search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 07:01
MENU CLOSE

ΒΟΥΛΗ TV: «Σφηνάκια» γνώσης από τη βιβλιοθήκη του Κοινοβουλίου – Νέα σειρά εκπομπών

04.03.2024 12:13
vouli-tv_0403_1460-820_new

Ίσως είναι από τα τηλεοπτικά ανήκουστα. Κόντρα στη γενικευμένη κατάσταση που επικρατεί στα κανάλια, για τα οποία ο Πολιτισμός εκπροσωπείται από μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις επιθεώρησης και με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για τα προσωπικά καλλιτεχνών στα πρωινάδικα, το Κανάλι της Βουλής εντάσσει στο πρόγραμμα του μια ακόμη εκπομπή για βιβλία και μάλιστα εστιασμένη.

Η νέα σειρά εκπομπών «5′ στη Βιβλιοθήκη της Βουλής – Συλλέγοντας την Ιστορία» συστήνει τον πνευματικό πλούτο ο οποίος είναι εγκυβωτισμένος στη Βιβλιοθήκη της έδρας της εθνικής αντιπροσωπείας. 

Σε έρευνα και παρουσίαση του δημοσιογράφου Γιώργου Γιουκάκη τα τηλεοπτικά «σφηνάκια» του καναλιού ΒΟΥΛΗ TV αποκαλύπτουν ανεκτίμητης αξίας ιστορικής σημασίας εκδόσεις μέσα από δεκάδες συλλογές. Συλλογές πολιτικών προσωπικοτήτων και ανθρώπων του πνεύματος, οι οποίες κατά καιρούς δωρίθηκαν και φυλάσσονται ταξινομημέ­νες στην Βιβλιοθήκη της Βουλής, καθώς και στις Ειδικές Συλλογές της Βουλής.

Ο κύκλος επεισοδίων- με πρεμιέρα εντός Μαρτίου- «ανοίγει» με την παρουσίαση των δύο παλαιότερων ελληνικών εκδόσεων. Πρόκειται για δύο βιβλία τα οποία εκδόθηκαν τον 15ο αιώνα στη Βενετία. Το ένα είναι η γραμματική του Μανουήλ Χρυσολώρα (εκ των πρωτεργατών της εισαγωγής της ελληνικής παιδείας και γραμματείας στην Ιταλία) με τίτλο «Ερωτήματα», που εκδόθηκε στη Βενετία περι το 1471 και το άλλο είναι το «Ετυμολογικόν μέγα κατά αλφάβητον πάνυ ωφέλιμον» (διεθνώς γνωστό ως EM) των Μάρκου Μουσούρου, Νικολάου Βλαστού και Ζαχαρία Καλλέργη το οποίο κυκλοφόρησε το 1499. Μεταξύ άλλων είναι το επεισόδιο για τον Σπυρίδωνα Τρικούπη (από τις σημαντικότερες πολιτικές μορφές των πρώτων 50 χρόνων του νεοσύστατου ελληνικού κράτους) με σπάνιες εκδόσεις (της προεπαναστατικής περιόδου)  και προσωπικά αντικείμενα. Με την πα­ρουσίαση μοναδικών ντοκουμέντων αναδεικνύονται βασικές πτυχές της προσωπικότητας των δωρητών, αλλά και ψηφίδες της νεότερης ιστορίας μας.

Η σκηνοθετική επιμέλεια της σειράς « 5΄ στη Βιβλιοθήκη της Βουλής – Συλλέγοντας την Ιστορία» είναι  της  Δέσποινας Χονδροκούκη, η ιστορική επιμέλεια της  Δρ. Μαρίας Βλασσοπού­λου, προϊσταμένης της Μπενακείου Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και του  Δρ. Θοδωρή Κου­τσογιάννη, Έφορου της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων. Στη διεύθυνση παραγωγής η Ελευθερία Μελενίκου.

Διαβάστε επίσης:

Attica TV: Σειρά ντοκιμαντέρ «Infowar» για τις τάσεις της διεθνούς πραγματικότητας

Τηλεθέαση: Οι νικητές και οι χαμένοι του Σαββάτου – Ποιος κέρδισε το δυναμικό κοινό

Ανθή Σαλαγκούδη: «Δεχόμουν απειλές όταν έφυγα από την ΕΡΤ»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 06:55