search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 00:14
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ:  «Μύλος» για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και «αναβρασμός» για τις δημοσκοπήσεις  

06.03.2024 07:15
pasok ko 876- new

Ηλεκτρισμένο ήταν το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τα αίτια είναι πιο βαθιά καθώς το κόμμα λαμβάνει αρνητικά μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις. 

«Καβγάς» Κωνσταντινόπουλου – Ανδρουλάκη 

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Νάντια Γιαννακοπούλου και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εξέφρασαν ανοιχτά τη διαφωνία τους προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, σχετικά με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τη στάση του κόμματος.

«Κανείς δεν κατάλαβε για ποιο λόγο λέμε «όχι» στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη», φέρεται να είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ είπε πως και ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων το 2006. Μάλιστα, ο βουλευτής Αρκαδίας διάβασε ένα απόσπασμα από ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού. 

Λίγο αργότερα όμως παρενέβη ο βουλευτής Επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής, ο οποίος συνέχισε την ανάγνωση του κειμένου της ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ έδειχνε πως ο «πρώην πρωθυπουργός είχε την ίδια θέση διαχρονικά». Δηλαδή, αυτήν της αναθεώρησης του «Άρθρου 16» του Συντάγματος. «Δεν μας φώναξες να σου πούμε την άποψή μας όσοι σπουδάσαμε έξω ή έχουμε τα παιδιά μας έξω, όπως μας είχες πει», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος ανεβάζοντας την ένταση στην αίθουσα. 

«Τι προτείνεις δηλαδή;», τον ρώτησε ο κ. Ανδρουλάκης – και στηριζόμενος στα όσα είπε ο Παναναγιώτης Δουδωνής – του είπε ότι έκανε «κοπτοραπτική» στις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. «Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πρώην πρωθυπουργός και πρέπει να έχει σεβασμό από τους βουλευτές του Κινήματος», είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. 

Μετά τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο τις ενστάσεις της κατέθεσε και η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία όμως δεν προχώρησε σε συγκεκριμένες προτάσεις αλλά υποστήριξε ότι είναι λάθος να μην στηριχθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης καθώς είναι και πρόταση του κόμματος. Παράλληλα, η βουλευτής του Δυτικού Τομέα τόνισε ότι  υπάρχει πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Δεν είμαστε υπάλληλοι. Δεν μπορούμε να επικυρώνουμε αποφάσεις που μας έρχονται την τελευταία στιγμή» είπε. 

Με… αποχή οι διαφωνούντες; 

Το σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έλαβε την απόφαση για καταψήφιση του νομοσχεδίου με τον Νίκος Ανδρουλάκη ωστόσο να προειδοποιεί τους διαφωνούντες λέγοντας πως «δε θα επιτρέψει να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία», επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του topontiki.gr και τα ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών. 

Στο ερώτημα για το τι θα κάνουν οι «διαφωνούντες» βουλευτές δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα αλλά όλα δείχνουν ότι ο κ. Κωνσταντινόπουλος θα καταψηφίσει στηρίζοντας την γραμμή του κόμματος ενώ η κ. Γιαννακοπούλου θα αποφασίσει στο… μαξιλάρι της το βράδυ της Πέμπτης, μία μέρα πριν την ψηφοφορία.  

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «διαχρονική προγραμματική θέση του κόμματός μας είναι η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16»

Μάλιστα, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε πώς επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ είναι:

  • ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο
  • ισχυρά μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια
  • και ισχυρή ρύθμιση της μεταλυκειακής εκπαίδευσης

Πέρα από τον εσωκομματικό «μύλο» ο Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας μεταξύ άλλων πως τον βοηθά η ανυπαρξία αντιπρότασης. «Δεν μπορεί κάποιοι εδώ και δύο χρόνια να αγοράζουν και να επενδύουν, και να έρχεται ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις επενδύσεις τους. Αυτό δεν είναι διευθέτηση» είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. 

«Εμείς όμως, έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση, τόσο για το ορθό πλαίσιο λειτουργίας των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, όσο και για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου», συμπλήρωσε και τόνισε: «Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε ένα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, να ιδρύσουν ένα παράρτημα, επί της ουσίας κερδοσκοπικό στη χώρα μας. Η Ελλάδα ήταν ευρωπαϊκή εξαίρεση και ο κ. Μητσοτάκης μας καθιστά εκ νέου εξαίρεση, καθώς θα επιτρέπεται η ίδρυση κερδοσκοπικών ξένων παραρτημάτων, αλλά όχι ελληνικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων».  

«Αναβρασμός» για τις… δημοσκοπήσεις 

Ένας από τους λόγους του «αναβρασμού» στην Χαριλάου Τρικούπη είναι και η τελευταία εικόνα των δημοσκοπήσεων (υπενθυμίζεται ότι σε έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μεν στην 2η θέση αλλά έρχεται… ισοπαλία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση συγκεντρώνουν και τα δύο κόμματα από 12%, ενώ στην υπόθεση – σενάριο της εταρείας έχουν από 14%).

Μπορεί οι έρευνες να προκαλούν «γκρίνια» αλλά στην Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν σίγουροι για την δεύτερη θέση στις εκλογές, ενώ σύμφωνα με έρευνες που έχουν στα χέρια το μόνο που αποτελεί άγνωστο είναι το ποσοστό που θα συγκεντρώσει. 

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι το ΠΑΣΟΚ «έχασε» μονάδες τόσο από τις αποχές για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών όσο και από την αρνητική στάση στο θέμα του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρεί ότι με την καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια μπορεί να εμπεδωθεί στους πολίτες ότι ο «πραγματικός αντίπαλος» της Νέας Δημοκρατίας είναι το ΠΑΣΟΚ κυρίως διότι δεν λέει «όχι» αλλά έχει αντιπρόταση, κάτι που όπως λέει «δεν βολεύει την Νέα Δημοκρατία. 

Διαβάστε επίσης:

Ηχηρή παρέμβαση Σαμαρά για την καταδίκη Μπελέρη: Η Αλβανία του Ράμα δεν έχει καμία θέση στην Ευρώπη

ΥΠΕΞ για καταδίκη Μπελέρη: Εντείνεται η ανησυχία για την αντικειμενικότητα της δίκης

Απογευματινά χειρουργεία: Ο Γεωργιάδης φέρνει επί πληρωμή ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 00:13