search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 03:47
MENU CLOSE

Νέα Αριστερά: Οι διαχωριστικές με το παρελθόν και οι επιδιώξεις μετά το πρώτο ιδρυτικό βήμα

04.03.2024 11:51
xaritsi new

Μεταξύ της ικανοποίησης για το πρώτο ιδρυτικό της βήμα, της ανακούφισης για τη δικαίωση της επιλογής αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν τρεις μήνες και της αγωνίας για το αύριο κινείται η Νέα Αριστερά η οποία ολοκλήρωσε χθες την πρώτη Πανελλαδική της Συνδιάσκεψη.

Ωστόσο θα υπάρξει και συνέχεια καθώς προβλέπεται ιδρυτικό Συνέδριο, μετά τις ευρωεκλογές, με την ελπίδα ότι αυτές θα απελευθερώσουν δυνάμεις που μπορούν να μεγαλώσουν τον φορέα της Νέας Αριστεράς.

Ο Αλέξης Χαρίτσης στην καταληκτική του ομιλία στο κλείσιμο του τριημέρου ανέδειξε σε προτεραιότητα τη μάχη των ευρωεκλογών, λέγοντας ότι χρειάζεται πολλή δουλειά ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Νέα Αριστερά «μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη των ευρωεκλογών».

Η Νέα Αριστερά θα επιδιώξει μια αξιοπρεπή καταγραφή στις επικείμενες ευρωεκλογές, και ιδανικό θα ήταν να καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή.

Στόχος, να έχει ρόλο καταλύτη στο σκηνικό ανασύνθεσης στο εσωτερικό των προοδευτικών δυνάμεων που αναμένεται να προκύψει μετά τις ευρωεκλογές.

Το βασικό ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται και επιχειρούν να συσπειρώσουν στις τάξεις τους προκειμένου να γίνει πράξη αυτός ο πρώτος εκλογικός στόχος είναι ο ευρύτερος χώρος της Αριστεράς, ένας κόσμος που απογοητεύτηκε ήδη από την εποχή του τρίτου μνημονίου αλλά και όσοι παρέμειναν ενεργοί αλλά σήμερα απογοητεύονται από τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο ο Αλέξης Χαρίτσης και τα κορυφαία στελέχη, θέλουν για το κόμμα που φτιάχνουν να ισχύσει μια τριπλή συνθήκη:

-Να είναι ένα τελείως νέο κόμμα

Να μην είναι ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ

-Να μην αυτοπεριοριστεί ως ρητορική και δυναμική σε στενά αριστερά όρια, θυμίζοντας κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Εξ ου και στις διακηρύξεις του Σαββατοκύριακου, τονίστηκε ότι είναι ένα κόμμα «ευρύχωρο» και ανοιχτό στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες, τις αγωνίες των οποίων επιθυμεί να εκφράσει.

Σαφώς μοιάζει δύσκολο το να μην θυμίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ή να μην παραπέμπει σε μια βελτιωμένη εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι’ αυτό τα στελέχη του κόμματος καταρχάς, κάνοντας τον απολογισμό της πορείας τους στον ΣΥΡΙΖΑ και της συμμετοχής τους στην διακυβέρνηση ξεχωρίζουν τα θετικά από τα αρνητικά και «αποκηρύσσουν» παθογένειες του ΣΥΡΙΖΑ, πολλές από τις οποίες θεωρούν πως ανάγονται στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Άλλωστε πλέον δε διστάζουν να ασκήσουν κριτική και στον πρώην πρωθυπουργό, και για την κυβερνητική και την αντιπολιτευτική περίοδο και για τον ρόλο του, μετεκλογικά, στην ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη ως νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα θετικά εντάσσουν την έξοδο από τα μνημόνια, την επαναφορά της χώρας σε πορεία ανάπτυξης, την Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ διαχωρίζονται από τα αρνητικά στα οποία εντάσσουν τον λαϊκισμό, τον βολονταρισμό, τον αρχηγισμό και την αναζήτηση εσωτερικού εχθρού.

Πλέον πορεύονται έχοντας ως μότο τις «καθαρές θέσεις, χωρίς μέσους όρους και στρογγυλέματα» και επιχειρούν να συγκροτήσουν μια αριστερά, μακριά από τα εκφυλιστικά φαινόμενα του ΣΥΡΙΖΑ, που θα δίνει τις μάχες όχι μόνο στο επίπεδο των προθέσεων και των διακηρύξεων, αλλά στην πράξη και στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων.

Στόχος τους όπως λέει και το σύνθημά τους «η πολιτική επιστρέφει» είναι να σπάσει η απογοήτευση και η αποστράτευση του κόσμου, από τις συνεχείς ήττες και να επαναφέρουν το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας και στην δράση αλλά και στην κάλπη.

Διαβάστε επίσης

Δημοκράτες: Αυτό είναι το νέο κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου με σαφές δεξιό μήνυμα- Γιατί το ανακοίνωσε από τον Έβρο

Μη κρατικά ΑΕΙ: Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τη «μητέρα όλων των μαχών» στη Βουλή

Αλέξης Τσίπρας: Πετά «βαρίδια», φρεσκάρει το πολιτικό του προφίλ και ετοιμάζεται για το μετεκλογικό σκηνικό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09