκετών αποχών), είναι επίσης προφανές ότι η κυβέρνηση «στριμώχθηκε» από τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, ιδίως, δε, από την Ελληνική Λύση, η οποία φάνηκε να «παίζει μπάλα εντός έδρας», απευθυνόμενη με άνεση στο πιο συντηρητικό κομμάτι των ψηφοφόρων (και) του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο δεν βλέπει με καλό μάτι τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Το αν η δεξιά στα… δεξιά της ΝΔ θα αποκομίσει οφέλη από το θέμα αυτό μένει να φανεί, ωστόσο, πλέον η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση από τα δεξιά της είναι εμφανής.

Ένα ακόμα ερωτηματικό που προκύπτει είναι η στάση που θα τηρήσει από τούδε η εκκλησία, η οποία διά στόματος αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου. Ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να πάρει αποστάσεις μιλώντας για τα του Καίσαρος και τα του Θεού και για παπάδες και ζευγάδες, ωστόσο η επιρροή της εκκλησίας σε μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι γνωστή και δεδομένη και ουκ ολίγοι ιεράρχες έχουν εκφραστεί πολύ σκληρά, λέγοντας ότι όποιος υπερψηφίσει το νομοσχέδιο θέτει εαυτόν εκτός εκκλησίας και καλώντας τους βουλευτές που στήριξαν να μην… πατήσουν στους ναούς.

Τέλος, ένα ερώτημα που στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαντηθεί είναι αν μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ που καταψήφισαν ή απείχαν μπορεί να σχηματοποιηθεί μια διακριτή, ας πούμε, ομάδα, όπως οι αποκαλούμενοι backbenchers στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, δηλαδή, βουλευτές που δεν «βλέπουν» υπουργοποίηση και οι οποίοι ενδεχομένως θα διεκδικήσουν έναν πιο διακριτό ρόλο, ιδίως σε ζητήματα με έντονο κοινωνικό γκελ, όπως οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Όμως όλα αυτά αφορούν στην επόμενη μέρα…

Διαβάστε επίσης:

Γάμος ομοφύλων: Απείχαν οι δύο μειονοτικοί βουλευτές της Νέας Αριστεράς – «Δεν μας χαροποιεί το γεγονός» αλλά «δεν θα υπάρξουν συνέπειες» λέει ο Χαρίτσης

Γάμος ομοφύλων: Γιατί απείχε ο Πολάκης – Ενστάσεις στην τεκνοθεσία και την παρένθετη κύηση

Κασσελάκης: Οι καταδικαστέες τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς, δεν δικαιολογούν την καταστρατήγηση του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:11