search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 07:05
MENU CLOSE

Κομισιόν: Πρόταση για κοινή αγορά όπλων ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας

05.03.2024 16:07
eu

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τρίτη ένα νέο πρόγραμμα αμυντικής βιομηχανίας ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο μεταξύ 2025 και 2027.

Το νέο πρόγραμμα καλεί τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να προμηθεύονται τουλάχιστον το 40% του αμυντικού εξοπλισμού τους συλλογικά έως το 2030 και στοχεύει η αξία του αμυντικού εμπορίου εντός της ΕΕ να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 35% της αμυντικής αγοράς της ΕΕ, πρόσθεσε.

«Για να αυξηθεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική ετοιμότητα, τα κράτη μέλη πρέπει να επενδύσουν περισσότερα, καλύτερα, μαζί και ευρωπαϊκά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε πολλές ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες, αν και αξιωματούχοι της ΕΕ υποστήριξαν ότι οι καθαρά εθνικές προσπάθειες είναι λιγότερο αποτελεσματικές και θέλουν τα όργανα της ΕΕ να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην αμυντική βιομηχανική πολιτική.

Η Επιτροπή της ΕΕ επιδιώκει επίσης να βοηθήσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία να προετοιμαστεί καλύτερα για τις υπάρχουσες και πιθανές μεγάλες προκλήσεις, όπως η ξαφνική αύξηση της ζήτησης για μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών πυροβολικού.

Η Επιτροπή πρότεινε επίσης να χρησιμοποιηθεί ένα μερίδιο των κερδών που πραγματοποιήθηκαν από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση αγορών όπλων για την Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να ενισχύσει τη βιομηχανία όπλων της, ώστε να μπορέσει να στραφεί στην «οικονομία πολέμου» ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Κέιτ Μίντλετον: Από αναβολή σε αναβολή η επιστροφή στα βασιλικά καθήκοντα – Στις 8 Ιουνίου η πρώτη επίσημη εμφάνισή της

ΗΠΑ: Ο Τραμπ επιδιώκει να βγάλει… νοκ-άουτ τη Νίκι Χέιλι στη σημερινή «Σούπερ Τρίτη» – Εκλογές σε 15 πολιτείες

Γιατί κατηγορήθηκε για σεξισμό το Βρετανικό Μουσείο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 07:01