search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 10:15
MENU CLOSE

Κωστής Χατζηδάκης για ιδιωτικά ΑΕΙ: «Αισθάνομαι συγκίνηση για την ιστορική ψηφοφορία»

09.03.2024 16:14
XATZIDAKIS

Iστορική χαρακτήρισε ο Κωστής Χατζηδάκης την ψηφοφορία στη Βουλή για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε πως αισθάνεται βαθιά ικανοποίηση όπως και όλοι στη Νέα Δημοκρατία.

«Ήταν ιστορική η ψηφοφορία στη Βουλή για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα! Και όλοι στη Νέα Δημοκρατία αισθάνονται βαθιά ικανοποίηση. Προσωπικά αισθάνομαι συγκίνηση, μαζί με τους ΟΝΝΕΔίτες και τους ΔΑΠίτες όλων των γενεών και ειδικά της δικής μου γενιάς».

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας υπερψηφίστηκε επί της αρχής με 159 ψήφους υπέρ (158 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χ. Κατσιβαρδάς) και 129 κατά. «Παρών» ψήφισαν 11 βουλευτές σε σύνολο 299.

Ο υπουργός Οικονομίας, στην ανάρτησή του, κάνει μια αναδρομή στο 1988 όταν ως γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έγραψε το μανιφέστο της παράταξής του για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στις θέσεις αυτές εκφραζόταν η ιδέα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, η κατάργηση του μονοπωλίου του ενός συγγράμματος και το δικαίωμα των Πανεπιστημίων να θέτουν τα ίδια τις βάσεις εισαγωγής.

Και επισημαίνει: «Προσωπικά, δεν θα άλλαζα ούτε λέξη από αυτό το μανιφέστο. Γράφαμε τότε χαρακτηριστικά: “Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καμιά προκατάληψη δεν έχει με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Τα ταμπού και σ’ αυτό το θέμα είναι προνόμιο της Αριστεράς. Ο ανταγωνισμός ιδιωτικών και δημοσίων ΑΕΙ είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει στην ανύψωση των σπουδών. Κι από την άλλη διασφαλίζει την ελευθερία επιλογών του σπουδαστή. Προβάλει η Αριστερά το επιχείρημα της πλεονεκτικής θέσης των πλουσίων. Ξεχνά, όμως ότι οι περισσότεροι από αυτούς στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό, σε καλύτερα Πανεπιστήμια από τα Ελληνικά, ενώ οι υπόλοιποι «καταδικάζονται» σε σπουδές συνεχώς και χαμηλότερου επιπέδου. Αυτό δεν είναι κοινωνική αδικία”;».

Κλείνοντας ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κυριάκο Πιερρακάκη για την «πολιτική πρωτοβουλία εκσυγχρονισμού της ανώτατης εκπαίδευσης».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Κωστή Χατζηδάκη:

Διαβάστε επίσης:

Τσιόδρας για μη κρατικά πανεπιστήμια: Αίρεται ένας αναχρονισμός – Τι είπε για τα Τέμπη

Γιώργος Κύρτσος: Η πρόβλεψη για τη συμμετοχή της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου στην ευρωλίστα – «Δεν την προβάλλουν προσωρινά»

Κυριάκος Πιερρακάκης: Σε 18 μήνες θα λειτουργήσει το πρώτο μη κρατικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 10:15