search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 16:29
MENU CLOSE

Βουλή: Ψηφίστηκε το ν/σ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με καθυστέρηση λόγω… Ζωής

08.03.2024 20:51
vouli-12

Προς το Εθνικό Τυπογραφείο οδεύει το ψηφισθέν από την πλειοψηφία της Βουλής νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», μετά από μια «μαραθώνια» διαδικασία τριών ημερών, συνολικής διάρκειας 47 ωρών. To θέμα προκάλεσε μετωπική σύγκρουση, με την κυβέρνηση να είναι πλήρως απομονωμένη και τους φοιτητές να διαδηλώνουν μπροστά στη Βουλή παρά το ξύλο και τον εκφοβισμό.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία καθυστέρησε λόγω της Πλεύσης Ελευθερίας. Επί σχεδόν δύο ώρες, η Ζωή Κωνσταντοπούλου μαζί με τις βουλευτές Τζώρτζια Κεφαλά και Ελένη Καραγεωργοπούλου, διάβαζε ένα ένα τα άρθρα του νομοσχεδίου. Τελικά, ψήφισε γύρω στις 11:15.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί 299 ψηφισάντων βουλευτών, 159 βουλευτές (158 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χ. Κατσιβαρδάς) ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, 129 βουλευτές καταψήφισαν, ενώ 11 βουλευτές δήλωσαν «παρών». Στους παρόντες περιλαμβάνονται οι δέκα βουλευτές της Κ.Ο. Σπαρτιάτες και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ. Χουρδάκης. Απούσα στην επί της αρχής ψηφοφορία εμφανίστηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ν. Κασιμάτη, η οποία, από λάθος της, δεν καταχώρισε την αρνητική θέση της στην επιστολική ψήφο, την οποία απέστειλε στο προεδρείο της Βουλής, ενώ ψήφισε κανονικά επί των άρθρων.

Οι αντεγκλήσεις ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Σωκράτη Φάμελλο και τον Νίκο Ανδρουλάκη ανέβασαν το θερμόμετρο στα ύψη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ριζική τομή στην εκπαίδευση και έστρεψε τα «πυρά» του στον Νίκο Ανδρουλάκη, χαρακτηρίζοντας όχι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο την πρόταση ΠΑΣΟΚ. Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι πλήττεται το δημόσιο πανεπιστήμιο, κάνοντας λόγο για «πανεπιστήμια του ενός ορόφου» και για «ανωτατοποίηση κολεγίων».

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα τα οποία αφορούν την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

“Μετά από δεκαετίες συζήτησης, σήμερα το βράδυ εκκινεί η μεγάλη ιστορική αλλαγή” τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης προσδίδοντας πανηγυρικό τόνο στην τελική ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την “ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα”.

“Ψηφίζουμε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο εκ των πραγμάτων έχει ιστορικά χαρακτηριστικά, διότι ορίζει μία νέα φάση στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας” είπε και λίγο πριν την ονομαστική ψηφοφορία, δεδομένου ότι αυτή περιλαμβάνει ψήφο επί των άρθρων που αφορούν και τα δημόσια πανεπιστήμια και την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, κάλεσε τα κόμματα “να δείξουν αν εννοούν αυτό που λένε κι αν λένε αυτό που εννοούν όταν μιλούν για την στήριξη του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου”.

Υπό το πρίσμα αυτό απηύθυνε προς την Αντιπολίτευση το ερώτημα: Θα καταψηφίσετε τα άρθρα εκείνα τα οποία συνιστούν πρόταση της Συνόδου των Πρυτάνεων, την πρόταση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και την πρόταση που αφορά το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο;

“Ιδού η Ρόδος. Σας καλούμε να τα υιοθετήσετε. Πρόταση των Πρυτάνεων ήταν. Την υιοθετήσαμε κι εμείς με θάρρος και με σθένος” προσέθεσε.

Σε ότι αφορά την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι πως “ένα αίτημα και μια συζήτηση δεκαετιών με την ψήφο μας απόψε ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα” και τόνισε ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας όπως φαίνεται σε κάθε δημοσκόπηση στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία.

Απευθυνόμενος σε εκείνους, οι οποίοι δεν υποστηρίζουν την κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία, ξεκαθάρισε: “Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε. Η ευθύνη της εφαρμογής είναι πάνω μας για να μπορέσουμε να σας πείσουμε. Και θα το κάνουμε”.

“Η Ελλάδα με αυτή την πράξη ευθυγραμμίζεται εκπαιδευτικά με τον υπόλοιπο πλανήτη” τόνισε τέλος ο υπουργός Παιδείας.

Το μήνυμα ότι δεν θα δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος έστειλε νωρίτερα το ΠΑΣΟΚ, καλώντας την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι θα πανεπιστημιακά ιδρύματα που θα ιδρυθούν θα είναι μη κερδοσκοπικά. 

«Η συναίνεση μας στην συνταγματική αναθεώρηση θα παρασχεθεί μετά από συζήτηση και συναίνεση στο περιεχόμενο της διάταξης, όχι στο αν θα αναθεωρήσουμε αλλά στο πώς θα το αναθεωρήσουμε», ανέφερε ο Δημήτρης Μάντζος και κάλεσε την κυβέρνηση να δεσμευθεί, εδώ και τώρα, όπως και το ΠΑΣΟΚ στην ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.  

Προηγήθηκε η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος, επισημαίνοντας κι ο ίδιος πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στη διατύπωση. «Θα πρέπει με ευρύτατη συναίνεση να συμφωνήσουμε όχι μόνο στην αλλαγή του, αλλά στη διατύπωση του νέου άρθρου, ώστε, ναι, να εξυπηρετεί το δημόσιο και εθνικό συμφέρον κάνοντας την Ελλάδα επίκεντρο παιδείας και φέρνοντας ακριβώς και με την αντικατάσταση του σχετικού άρθρου με σοβαρή νομοθεσία», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Για νέα κυβίστηση του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, καθώς –όπως είπε- ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε πριν από λίγες μέρες στην ΕΡΤ ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την αλλαγή του άρθρου 16.

«Αυτή είναι η έκτη κυβίστηση του ΠΑΣΟΚ εφόσον είναι προτείνουσα θα καταψηφίσετε γιατί δεν μας εμπιστεύεστε. Άρα μας λέτε πως θα κερδίσουμε κι άλλες εκλογές. Το σωτήριο 2027 όπως λέει και η διαφήμιση, στο Βιλαμπάχο ακόμη τρίβουν», σχολίασε.

Αναξιοπιστία καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ ο Μάκης Βορίδης. «Κάθε μέρα για το ΠΑΣΟΚ στο θέμα, αυτό θα ξημερώνει μια καινούργια ημέρα, είστε πλήρως αναξιόπιστοι, εγκλωβισμένοι στις μικροπολιτικές τακτικές και στρατηγικές», είπε και διερωτήθηκε: «Το περιεχόμενο της αναθεώρησης του άρθρου 16 πρέπει να είναι μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, αυτό δεν ψηφίζουμε σήμερα; Αλλά δεν τα ψηφίζετε καταγγέλοντας funds και εξυπηρέτηση συμφερόντων… Στην αναθεώρηση δεν θα ισχύουν αυτά;».

Διαβάστε επίσης:

Γεροβασίλη: Χλιαρή κριτική σε Κουτσούμπα για τους sugar daddies, αποστάσεις από την κατακραυγή (Video)

Μετά τον Τσελέντη και ο Νίκος Αναδιώτης υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα «Νίκη»

ΣΥΡΙΖΑ: Φαντάρος από 15 Μαρτίου ο Κασσελάκης – Θετική ατζέντα την ερχόμενη εβδομάδα, με φορολογικό, ακρίβεια και ευρωεκλογές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 16:29