search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 07:39
MENU CLOSE

Κασσελάκης στο LSE: Εκλέχθηκα με μήνυμα να δώσω φωνή στα μέλη – Αν οι δομές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δουλέψει σωστά, δεν θα ήμουν πρόεδρος

19.02.2024 20:45
kasselakis lse 543- new

Στην εκδήλωση του London School of Economics and Political Science (LSE) με θέμα «Η σύγχρονη Αριστερά για μία προοδευτική διακυβέρνηση» πραγματοπoίησε ομιλία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης. 

Στη συζήτηση που συνδιοργανώθηκε με το Hellenic Observatory συμμετείχε επίσης ο καθηγητής και διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Kevin Featherstone.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι στην προοδευτική πλευρά της πολιτικής, καθώς δούλεψε εθελοντικά για τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Δήλωσε επίσης ότι η διακυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ έχει υπάρξει πολύ πιο προοδευτική από αυτήν του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ απέρριψε ως ψευδείς τις αναφορές ότι στο παρελθόν ψήφιζε το κόμμα των Ρεπουμπλικανών.

«Είμαι στην προοδευτική πλευρά εδώ και καιρό. Πολλοί από εσάς γνωρίζετε ίσως ότι δούλεψα εθελοντικά για τον γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν μεταξύ 2007 και 2007 όταν διεκδικούσε το χρίσμα του κόμματός του. (…) Ο Τζο Μπάιντεν είναι σίγουρα στην πλευρά των προοδευτικών. Για παράδειγμα ήταν ο γερουσιαστής που έφερε τη νομοθεσία για τη βία κατά των γυναικών. Πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν αυτό. Επίσης, είχε μία εξωτερική πολιτική ισχυρή σε θέματα όπως η γενοκτονία (…).Αυτού του είδους η πολιτική που είναι σθεναρά προοδευτική όταν αφορά κάθε είδους θέματα όπως ανθρώπινα δικαιώματα, συμπερίληψη, οικονομική δικαιοσύνη, κοινωνική δικαιοσύνη ήταν πράγματα με τα οποία πάντα συμπαρατασσόμουν. Δεν έχω κρύψει την άποψή μου ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτές αγορές. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είναι μία απομάκρυνση από τη ρητορική που υπάρχει στην ιστορία της Αριστεράς.

«Πώς ένα κόμμα που φοβάται να ακούσει τα μέλη του περιμένει να κυβερνήσει στο μέλλον;»

«Εκλέχθηκα με ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Να δώσω φωνή σε όλα τα μέλη του κόμματος. (Να κάνω ένα) κόμμα για τα μέλη. Αυτό ήταν το μήνυμά μου ευθύς εξαρχής. Τόσο τα κομματικά μέσα όσο και όλα τα υπόλοιπα ήταν εναντίον μου. Μηδενική υποστήριξη. Όλοι οι κομματικοί παράγοντες ήταν απέναντί μου με εξαίρεση μερικούς ανθρώπους», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Το θέμα είναι «να κάνουμε τη δομή του κόμματος να αντανακλά αυτό που τα μέλη επιθυμούν», είπε στη συνέχεια και συμπλήρωσε: «Και γι’ αυτό ρώτησα τη γνώμη των μελών. Και πίστεψε με. Υπήρξαν χιλιάδες απαντήσεις. Με πολλά ιδιαίτερα χρήσιμα σχόλια. Και ένα κόμμα που έχασε με υπερδιπλάσια διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει είναι να ακούσει τα μέλη του. Όλοι οι κομματικοί παράγοντες ήταν απέναντί μου (…)Πώς ένα κόμμα που φοβάται να ακούσει τα μέλη του περιμένει να κυβερνήσει στο μέλλον;  Αν οι δομές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δουλέψει σωστά δεν θα ήμουν πρόεδρος σήμερα. Το γεγονός ότι παρέκαμψα όλη αυτή τη δομή (…)».

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε τα μέλη»

Ως προς τη «βιασύνη του» όπως το χαρακτήρισε ο συνομιλητής του και γιατί δεν περίμενε το συνέδριο ο κ. Κασσελάκης σημείωσε: «Είναι ένα ψευδεπίγραφο δίλημμα. Γιατί στο συνέδριο του κόμματος εκφράζονται πολιτικές θέσεις. Όλοι γνωρίζουν τις πολιτικές μου θέσεις. Και αντανακλώνται πλήρως στο τι κάνουμε. Το ερωτηματολόγιο μου ζητά τη γνώμη για μακρόπνοα ζητήματα. Το συνέδριο του κόμματος είναι μία εντελώς διαφορετική συνθήκη από το να ρωτάς κάτι που δεν συζητείται τώρα στο συνέδριο. Το συνέδριο αυτό δεν είναι καταστατικό».

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε να απευθυνθούμε στα μέλη. Αυτό είναι η Αριστερά». Είπε επίσης ότι δεν θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα, αλλά θα τα αξιοποιήσει και θα τα συζητήσει εσωτερικά, στα όργανα του κόμματος.

«Κανείς δεν πίεσε τον Τσίπρα να παραιτηθεί»

Αναφερόμενος στη διαδικασία που οδήγησε στην εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι ούτε ο προκάτοχός του, Αλέξης Τσίπρας, ούτε κάποιος άλλος από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα τον ενθάρρυνε να είναι υποψήφιος, ούτε όμως και τον αποθάρρυνε. «Υπήρξε ουδέτερος» σε όλη τη διαδρομή, υπογράμμισε για τον πρώην πρόεδρο του κόμματος. Μιλώντας, δε, για την παραίτηση Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, είπε ότι «κανένας δεν τον πίεσε να παραιτηθεί» και πως η πλειοψηφία των μελών ήθελαν να παραμείνει. «Ένα μήνα πριν τις δεύτερες εκλογές (Ιούνιος 2023), ταξίδευα με τον Αλέξη Τσίπρα και μου είπε «Στέφανε ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ολοκληρωτική ανανέωση και δύο είναι οι επιλογές. Είτε με νέο αρχηγό είτε με αλλαγή των πάντων μέσα στο κόμμα» και του απάντησα «το δεύτερο. Ας αλλάξουμε τα πάντα. Μείνε εσύ στη θέση σου και θα αλλάξουμε τα πάντα».Κανείς δεν τον πίεσε να παραιτηθεί. Οι περισσότεροι μεταξύ εμού ήθελαν να μείνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Επέλεξε όπως να απομακρυνθεί και να ανανεωθεί το κόμμα» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας για την περίοδο της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.

Υποστήριξα ένα μήνα μετά την εκλογή μου ότι «θα κερδίσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα κερδίσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί θα δημιουργήσουμε μία εναλλακτική πρόταση».

Τι είπε για τις απόψεις του για το κεφάλαιο και την κριτική που δέχθηκε

Ερωτηθείς αν θα περιέγραφε τον εαυτό του ως «Σοσιαλιστής» ο κ. Κασσελάκης απάντησε «Ένα νέο-σοσιαλιστή, ίσως».

Και συμπλήρωσε: «Ένα σοσιαλιστή που αντιλαμβάνεται το σημερινό περιβάλλον και προσπαθεί να πετύχει κοινωνικούς στόχους. Ξέρετε, είχα μία περιφρόνηση νωρίτερα από το κόμμα μου διότι είπα ότι δεν υπάρχει λόγος να δαιμονοποιούμε τη λέξη «κεφάλαιο». (…) Υπάρχει και το κεφάλαιο (με πεζό το κ) που απλά κατά τη γνώμη μου είναι η μαθηματική διατύπωση του κόστους ενός αγαθού και πως αυτό διανέμεται στην κοινωνία δίκαια».

Έχω διαβάσει γραπτά του Καρλ Μαρξ, έχω βρεθεί και σε σχολή Οικονομικών. (…) Στο τέλος της ημέρας, και επιτρέψτε μου να το πω αυτό, όλοι πρέπει να έχουμε ένα θεωρητικό και φιλοσοφικό πλαίσιο (υπόβαθρο) στη διαμόρφωση της πολιτικής μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία επ αυτού. Αλλά στο τέλος της ημέρας (αυτό που μετράει) είναι να κάνει τον πολίτη να εμπλακεί με την πολιτική, ειδικά σε μία χώρα όπου το 52% απείχαν στις τελευταίες εκλογές. Και να εξηγήσεις τα πράγματα λαϊκά. Το πιο μαρξιστικό πράγμα που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι μία ουγκιά δράσης αξίζει όσο ένας τόνος θεωρίας. (…) Ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλωσε από το 3% στο 35% το 2015 όχι γιατί το 32% της χώρας άρχισε να μιλούν για τον Μαρξ. Μεγάλωσε από το 3% στο 35% επειδή οι άνθρωποι ήθελαν μία αντισυστημική έξοδο από πενταετή λιτότητα. (…). Όλη μου η ζωή είναι αντισυστημική. Ξεκίνησα μία ναυτιλιακή εταιρεία στα 30. (…) Ήμουν 14 ετών όταν η σταθερότητά μου ανατράπηκε (…)».

Γιατί θαυμάζει τον Ανδρέα Παπανδρέου

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι το πρότυπο που θαυμάζω γιατί είναι αυτός που κατάφερε να ενώσει τη χώρα, εκείνη την εποχή, μετά από χρόνια διχασμού και διώξεων της Αριστεράς από τη Δεξιά».

«Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου έκανε στροφή στη στάση του για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δεν το ενστερνίζομαι αυτό, η ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ πιο φιλοευρωπαϊκή από την αντίστοιχη ιστορία του ΠΑΣΟΚ και μπράβο στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι έτσι. Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατάφερε να φέρει κάποιες πραγματικές κοινωνικές αλλαγές, να δημιουργήσει ένα κράτος πρόνοιας, να δημιουργήσει θεσμούς και να δημιουργήσει πραγματικά μια μεσαία τάξη στη χώρα και νομίζω ότι αυτό το μοντέλο είναι αυτό που πρέπει να εφαρμόσουμε τώρα» τόνισε ακόμη ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Ποτέ μου δεν φοβήθηκα να πάω σε αχαρτογράφητα νερά. Και ο Ομπάμα είχε ένα debate με τη Χίλαρι Κλίντον αν θυμάστε. Και ήταν ανάμεσα στην κρίση και την εμπειρία. Και σε αυτή την περίπτωση θα πάρω το πλευρό του Ομπάμα. Η κρίση είναι πολύ σημαντικότερη από την εμπειρία. Η εμπειρία μπορεί να επηρεάσει την κρίση σου», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:

Χρυσοχοΐδης για αγρότες: Στην Αθήνα θα κατέβει λογικός αριθμός τρακτέρ σε σημεία που θα ορίσει η αστυνομία

Μητσοτάκης προς τους αγρότες: Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω, ξεπεράσαμε τα όρια

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν νοείται χαλαρή ψήφος στις ευρωεκλογές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 07:36