search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 19:34
MENU CLOSE

Ο σάλος με τη δήλωση Κουτσούμπα για “sugar daddies” και η απάντηση του ΚΚΕ – «Καταγγείλαμε μια πραγματικότητα»

08.03.2024 07:08
KOUTSOUBAS_VOULI

Σφοδρή σύγκρουση με τη Νέα Δημοκρατία αλλά και αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταδίκασαν την αναφορά προκάλεσε η αποστροφή περί «sugar daddies», του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Επιχειρώντας να εκθέσει το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη για την επιλογή να προτείνει το Σκανδιναβικό μοντέλο ως υπόδειγμα μη κρατικών πανεπιστημίων έναντι του κυβερνητικού νομοσχεδίου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην «πικρή πείρα» των σκανδιναβικών χωρών από την επιβολή διδάκτρων.

«Κύριοι του ΠΑΣΟΚ», είπε, «για το ανέκδοτο του Σκανδιναβικού μοντέλου, ούτε οι Σκανδιναβοί δεν σας πιστεύουν, αφού κι αυτοί έχουν πάρα πολύ πικρή πείρα από την επιβολή διδάκτρων που οδηγούν ακόμα και σε αυτή τη σαπίλα, νέες κοπέλες, φοιτήτριες, να οδηγούνται να αναζητούν «sugar daddies» για να χορηγήσουν τις σπουδές τους, με γνωστά ανταλλάγματα φυσικά».

Ευρείες αντιδράσεις

Η δήλωση αυτή ξεσήκωσε ευρείες αντιδράσεις, χαρακτηρίστηκε από «άστοχη» έως «σεξιστική»επισκίασε την ομιλία του Γενικού Γραμματέα, αλλά και την συζήτηση της χθεσινής μέρας στη Βουλή. Από την πλευρά του ΚΚΕ δεν υπήρξε κάποια αναδίπλωση, αντιθέτως, το ΚΚΕ επέμεινε με ανακοίνωσή του, ενώ δόθηκε συνέχεια και κάποιες ώρες αργότερα, όταν το ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, επέμεινε στην αναφορά αυτή και σήκωσε κι άλλο τους τόνους μιλώντας «εκπόρνευση» των παιδιών στην προσπάθεια να πληρώσουν δίδακτρα και μετατροπή των κοριτσιών σε «συνοδούς πολυτελείας».

Αρχικώς, για «κατάπτυστη, απαράδεκτη, σεξιστική και άκρως υποτιμητική για το γυναικείο φύλο δήλωση» έκανε λόγο ο Νίκος Ρωμανός, εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, προσθέτοντας «φανταστείτε μόνο τι θα γινόταν εάν αυτή η αθλιότητα είχε ειπωθεί από πολιτικό οποιουδήποτε άλλου χώρου».

«Υποτιμητική και σεξιστική είναι η αποσιώπηση και η ανοχή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα και κυρίως η στήριξη μιας πολιτικής που τα αναπαράγει, όχι η καταγγελία τους» απάντησε μεταξύ άλλων το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ. «Αν οι εκπρόσωποι της ΝΔ αναζητούν κατάπτυστες, απαράδεκτες, σεξιστικές και υποτιμητικές για το γυναικείο φύλο καταστάσεις, ας κοιτάξουν τις εκδηλώσεις της φοιτητικής τους παράταξης, κοινώς “ας κοιταχτούν στον καθρέφτη”». 

«Δεν γνωρίζουν στη ΝΔ» ρωτούσε επίσης η ανακοίνωση «ότι η εμπορευματοποίηση της παιδείας σε μια σειρά από χώρες έχει οδηγήσει ακόμη και σε τέτοια φαινόμενα σήψης, σαν κι αυτά που κατήγγειλε ο Δημήτρης Κουτσούμπας» ή «τα δημοσιεύματα και τις ανατριχιαστικές διαφημίσεις στο διαδίκτυο που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν νέες φοιτήτριες πατώντας πάνω και στο τεράστιο κόστος σπουδών; Προφανώς και τα γνωρίζουν, απλά τους ενοχλεί όταν ακούγονται γιατί αναδεικνύουν όλη τη μπόχα του σάπιου καπιταλιστικού κόσμου που εκπροσωπούν».

Για «σεξιστικό παραλήρημα» έκανε λόγο, στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ, αποδίδοντας στον Γενικό Γραμματέα «αγωνία να πρωταγωνιστεί στο Luben», η οποία «είναι κακός σύμβουλος». Αντιστοίχως ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς Κωστής Καρπόζηλος, σχολίασε ότι «προσπαθώντας να γίνει viral, καταφεύγει σε ιστορίες για… sugar daddies». Για «εξοργιστική», «σεξιστική» και «βαθιά υποτιμητική» δήλωση έκανε λόγο η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζητώντας από τον Δημήτρη Κουτσούμπα να ανακαλέσει.

Συνέχεια από Καραθανασόπουλο – Κόντρα με Ζ. Μακρή, πυρά από Πέτσα

Το απόγευμα, η κόντρα τροφοδοτήθηκε εκ νέου όταν η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή από τα κυβερνητικά έδρανα της Ολομέλειας, αποδοκίμασε την δήλωση του Γενικού Γραμματέα λέγοντας «δεν πίστευα στ’ αυτιά μου … Είναι απαράδεκτη, σεξιστική δήλωση, θλίβομαι πολύ», προσθέτοντας «λυπάμαι που επαναλήφθηκε και που επιμένετε» καθώς λίγο πριν ο Νίκος Καραθανασόπουλος κατά την τοποθέτησή του για το νομοσχέδιο, έδωσε συνέχεια, επαναλαμβάνοντας την αναφορά του Γενικού Γραμματέα.

Στην αντίδρασή της απάντησε πως «το ΚΚΕ, διά στόματος και του γενικού γραμματέα του Δ. Κουτσούμπα, κατήγγειλε μια πραγματικότητα», και παρέπεμψε στην καταγγελία για λειτουργία πλατφόρμας που «έχει επεκταθεί», όχι μόνο στην Σουηδία αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία και «αναγκάζει τους υπερχρεωμένους φοιτητές και φοιτήτριες, να παρέχουν υπηρεσίες έναντι αμοιβής για να μπορέσουν να καλύψουν το δάνειο τους». Περαιτέρω,  σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των κομμάτων, ο κ. Καραθανασόπουλος αναρωτήθηκε πώς γίνεται «όταν κάποιος καταγγέλλει τον προαγωγό και την εκπόρνευση, αυτό να θεωρείται σεξισμός». «Αυτόν τον ”προοδευτισμό” σας, εμείς δεν τον θέλουμε. Το να εκπορνεύονται δηλαδή τα παιδιά, για να μπορούν να βγάλουν πέρα τα προγράμματα σπουδών τους». Πρόσθεσε δε πως «με το σύστημα που θρέφετε, μετατρέπετε κορίτσια σε συνοδούς πολυτελείας».

Απαντώντας στην παρέμβαση αυτή, η υφυπουργός Παιδείας, επανήλθε: «Να δεχτούμε ότι είχατε αγαθές προθέσεις. Δεχτείτε κι εσείς ότι κάνατε μία ατυχή δήλωση, ζητήστε συγγνώμη. Η λέξη αυτή δεν έχει χάσει ακόμα την έννοια της, και να τελειώσουμε εκεί. Γενναιότητα θα δείχνει και θα σας τιμά..».

Κάπου εκεί παρενέβη και ο Στέλιος Πέτσας ο οποίος είχε ανεβεί στο βήμα για να μιλήσει αλλά πριν ξεκινήσει επιτέθηκε σε υψηλούς τόνους προς το ΚΚΕ, παραπέμποντας στην εποχή της ΕΣΣΔ: «Είναι βαρύτατο το ολίσθημα και λάθος, μιλήσατε για εκπόρνευση κοριτσιών… το σοβιετικό μπλοκ εκπόρνευε κορίτσια, όλοι ξέρουμε τι γινόταν στο πρώην ανατολικό μπλοκ και λέτε για εκπόρνευση… Είναι ντροπή αυτό που λέτε, να το πάρετε πίσω, δεν έχει καμία σχέση με το νομοσχέδιο που φέρνει σήμερα η κυβέρνηση»

Διαβάστε επίσης

Ψάχνοντας «Αϊ-Γιώργη» για τον «δράκο» της ακρίβειας

Αδιέξοδο της Δύσης στην Ουκρανία

ΣΥΡΙΖΑ: Πονοκέφαλοι στην πορεία προς τις ευρωεκλογές – Οι «πρωτοκλασάτοι» του ευρωψηφοδελτίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 19:34