search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 05:15
MENU CLOSE

Κόλαση φωτιάς σε πολυκατοικία στην Ισπανία: Πώς ένας θυρωρός έσωσε δεκάδες ανθρώπους πηγαίνοντας πόρτα πόρτα

23.02.2024 17:57
valencia fotia 987- new

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες για τη φονική πυρκαγιά σε 14όροφη πολυκατοικία στη Βαλένθια της Ισπανίας, όπου τουλάχιστον έχασαν τη ζωή τους 10 άνθρωποι.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι κατά την πρώτη επιθεώρηση (του χώρου) από τους αστυνομικούς του εγκληματολογικού τμήματος εντοπίστηκαν δέκα πτώματα» είπε στους δημοσιογράφους η περιφερειάρχης Πιλάρ Μπερναμπέ.

Η αστυνομία συνεχίζει να συλλέγει πληροφορίες και δείγματα DNA από τους συγγενείς των ανθρώπων που συγκαταλέγονται στους αγνοούμενους της φονικής πυρκαγιάς. Σημειώνεται πως στην πολυκατοικία των 138 διαμερισμάτων διέμεναν περίπου 450 κάτοικοι.

Οι ομάδες διάσωσης, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη να σώσουν τυχόν επιζώντες και να βρουν ακόμα και τις σορούς των θυμάτων που δεν κατάφεραν να γλιτώσουν από την καταστροφή.

Την ίδια ώρα που τα σωστικά συνεργεία έδιναν τη μάχη της κατάσβεσης και του απεγκλωβισμού των ενοίκων,  στο φως της δημοσιότητας ήρθαν ηρωικές πράξεις απλών ανθρώπων, που κυριολεκτικά «έσωσαν» ζωές.

Ο θυρωρός της πολυκατοικίας έσωσε δεκάδες ενοίκους

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «Ιdeal», ένα άτομο, θυρωρός της πολυκατοικίας στην οποία ξέσπασε η φωτιά, με τη γενναιότητά του κατάφερε να υπερνικήσει το χάος και τον πανικό που επικρατούσε και με κίνδυνο της ζωής του έσωσε πολλούς ανθρώπους από την πύρινη λαίλαπα, προτού να είναι αργά.

Πρόκειται για τον Julián, ένας από τους θυρωρούς, ο οποίος στα πρώτα λεπτά του συμβάντος συνειδητοποίησε τι επρόκειτο να συμβεί και αποφάσισε να πάει από πόρτα σε πόρτα για να προειδοποιήσει και να βγάλει έξω τους ενοίκους.

Κάποιοι δεν είχαν αντιληφθεί ότι το κτίριο είχε πάρει φωτιά, αλλά η παρέμβαση του θυρωρού ήταν καθοριστική, σύμφωνα με κάποιους από τους γείτονες. Ενήργησε γρήγορα και απέτρεψε ένα πολύ μεγαλύτερο κακό από αυτό που συνέβη.

«Πήγε χτυπώντας πόρτα-πόρτα» λέει ο Manuel, ένας από τους ιδιοκτήτες ενός από τα διαμερίσματα που έχουν ήδη καταστραφεί. «Τον προσπέρασα στις σκάλες», λέει.

«Χάρη σε αυτόν, πολλοί άνθρωποι σώθηκαν. Αυτός ο άνθρωπος ήταν μια ειδική αναφορά», λέει.

Η Amalia Correcher, η συντονίστρια ενός από τα κέντρα που συγκεντρώνουν τη βοήθεια, συμφωνεί. «Οι γείτονες λένε ότι ήταν το κλειδί, σίγουρα έσωσε πολλούς ανθρώπους», λέει.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών

Ο Julián ήταν, μαζί με την ομάδα των πυροσβεστών, ένας από τους ήρωες της ημέρας, που έζησαν στιγμές μεγάλης αγωνίας μέσα και έξω από το κτίριο. Άλλοι ήρωες ήταν αναμφίβολα οι πυροσβέστες που κατάφεραν να διασώσουν δύο ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί σε ένα από τα μπαλκόνια του κτιρίου.

Η διάσωση μπορούσε να παρακολουθηθεί ζωντανά, τόσο από τις τηλεοπτικές κάμερες που μετέδιδαν εικόνες από το γεγονός, όσο και από τον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες κάτοικοι της Βαλένθια.

Η διάσωση ήταν αγωνιώδης, επειδή η φωτιά έφτασε να πολιορκεί το μπαλκόνι από όλες τις πλευρές. Όμως η επέμβαση ενός ζευγαριού πυροσβεστών, με την ανανέωση του υγρού από τη μάνικα, ήταν το κλειδί για την απομόνωσή τους. Τελικά, μετά από πολλά λεπτά ικεσίας για βοήθεια, κατάφεραν και οι δύο να ανέβουν στον γερανό των σωστικών συνεργείων και μπόρεσαν να βγουν από το σπίτι τους.

Η επιχείρηση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από το πλήθος.

Πώς εκδηλώθηκε η φωτιά

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στον τέταρτο όροφο του κτιρίου που ανεγέρθηκε πριν από δεκαπέντε χρόνια, με 138 διαμερίσματα. Η φωτιά εξαπλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα στους άλλους ορόφους μέσω της πρόσοψης.

Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο εντοπισμός των νεκρών έγινε μέσω drones.

Κανένα από τα 138 διαμερίσματα δεν γλίτωσε από τις φλόγες.

Το κτίριο, στην συνοικία Ελ Καμπανάρ, τυλίχθηκε στις φλόγες μέσα σε λίγα λεπτά. «Σαν να ήταν από άχυρο», δήλωσε στην ισπανική τηλεόραση κάτοικος της περιοχής. «Δεν πίστευα στα μάτια μου. Ο αέρας φυσούσε δυνατά εκείνη τη στιγμή και η φωτιά εξαπλωνόταν με αντυπωσιακή ταχύτητα». «Είναι τρομερό να σκέφτεσαι ότι άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται στο εσωτερικό».

Η Εσθερ Πουτσάδες, της τοπικής ένωσης Βιομηχανικών Μηχανικών (COGITI) δήλωσε στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο A Punt ότι η πρόσοψη του κτιρίου ήταν κατασκευασμένη από πολυουρεθάνη, υλικό εξαιρετικά εύφλεκτο.

Συνολικά, 22 ομάδες της πυροσβεστικής υπηρεσίας στάλθηκαν στον τόπο της πυρκαγιάς, μαζί με οκτώ μονάδες Πρώτων Βοηθειών.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ και ΕΕ επιβάλλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Με «μπλόκα» εισόδου απαντά η Μόσχα

Μαντλίν ΜαKάν: Φρικιαστικές αποκαλύψεις για τον ύποπτο για την εξαφάνισή της – Βίαζε, μαστίγωνε και απειλούσε με αποκεφαλισμό τα θύματά του

Εντυπωσιακή ανακάλυψη ενός νέου είδους της Τριασικής περιόδου (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 03:24