search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 08:24
MENU CLOSE

Εκλογές ΗΠΑ: Οριακό προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – «Αδειάζει» και τους δύο ο Έλον Μασκ για χρηματοδότηση

06.03.2024 21:46
tramp biden 7654- new

Σε νέα μονομαχία μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ εξελίσσεται η μάχη για τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου τον Νοέμβριο του 2024 και ήδη οι πρώτες δημοσκοπήσεις δίνουν μια πρώτη εικόνα για τις αμερικανικές εκλογές.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι του Δημοκρατικού υποψηφίου σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Wall Street Journal που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, με το 47% να υποστηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ και το 45% τον Τζο Μπάιντεν, μια διαφορά που είναι εντός του περιθωρίου σφάλματος της έρευνας που είναι συν ή πλην 2,5 ποσοστιαίες μονάδες. Πάντως, τον Δεκέμβριο, ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείτο με τέσσερις μονάδες.

Η δημοσκόπηση δίνει, επίσης, ενδείξεις για ένα από τα πιο πιεστικά ερωτήματα της προεδρικής εκστρατείας του 2024: Αν η βελτίωση της οικονομίας θα αυξήσει τις προοπτικές επανεκλογής του Προέδρου Μπάιντεν έναντι του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ. Η απάντηση – μέχρι στιγμής – φαίνεται να είναι ότι βοηθάει λίγο τον Τζο Μπάιντεν, αλλά και ότι περισσότεροι ψηφοφόροι στρέφουν την προσοχή τους αντ’ αυτού στη μετανάστευση, ένα επικίνδυνο ζήτημα για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στη νέα δημοσκόπηση, περίπου το 73% δηλώνει ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλος, στα 81 του χρόνια, για να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή, ίδιο ποσοστό με εκείνο που είχε καταγραφεί σε δημοσκόπηση της «Wall Street Journal» τον Αύγουστο.

Συγκριτικά, το 52% θεωρεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, ηλικίας 77 ετών, είναι πολύ μεγάλος για να θέσει υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο, ποσοστό αυξημένο κατά 5 μονάδες σε σχέση με τον Αύγουστο. Ο Τζο Μπάιντεν, την περασμένη εβδομάδα, έλαβε πιστοποιητικό υγείας στην ετήσια εξέτασή του, με τον γιατρό του να τον χαρακτηρίζει «ικανό για υπηρεσία».

Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό, κοντά στο 60%, που ανησυχεί και με τις δύο υποψηφιότητες, λόγω ηλικίας.

«Αγκάθια» για τους υποψηφίους η μετανάστευση και ο πόλεμος στη Γάζα

Απ’ ό,τι φαίνεται, ο Τζο Μπάιντεν έχει μειονέκτημα όσον αφορά στη στάση του για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ότι οι ψήφοι που θα χάσει εξαιτίας της στάσης της χώρας θα πάνε απαραίτητα στον Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο είναι ένα ποσοστό περίπου 20% αυτών που θα προτιμήσουν να μην πάνε στην κάλπη, κάτι που ενδέχεται να αποδειχθεί καταστροφικό.

Επίσης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να κερδίζει αναποφάσιστους λόγω της στάσης του με το μεταναστευτικό, ωστόσο αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να διευρύνει τη στήριξή του από τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κόμματος, οι οποίοι στην ιδέα της υποψηφιότητας του Τραμπ δείχνουν τάσεις φυγής.

Άλλωστε, δεν ήταν τυχαία και η αναφορά της Νίκι Χέιλι, που απέσυρε την υποψηφιότητά της για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, που είπε: «Ήμουν πάντα συντηρητική Ρεπουμπλικανή και πάντα υποστήριζα τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, αλλά σε αυτό το ζήτημα – όπως και σε τόσα άλλα – η Μάργκαρετ Θάτσερ έδωσε μια καλή συμβουλή όταν είπε: “Ποτέ μην ακολουθείτε απλώς το πλήθος, πάντα να αποφασίζεις μόνος σου”. Εναπόκειται τώρα στον Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει την ψήφο, εκείνων στο κόμμα μας και πέρα από αυτό, που δεν τον υποστήριξαν και ελπίζω να το κάνει αυτό».

Έλον Μασκ: Σε κανέναν από τους δύο οικονομική ενίσχυση για την προεκλογική εκστρατεία

Την ίδια ώρα, ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ – διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αεροδιαστημικής τεχνολογίας SpaceX και της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, καθώς και ιδιοκτήτης της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) – δήλωσε σήμερα ότι δεν θα ενισχύσει οικονομικά την προεκλογική εκστρατεία ούτε του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ ούτε του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ συναντήθηκε προ ημερών στη Φλόριντα με τον Μασκ, τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Έλον Μασκ ανέφερε: «Για να είμαι απολύτως σαφής: Δεν κάνω δωρεά χρημάτων σε κανέναν εκ των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ».

Το 2022, πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, ο Έλον Μασκ είχε προτρέψει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να χαρίσουν στους Ρεπουμπλικάνους τον έλεγχο του Κογκρέσου. Τελικά, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξασφάλισε την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ οι Δημοκρατικοί του προέδρου Μπάιντεν διατήρησαν υπό τον έλεγχό τους τη Γερουσία.

Διαβάστε επίσης:

Nέα Υόρκη: Κατεβάζει στρατό η Πολιτεία για την εγκληματικότητα στο μετρό

Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για την επίθεση στην Οδησσό κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ζελένσκι

Εντοπίστηκε ο αρχαιότερος «νεκρός» γαλαξίας: Σταμάτησε να σχηματίζει αστέρια πριν από 13 δισ. χρόνια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 08:24