search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 02:45
MENU CLOSE

Μηνιγγίτιδα: Ποια είναι η χειμωνιάτικη νόσος που μπορεί να σκοτώσει

07.03.2024 10:19
paidi-arrosto-new

Τα τρία κρούσματα μηνιγγίτιδας στους φοιτητές από την Πάτρα, από τα 12 που έχουν καταγραφεί συνολικά από την αρχή του έτους  στη χώρα μας, έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στον πανελλήνιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από το 2004 έως και το 2023 στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί 1.133 και 68 θάνατοι. Η νόσος έχει δυο τύπους, τη  μικροβιακή που είναι η πιο συχνή και με ήπια συμπτώματα και το εμβόλιο είναι δωρεάν και τη βακτηριακή που είναι πιο επικίνδυνη καθώς μπορεί να επιφέρει ακόμα και τον θάνατο. Το εμβόλιο για αυτόν τον τύπο μηνιγγίτιδας, που κοστίζει πάνω από 104 ευρώ, δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Παρακάτω αναφέρουμε αναλυτικά τι είναι η μηνιγγίτιδα, ποια είναι τα συμπτώματα καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Τι είναι η μηνιγγίτιδα

Η μηνιγγίτιδα είναι η φλεγμονή (πρήξιμο/οίδημα, ερεθισμός) των μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό (μήνιγγες). Αυτή η φλεγμονή προκαλεί αλλαγές στο υγρό (εγκεφαλονωτιαίο υγρό) που περιβάλλει τα όργανα αυτά.

Η μηνιγγίτιδα οφείλεται σε μικρόβια (συνηθέστερα βακτήρια και ιούς). Το πιο συχνό αίτιο είναι οι ιοί και σε αυτή την περίπτωση (ιογενής μηνιγγίτιδα) συχνά οι ασθενείς γίνονται καλά χωρίς κάποια θεραπεία. Αντίθετα, στην περίπτωση που η μηνιγγίτιδα οφείλεται σε βακτήριο (βακτηριακή μηνιγγίτιδα) είναι αρκετά σοβαρή και χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη ή και θάνατο.

Ανάλογα με το μικρόβιο που τις προκαλεί, οι μηνιγγίτιδες έχουν και το αντίστοιχο όνομα: π.χ. μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα (αυτή που οφείλεται στο μηνιγγιτιδόκοκκο), πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα (αυτή που οφείλεται στον πνευμονιόκοκκο), κ.ο.κ.

Άλλα αίτια της μηνιγγίτιδας είναι οι μύκητες (κρυπτόκοκκος, συνήθως σε ασθενείς με AIDS), ο χημικός ερεθισμός, οι αλλεργίες σε φάρμακα, οι τραυματισμοί, οι όγκοι/μεταστάσεις, κλπ.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα σχεδόν όλων των μορφών περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

  • Πυρετό με ρίγος
  • Αλλαγές του νοητικού επιπέδου
  • Ναυτία και έμετο
  • Φωτοφοβία (ευαισθησία στο φως)
  • Δυνατό πονοκέφαλο
  • Δυσκαμψία στον αυχένα (μηνιγγισμός)

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνυπάρχουν είναι:

  • Εκνευρισμός / ταραχή / σύγχυση
  • Διόγκωση λεμφαδένων
  • Αλλαγές του επιπέδου συνείδησης
  • Κακή διατροφή και ευερεθιστότητα /νευρικότητα στα παιδιά
  • Γρήγορη αναπνοή

Περισσότερες πληροφορίες για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ 

Διαβάστε επίσης:

Πέντε νεκροί στην Ευρώπη από τον «πυρετό των παπαγάλων» – Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ παρά την έξαρση κρουσμάτων

Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»: Η πρώτη οικογενειακή αίθουσα για τους συγγενείς των παιδιών που λαμβάνουν θεραπεία (photos)

Πάτρα : Τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε φοιτητή – Ανησυχία από ΕΟΔΥ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15