search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:25
MENU CLOSE

Κασσελάκης από ΣΕΒ : Νέο κοινωνικό συμβόλαιο προτείνει η σύγχρονη Αριστερά

10.10.2023 12:48
kasselakis-sev1

Στις προτεραιότητες και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και την ανάπτυξη, την ανάγκη επιστροφής ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα, τις εργασιακές σχέσεις και την λειτουργία της αγοράς με κανόνες και έλεγχο, στην κλιματική αλλαγή, και την λειτουργία της Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης κατά την ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Δίνοντας ένα στίγμα των προθέσεών του ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περνάει στο επόμενο στάδιο της ιστορικής του πορείας. Εκείνο μιας Σύγχρονης Αριστεράς που δεν δαιμονοποιεί την λέξη “κεφάλαιο” αλλά την βλέπει ως ένα χρήσιμο εργαλείο για ευημερία». Σε αυτό το νέο στάδιο της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, διεμήνυσε πως θα στελεχώσει την ομάδα του «με ικανούς ανθρώπους, που προέρχονται από την εργασία και την οικονομία, που έχουν ενσυναίσθηση και καθαρά χέρια, και που θέλουν να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια στον τόπο τους».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίζει με την οικοδόμηση ενός σταθερού πλαισίου εργασιακών σχέσεων, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να καταργούμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, ειδικά σε μία χώρα με αδύναμη δικαιοσύνη και βαθιές προκαταλήψεις. Μέχρι και οι Ηνωμένες Πολιτείες, το κέντρο του καπιταλισμού, απαιτούν βάσιμο λόγο απόλυσης και προσφέρουν θεσμικές προστασίες όχι μόνο στην απόλυση αλλά και στην πιθανή πρόσληψη!».

Υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να επιβάλουμε δεκάωρη εργασία χωρίς αύξηση αποδοχών, αλλά με δήθεν πληρωμή σε ρεπό, να διπλασιάζουμε τις φθηνές υπερωρίες, να καταργούμε το ΣΕΠΕ με την μετατροπή του σε Ανεξάρτητη Αρχή με μειωμένες αρμοδιότητες, να αποδυναμώνουμε τα συνδικαλιστικά δικαιώματα σε μια χώρα της Ευρωζώνης με πολύ χαμηλές απολαβές.

«Αυτά δεν είναι συνταγή για βιώσιμο κοινωνικό συμβόλαιο και για εύρωστη κοινωνία με διάχυση της ανάπτυξης. Απλά – δεν – είναι. Και σαν το κερασάκι στην τούρτα, ο πρόσφατος νόμος Γεωργιάδη συνεχίζει και επιτείνει την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την επιβολή επισφαλών ελαστικών εργασιακών σχέσεων», σημείωσε και επεσήμανε ότι πρέπει να θεσπίσουμε ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας, με θέσπιση σαφών όρων και προϋποθέσεων:
-Ένταξη όλων όσοι εργάζονται, με όποια σχέση και μορφή εργασίας σε έναν κλάδο – στις πρόνοιες της οικείας κλαδικής σύμβασης.
-Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
-Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, με θέσπιση, μεταξύ άλλων, τεκμηρίου υπέρ του χαρακτήρα της εργασίας τους ως εξαρτημένης, για τη στοιχειώδη κατοχύρωση τους στα θέματα ωραρίου, μισθού και προστασίας της υγείας και ασφάλειάς τους.
-Κατοχύρωση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που τη
ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση με σεβασμό στις συμβάσεις εργασίας.

Όλα αυτά είναι θέμα δικαιοσύνης και κοινής λογικής – ειδικά όταν δεν υπάρχει ένα κοινωνικό κράτος πρόνοιας. Να γνωρίζετε ότι από εμένα δεν θα ακούτε ούτε ευχάριστα λόγια ούτε όμως αβάσιμη ή ιδεοληπτική κριτική. Θα ακούτε μόνο προτάσεις κοινής λογικής στην κατεύθυνση που σας περιέγραψα: της ΣΥΝ-εργασίας, σημείωσε ακόμη.

Κανόνες στην αγορά – στήριξη των μικρομεσαίων

Περαιτέρω ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξήγησε ότι η μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί την εργασία παραγωγική δύναμη που συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη.

Ως εκ τούτου, αναφέρθηκε στην ανάγκη «η λειτουργία της αγοράς εργασίας να γίνεται με κανόνες και αυστηρό έλεγχο», καθώς «αυτό επιβάλλουν και οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά», τους οποίους είπε οι μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις γενικά τηρούν αλλά θα πρέπει ως προς αυτό να στηριχθούν και οι μικρομεσαίοι. «Η ενίσχυση του ρόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων, ευρύτερα, στην παραγωγική διαδικασία και ο αναπροσανατολισμός της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, είναι καθοριστικοί παράγοντες για το μέλλον της χώρας μας».

Προτεραιότητες και τρίπτυχο

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις σχετικές ιεραρχήσεις και πολιτικές επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ:

1.Η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, στο οποίο δεν έχουν πρόσβαση 8 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

2. Η αξιοποίηση και κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε να κατευθυνθούν σε τομείς που παράγουν εγχώρια προστιθέμενη αξία. Ανέφερε ενδεικτικά ότι «πολλοί πόροι για την τεχνολογία κατευθύνονται στην προμήθεια πληροφορικών συστημάτων κι όχι στην ανάπτυξη μιας πραγματικής και ανταγωνιστικής ‘’βιομηχανίας της πληροφορικής’’».

3. οι δύο καινοτόμες εργαλειοθήκες που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ (Τζάκρη)

Α) το  Forum ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ για την παραγωγή βιομηχανική πολιτικής με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων ώστε να βρούμε ένα κοινό τόπο, μια κοινή συνισταμένη για το που συμφωνούμε για να προχωρήσουμε στις αντίστοιχες πολιτικές.

Β) την μελέτη για την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία που κατέληξε αυτή η διαδικασία, εκτός από τα επί μέρους θέματα που έλυσε, σε ένα σχέδιο επενδυτικού claw back, το οποίο όπως είπε εντάχθηκε στο ταμείο Ανάπτυξης και έχει ήδη εκταμιευθεί ένα σημαντικό κονδύλι, ύψους 400 εκ. ευρώ.

Περαιτέρω, μιλώντας για το τρίπτυχο της οικονομίας στο οποίο επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στους εξής άξονες:

ΠΡΩΤΟΝ: Σχέδιο οριστικής διαχείρισης και ρύθμισης των χρεών των επιχειρήσεων και των καταναλωτών ώστε να βελτιωθεί η ταχύτητα και ο όγκος της κυκλικότητας της οικονομίας.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Στροφή μεγάλου μέρους του ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην ανάπτυξη πρότυπης καθετοποιημένης παραγωγής.

ΤΡΙΤΟΝ: Στην επένδυση του κράτους, των Ελλήνων βιομηχάνων νέων και παλιών, και μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων που ηγούνται σε κάθε κλάδο προκειμένου στην Ελλάδα να παράγονται κρίσιμα τμήματα των προϊόντων που διακινούνται στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και απαιτούν υψηλή ποιότητα τεχνογνωσίας, εξειδίκευση και μικρή απόσταση από τις αναπτυγμένες βιομηχανικά ευρωπαϊκές χώρες. «Η ανακατάταξη των εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω του Covid είναι μια ευκαιρία για εμάς να κερδίσουμε μερίδιο αγοράς» είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πως στόχος είναι μια «σύννομη επιχειρηματικότητα», όπου το κράτος δεν εμποδίζει αλλά βοηθά την ιδιωτική πρωτοβουλία, για κοινωνικό κράτος με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, για αξιοκρατία ώστε οι Έλληνες και Ελληνίδες να μην φεύγουν στο εξωτερικό. Υπογράμμισε ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων δεν χρειάζεται παραπάνω φορολόγηση αλλά «δραστική μείωση της σπατάλης, πάταξη της χρόνιας διαπλοκής, και γενναίες τομές στην ποιότητα των θεσμών μας».

«Ποτέ δε θα ασκήσω επιρροή στην Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ»

Στο σκέλος της ομιλίας του για την Δικαιοσύνη σημείωσε ότι αυτή είναι ο μεγάλος ασθενής, αναφερόμενος καταρχάς στην βραδύτητα της απονομής της που ευνοεί όπως είπε τους ισχυρούς.

Παράλληλα μίλησε για «ξεδόντιασμα» της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση:  «είναι και ντροπή το να “ξεδοντιάζεις” τη Δικαιοσύνη με τις πράξεις σου ως κυβέρνηση.

Απόπειρα επηρεασμού του κου. Τζενερίκου.

Προσωπικές επιθέσεις στον κ. Ράμμο.

Αλλαγή του Δ.Σ της ΑΔΑΕ χωρίς διαβούλευση με 2 ψήφους της ακροδεξιάς.

Και βέβαια, τα τηλέφωνά μας, τις συνομιλίες μας, τις ιδιωτικές στιγμές μας…όλα όσα παρακολουθούσαν με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου». «Μην αναρωτιέστε» πρόσθεσε «για ποιον λόγο δεν επιστρέφουν τα παιδιά μας από το εξωτερικό. Αυτά βλέπουν. Και τα βλέπουν να γίνονται από τους Αμερικανοσπουδαγμένους αιρετούς της 41% παντοδυναμίας, και φοβούνται. Και αποστρέφουν το βλέμμα τους από τη χώρα τους».

Στο σημείο αυτό έδωσε διαβεβαιώσεις πως «εάν οι πολίτες με τιμήσουν και μου αναθέσουν τη διακυβέρνηση της χώρας, ποτέ μα ποτέ δε θα ασκήσω την παραμικρή επιρροή στη Δικαιοσύνη και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το αντίθετο: θα θωρακίσω τους θεσμούς ώστε η Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ να είναι πραγματικά ανεξάρτητοι από την εκάστοτε κυβέρνηση».  

«Ο Πρωθυπουργός της χώρας πρέπει να υπηρέτης του λαού και της Δημοκρατίας – ούτε ωτακουστής ούτε ψευτο-ευεργέτης» πρόσθεσε επιτιθέμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τόνισε επίσης  απευθυνόμενος στο ακροατήριο, την επιχειρηματική ελίτ της χώρας, ότι «ποτέ θα συνδιαλλαγείτε μαζί μου για άδειες που θα διευκολύνουν αθέμιτα την ανάπτυξη, για τις δικές σας δραστηριότητες μιλάω. Μην με προσεγγίσει κανείς – θα το βγάλω δημόσια στον κόσμο που με εμπιστεύεται κάθε μέρα».

«Αντί για συνδιαλλαγή» συνέχισε, «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει ένα πλήρως στελεχωμένο δημόσιο, με πολύ λιγότερη γραφειοκρατία. Γιατί και η ψηφιακή γραφειοκρατία παραμένει γραφειοκρατία».

Διαβάστε επίσης:

Debate Μπακογιάννη – Δούκα: Ένα αταίριαστο ζευγάρι στην Αθήνα και ο αστάθμητος παράγοντας της συμμετοχής

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Διεργασίες στις περιφέρειες που πάνε σε β’ γύρο

Πώς ο Μπέος επαναφέρει το ζήτημα του γάμου για ομόφυλα ζευγάρια και προκαλεί «πονοκέφαλο» στη ΝΔ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:20