search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:18
MENU CLOSE

Χαρίτσης: Η Νέα Αριστερά μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη των ευρωεκλογών

03.03.2024 17:04
xaritsis_axtsioglou_nea aristera

«Κερδίσαμε το στοίχημα της συμμετοχής, της συλλογικότητας και της επιστροφής της πολιτικής» είπε ο Αλέξης Χαρίτσης στο κλείσιμο της πρώτης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Νέας Αριστεράς, το πρώτο ιδρυτικό βήμα του νέου φορέα που μετρά, όπως ο ίδιος τόνισε, τρεις μήνες ζωής.

Με το κλείσιμο της πρώτης φάσης συγκρότησης, ο Αλέξης Χαρίτσης έθεσε τους άμεσους στόχους, δηλαδή αφενός τις πολιτικές μάχες όπως αυτή για το δημόσιο πανεπιστήμιο, αφετέρου την συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου. Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές ειδικότερα, σημείωσε ότι αυτή η πρώτη εκλογική δοκιμασία είναι ένας κρίσιμος κόμβος για τη Νέα Αριστερά η οποία όπως είπε οφείλει να σπάσει την λογική της αποχής και εξέφρασε την εκτίμηση πως «μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη των ευρωεκλογών».

Σημειώνεται πως στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, σύμφωνα με πηγές της Νέας Αριστεράς, συμμετείχαν 1.297 αντιπρόσωποι, ενώ καθ’ όλη την διάρκεια των εργασιών, το Σάββατο και την Κυριακή ως το κλείσιμο, τον λόγο πήραν 129 αντιπρόσωποι και 60 τοποθετήσεις εστάλησαν ηλεκτρονικά.

«Δρόμοι στρωμένοι με ροδοπέταλα δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν»

Πιο αναλυτικά, ο Αλέξης Χαρίτσης, στην εμψυχωτικού χαρακτήρα ομιλία του στο κλείσιμο των εργασιών υπογράμμισε πως η Νέα Αριστερά σε αυτό το πρώτο της ιδρυτικό βήμα κέρδισε «το στοίχημα της συμμετοχής, της συντροφικότητας, της συλλογικότητας, της επιστροφής της πολιτικής» και κατάφερε να δώσει  «το στίγμα για αυτά που έρχονται και θέλουμε να τα διαμορφώσουμε όλοι μαζί».

Σημείωσε, ότι κοινός στόχος όλων όπως φάνηκε και από τις ομιλίες είναι «η Νέα Αριστερά να μεγαλώσει, να γίνει το νέο μεγάλο ευρύχωρο σπίτι για όλους τους συμπολίτες μας , για όλους τους αριστερούς που δεν υποκύπτουν στον εκφυλισμό, δεν υποκύπτουν στην απογοήτευση, στη λογική της απάθειας και της αποστράτευσης».

Ανέφερε πως με την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη έκλεισε η πρώτη φάση της συγκρότησης των τελευταίων τριών μηνών όπου «πετύχαμε πολλά, κυριολεκτικά ξεκινώντας από το μηδέν, με μια πρωτόγνωρη και δύσκολη διαδικασία», αλλά όπως διεμήνυσε «δρόμοι στρωμένοι με ροδοπέταλα δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν, μαζί προχωράμε σε αχαρτογράφητα νερά».

Πρόσθεσε πως υπήρξαν προτάσεις, κριτική και διαφωνίες, αλλά «αυτός είναι ο πλούτος μας, να συζητάμε ανοιχτά δημοκρατικά, να διαφωνούμε όταν χρειάζεται και να συνθέτουμε και να προχωράμε όλοι μαζί» ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχουν και προβλήματα που δε θα τα κρύψουμε κάτω απ’ το χαλί».

Επισήμανε ότι η Συνδιάσκεψη κλείνει με τρία κείμενα, το κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης, που όπως είπε είναι προϊόν της προσπάθειας σύνθεσης , την Πολιτική Απόφαση και το κείμενο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, «Τι είναι και τι κάνει η Νέα Αριστερά, ένα κείμενο “διακηρυκτικό και εμψυχωτικό”». Από την Συνδιάσκεψη αναδείχθηκε και ένα «μεταβατικό συντονιστικό» ως το συνέδριο που, όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς θα αποτυπώνει την πανελλαδική δικτύωση, θα έχει νέα πρόσωπα, θα έχει γυναίκες, και όσους θέλει να εκπροσωπήσει ο νέος φορέας.

Αυτό που προέχει, είπε, είναι «η επόμενη φάση της Νέας Αριστεράς που έχει μπροστά της ένα κρίσιμο κόμβο που είναι η κάλπη των ευρωεκλογών. Μια μάχη εξαιρετικά κρίσιμη για την Ευρώπη γιατί πρέπει να σταματήσουμε την επέλαση της ακροδεξιάς, στη χώρας μας και σ’ όλη την Ευρώπη, πρέπει να σταλεί μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ισχυρό μήνυμα στην αλαζονεία, τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κ. Μητστοάκης δεν θα έχει λευκή επιταγή να κυβερνήσει τα επόμενα χρόνια, και αυτό θα αποτυπωθεί στην κάλπη των ευρωεκλογών».

Είναι, συνέχισε, και «μια κρίσιμη μάχη για τη Νέα Αριστερά», καθώς «είναι η πρώτη εκλογική δοκιμασία» και «η Νέα Αριστερά μπορεί να αποτελέσει τη θετική έκπληξη αυτών των ευρωεκλογών, να καταγράψει την Αριστερά του αγώνα, την Αριστερά που μάχεται και έχει πολιτική πρόταση, που αγωνιά για το μέλλον αυτού του τόπου». «Οφείλουμε», πρόσθεσε «να σπάσουμε τη λογική της αποχής και της ιδιώτευσης» και να μιλήσουμε για την «πολιτική με σαφήνεια, όχι με μέσους όρους και στρογγυλέματα».

Κάλεσε σε ηχηρή παρών της Νέας Αριστεράς στη μάχη υπεράσπισης του Δημόσιου Πανεπιστημίου που όπως είπε θα δοθεί στη Βουλή από τους βουλευτές αλλά πρέπει να δοθεί και μες την κοινωνία, «πρέπει να πείσουμε ότι είναι μια μάχη που αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».

Ταυτόχρονα, ανήγγειλε πως «από αύριο ξεκινά η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου», το οποίο «θα αντανακλά αυτό που θέλουμε να εκφράσουμε, τα στρώματα τα οποία θέλουμε να εκπροσωπήσουμε, τους ανθρώπους, τις κινήσεις, τα κινήματα, τις συλλογικότητες, που θέλουμε να ενταχθούν στην προσπάθειά μας».

«Προχωράμε, δεν κάνουμε βήμα πίσω, προχωράμε για την κοινωνία που θέλουμε να φτιάξουμε. Προχωράμε μπροστά και θα τα καταφέρουμε», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Πιερρακάκης: Πάνω από 10 ξένα πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Κασσελάκης: Η Βούλα Κεχαγιά εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Υποψήφια ευρωβουλευτής η Δώρα Αυγέρη (Video)

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ο Λοβέρδος ρίχνει το φταίξιμο για το μπάζωμα στον Εισαγγελέα (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09