search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 12:25
MENU CLOSE

Στα άκρα οι σχέσεις Νετανιάχου-Γκαντς – Η εντολή στη βρετανική πρεσβεία και η αποχώρηση από το Πολεμικό Συμβούλιο

06.03.2024 17:42
israil

Αίσθηση προκαλεί αναφορά των Ισραηλινού μέσου, ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι τόσο εξοργισμένος με το ταξίδι του μέλους του πολεμικού συμβουλίου Μπένι Γκαντς στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, που έδωσε εντολή στην πρεσβεία στο Λονδίνο, να μην του παράσχει καμία βοήθεια, ούτε καν στο κομμάτι της ασφάλειας.

Το ρεπορτάζ ειδήσεων του Channel 12 περιοριζόταν από τη στρατιωτική λογοκρισία και δεν κατέστη δυνατό του να διευκρινίσει για τι ακριβώς επρόκειτο. Το δίκτυο είπε ότι οι περιορισμοί τέθηκαν σε εφαρμογή «για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι για εμάς». Ωστόσο, το δίκτυο αποκάλυψε αργότερα περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η επικαιροποιημένη αναφορά έκανε λόγο για εντολή του Νετανιάχου, προς την Πρέσβη του Ισραήλ στη Βρετανία Τζίπι Χοτοβέλι να μην βοηθήσει τη Shin Bet να κάνει ρυθμίσεις ασφαλείας για την επίσκεψη του Γκαντζ καθώς και να μην ασχοληθεί με υλικοτεχνικά θέματα όπως η μεταφορά και η διαμονή.

Οι αναφορές των τελευταίων ημερών κάνουν λόγο για οργή του Νετανιάχου για το ταξίδι του Γκαντς στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, καθώς φέρεται ο υπουργός να το κανόνισε χωρίς την έγκρισή του και ότι ο πρωθυπουργός είπε ομοίως στον πρεσβευτή του Ισραήλ στις ΗΠΑ να μην βοηθήσει στην επίσκεψη του Γκαντζ εκεί.

Σύμφωνα με τον Yohanan Plesner, διευθυντή του Δημοκρατικού Ινστιτούτου του Ισραήλ (IDI), ενός φιλελεύθερου think tank, αυτή η επίσκεψη του Μπένι Γκαντς στον βασικό σύμμαχο του Ισραήλ «δείχνει ότι η εμπιστοσύνη του προς τον Νετανιάχου βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο και ότι αποφάσισε να παρουσιάσει μία άλλη φωνή στην Ουάσινγκτον».

Η επίσκεψη αυτή προκάλεσε μεγάλο θόρυβο στο Ισραήλ, όπου ο κεντρώος πολιτικός δέχθηκε την οργή των υπουργών του Λικούντ, του κόμματος του Νετανιάχου.

«Ενεργεί πίσω από τον πλάτη του πρωθυπουργού», κατήγγειλε η Μέρι Ρεγκέβ, υπουργός Μεταφορών, χαρακτηρίζοντας «ανατρεπτική» την επίσκεψη.

Πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου, ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος Εθνική Ενότητα δέχθηκε την θέση στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, που συγκροτήθηκε για να αναλάβει την διαχείριση του πολέμου στην Γάζα, για την ενίσχυση της εθνικής ενότητας μετά το τραύμα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου από την Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

Ο Γκαντς ετοιμάζει την αποχώρησή του

«Αλλά οι εντάσεις δεν εξαφανίστηκαν ποτέ» ανάμεσα στους δύο άνδρες που «απεχθάνονται ο ένας τον άλλον», δηλώνει ο Reuven Hazan, καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ απαρτίζεται από πέντε μέλη. Τα βασικά τρία είναι ο Νετανιάχου, ο Γκαντς και ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Σύμφωνα με τον Reuven Hazan, ο Μπένι Γκαντς έκανε τις επισκέψεις αυτές στην Ουάσινγκτον και στο Λονδίνο για να παρουσιασθεί ως μελλοντικός πιθανός πρωθυπουργός και κυρίως για να ξεκινήσει την έξοδό του από την κυβέρνηση, η οποία θεωρείται «αναπόφευκτη».

Κατά συνέπεια, προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την όλο και μεγαλύτερη ανησυχία της Ουάσινγκτον για την τροπή που παίρνει ο πόλεμος στην Γάζα, που απειλείται από λιμό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκονται «σε ανοικτό πόλεμο». Η Ουάσινγκτον πιέζει τον ισραηλινό πρωθυπουργό «να μην συνεχίσει στον δρόμο αυτόν των μαζικών θανάτων αμάχων στη Γάζα χωρίς να ξέρει τι θέλει να κάνει μετά», τον πόλεμο, σημειώνει ο Reuven Hazan.

Πολιτική βόμβα

«Ο Γκαντς δεν είναι Νετανιάχου, βρίσκεται πιο κοντά στην θέση των Αμερικανών» για την μεταπολεμική φάση, λέει ο ισραηλινός πανεπιστημιακός.

Είναι ένας «πιο συνεννοήσιμος εταίρος» για την Ουάσινγκτον, «πιο ανοικτός στον διάλογο με μετριοπαθείς εταίρους στην περιοχή» και στον ρόλο που η Παλαιστινιακή Αρχή θα μπορούσε να διαδραματίσει στην Γάζα μετά τον πόλεμο, προσθέτει ο Yohanan Plesner.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπένι Γκαντς χαιρέτισε την ανακοίνωση της μεταρρύθμισης της στρατιωτικής θητείας που έγινε από τον υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ώστε η υποχρέωση στράτευσης να περιλάβει και τους υπερορθόδοξους εβραίους που εξαιρούνται.

Η πρόταση έπεσε σαν πολιτική βόμβα στο Ισραήλ. Τα μέσα ενημέρωσης την ερμήνευσαν ως σημάδι απείθειας του Γιόαβ Γκάλαντ προς τον Νετανιάχου, αν και ανήκουν στο ίδιο κόμμα.

Συγκεκριμένα, η απόφαση φέρνει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τον ισραηλινό πρωθυπουργό, την ώρα που τα δύο μεγάλα κόμματα των υπερορθοδόξων εβραίων μπορούν να ανατρέψουν ανά πάσα στιγμή τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Νετανιάχου προσπαθεί να αποφύγει πάση θυσία τις πρόωρες εκλογές, οι οποίες αντίθετα συμφέρουν τον Μπένι Γκαντς. Μέχρι στιγμής, ο Νετανιάχου το είχε καταφέρει. Αλλά «αν υπάρχει ένα ζήτημα που μπορεί να επιφέρει την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, αυτό είναι η στράτευση των υπερορθόδοξων», συνοψίζει ο Yohanan Plesner.

Τώρα, αυτό που μένει για τον Γκαντς είναι να βρει την κατάλληλη στιγμή για να εγκαταλείψει τον πρωθυπουργό «δείχνοντας ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Ισραήλ» μακροπρόθεσμα «και ότι ο Νετανιάχου βρίσκεται εκεί μόνο και μόνο για να προστατεύσει τα προσωπικά του συμφέροντα», λέει ο Reuven Hazan.

Διαβάστε επίσης:

Νέος συναγερμός στην Ερυθρά Θάλασσα: Πλήγμα σε αμερικανικό πλοίο – Επιχείρηση διάσωσης του πληρώματος, αγνοούμενοι και τραυματίες

Guardian: Η ακροδεξιά ατζέντα του ΕΛΚ για το μεταναστευτικό – Τα σχέδια Βέμπερ για απελάσεις σε χώρες εκτός ΕΕ και η υποψηφιότητα Φον Ντερ Λάιεν

Ένταση Γαλλίας – Γερμανίας μετά τα σχόλια Μακρόν περί «δειλών»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 12:25