search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:25
MENU CLOSE

«Η πολιτική επιστρέφει»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2323
29/02/2024
01.03.2024 06:10
nea aristera 654- new

Έχοντας αφήσει πίσω τους τον ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη και οι βουλευτές που εντάχθηκαν στη Νέα Αριστερά προχωρούν στο πρώτο ιδρυτικό βήμα του νέου φορέα με την τριήμερη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή (1-3 Μαρτίου).

Σύνθημα της συνδιάσκεψης «Η πολιτική επιστρέφει», κάτι που εδώ και καιρό λένε τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, στην παρούσα συγκυρία ωστόσο αποτελεί και σχόλιο για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τον διαχωρισμό από αυτόν. Οι εργασίες του τριημέρου θα ανοίξουν με ομιλία του προέδρου της Κ.Ο. Αλέξη Χαρίτση σήμερα το απόγευμα (18.30), ενώ θα ακολουθήσει η παρουσίαση του Σχεδίου Ιδρυτικής Διακήρυξης.

Με την ολοκλήρωση της συνδιάσκεψης, η Νέα Αριστερά θα εγκαινιάσει την προεκλογική της εκστρατεία εν όψει των κρίσιμων ευρωεκλογών, όπου θα επιδιώξει την καταγραφή της. Θα ακολουθήσει το ιδρυτικό συνέδριο το ερχόμενο φθινόπωρο, με τη Νέα Αριστερά να ποντάρει στις «ανασυνθέσεις» που αναμένεται να προκύψουν στο εσωτερικό του προοδευτικού πολιτικού φάσματος αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Μετά την πρόσφατη προσχώρηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, από τη Νέα Αριστερά έχουν προαναγγείλει ότι έπεται και συνέχεια, και αναμένεται ποια πρόσωπα θα δώσουν το «παρών» στην επικείμενη συνδιάσκεψη. Μεταξύ αυτών, θα είναι και πρόσωπα που θα μετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο, αν και ανακοινώσεις επίσημες θα υπάρξουν μετά την ολοκλήρωση του τριημέρου, οπότε θα αρχίσει επισήμως η προεκλογική καμπάνια.

Η μέχρι στιγμής δημοσκοπική καταγραφή παραμένει χαμηλή (γύρω στο 2%, που πάντως θεωρείται πως εξασφαλίζει κοινοβουλευτική είσοδο), όμως τα στελέχη της Νέας Αριστεράς την αιτιολογούν από το γεγονός ότι το πολιτικό τους εγχείρημα είναι φρέσκο, μόλις δύο μηνών. Από την άλλη, με βάση τις δημοσκοπικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, εκτιμούν ότι το πολιτικό κενό στον προοδευτικό χώρο είναι μεγάλο και οι εξελίξεις ανοιχτές.

«Να γιατί φύγαμε»

Παρά την κριτική που συνεχίζουν να δέχονται για την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη της Νέας Αριστεράς νιώθουν ότι δικαιώθηκαν απόλυτα για την επιλογή τους – και σε γενικές γραμμές πλέον αυτό γίνεται και γενικότερη πεποίθηση.

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ βοήθησαν τις τελευταίες μέρες να προβάλουν αυτή τη «δικαίωση», λέγοντας «να γιατί φύγαμε». Μάλιστα, δεν ήταν μόνο το συνέδριο που πρόσφερε αυτή την ευκαιρία, αλλά και η επίθεση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στη γνωστή πλέον παρέμβασή του ανέφερε ότι «έφυγαν επειδή έχασαν» την εξουσία, με Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου να ανταποδίδουν στο πολλαπλάσιο τα πυρά.

Εκ των πραγμάτων, ευελπιστούν ότι η συνεχιζόμενη κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καταστήσει τη Νέα Αριστερά υποδοχέα απογοητευμένων μελών αλλά και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη τού υπό ίδρυση φορέα, με προεξάρχουσα την Έφη Αχτσιόγλου, καλούν ανοιχτά σε απεγκλωβισμό κοινωνικών δυνάμεων αλλά και στελεχών (χωρίς να κατονομάζουν) από το πρώην κόμμα τους, καθώς εκτιμούν ότι ουσιαστικά ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον γνωρίζαμε ώς σήμερα, έκλεισε και πως ο πολιτικός εκφυλισμός και η κρίση μετάλλαξης θα συνεχιστούν.

«Αντιφατικός ο Τσίπρας»

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην πρώτη του αντίδραση απάντησε στον πρώην πρωθυπουργό οργισμένα, καλώντας τον να κάνει την αυτοκριτική του για τις επιλογές του, στις οποίες ο πρώην ΥΠΟΙΚ απέδωσε τη σημερινή κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επανερχόμενος μετά το συνέδριο, είπε πως ο Αλέξης Τσίπρας έχασε και μάλιστα δεν ήταν σωστό να κάνει την παρέμβασή του λίγο πριν ξεκινήσει το συνέδριο. Υπογράμμισε δε πως ήταν αντιφατικό ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τη μία να λέει ουσιαστικά ότι «το κόμμα μου είναι ένα μπάχαλο» και μετά να λέει ότι «φύγαμε γιατί χάσαμε. Ε, δεν φύγαμε γιατί χάσαμε», αλλά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα «υπό εξαέρωση», δεν επιτρέπεται η διαφωνία και δεν παράγεται πολιτική.

Στη δική της παρέμβαση δυο μέρες πριν, η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας με την ανοχή του στον Στέφανο Κασσελάκη ουσιαστικά τον στήριξε και τώρα έρχεται ετεροχρονισμένα να αναγνωρίσει όσα εξ αρχής είχαν επισημάνει τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, χωρίς αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης:

Τζάκρη: «Λήξις συναγερμού, δημιουργήθηκε αχρείαστος θόρυβος, να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις υπονόμευσης και οι φραξιονισμοί» (video)

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Έμφαση στην ακρίβεια και τους αγρότες, με το βλέμμα στις αντιδράσεις

Δημοσκόπηση MRB: Ρευστό σκηνικό για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – Η Νέα Δημοκρατία αντιμέτωπη με την ψήφο διαμαρτυρίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:23