search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 02:19
MENU CLOSE

Μη κρατικά ΑΕΙ: Κυβερνητική ικανοποίηση σε όλα τα επίπεδα για την ψήφιση του νομοσχεδίου

09.03.2024 12:18
mitsotakis-vouli-1

Απολύτως ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση, τόσο για αυτή καθαυτή την ψήφιση (έστω και μόνο από τη ΝΔ και έναν ανεξάρτητο βουλευτή) του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων πανεπιστημίων της αλλοδαπής στην Ελλάδα, όσο και για τη συζήτηση στη Βουλή που προηγήθηκε της ψήφισης.

Κι αυτό, διότι εκτιμάται ότι από τη συζήτηση αυτή η κυβέρνηση βγήκε κερδισμένη πολλαπλά, ενώ η αντιπολίτευση, εκτός του ότι υποχρεώθηκε τελικά να στηρίξει τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούσαν στα δημόσια πανεπιστήμια, δεν κατόρθωσε εν τέλει να πείσει σχετικά με τις αντιρρήσεις της επί της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι ο μεν ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να τηρεί μια υποκριτική στάση, δεδομένου ότι ο πρόεδρός του, Στέφανος Κασσελάκης, έχει σπουδάσει σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ και μάλιστα με υποτροφία, αλλά θέλησε να στερήσει το δικαίωμα σπουδών σε παραρτήματα τέτοιων ΑΕΙ που μετά το νομοσχέδιο θα μπορούν να ιδρυθούν στην Ελλάδα.

Όσο για το ΠΑΣΟΚ (το οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη), λένε οι ίδιες πηγές, δεν κατόρθωσε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ο αρχηγός του, Νίκος Ανδρουλάκης, πέρασε από τη θέση της αρχικής στήριξης του νομοσχεδίου στο τελικό «όχι» όταν το νομοσχέδιο έφθασε για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Επισημαίνεται, δε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «απονεύρωσε» πλήρως τη θέση του Ν. Ανδρουλάκη περί «σκανδιναβικού μοντέλου» στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρα, και ήταν πιο πειστικός όταν κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι οι… πιρουέτες του οφείλονται στον ανταγωνισμό του για να λάβει «δεσπόζουσα θέση» μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σε δεύτερο επίπεδο, η κυβέρνηση θεωρεί ότι κατόρθωσε να περάσει ένα επίμαχο νομοσχέδιο σχετικά εύκολα και έχοντας τη – δημοσκοπική – στήριξη της κοινωνίας, το οποίο βρισκόταν στον πυρήνα των προεκλογικών της δεσμεύσεων και το οποίο για τη ΝΔ αποτελεί άλλο ένα βήμα προς την υλοποίηση του «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού» που ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι κατάφερε να «ανοίξει» για τα καλά πλέον τη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, με στόχο την ίδρυση αμιγώς ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα, με προοπτική πλέον το 2025 και την έναρξη της συζήτησης στην παρούσα Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που είχε προαναγγείλει ο Κ. Μητσοτάκης προεκλογικά.

«Θα καταλάβουμε πόσο ιστορική μεταρρύθμιση είναι για τη χώρα μας το νομοσχέδιο»

Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τόνισε ότι «θα καταλάβουμε πόσο ιστορική μεταρρύθμιση είναι για τη χώρα μας το νομοσχέδιο, αν ρωτήσουμε πόσο σημαντικό ήταν για την Κύπρο αυτό που συνέβη πριν από κάποια χρόνια, όταν τότε η Ελλάδα έχανε ευκαιρίες από τις πρώτες κυβιστήσεις από τις πολλές που έκανε το ΠΑΣΟΚ σε αυτό το θέμα».

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι και η ανάρτηση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη στο X/Twitter, όπου έγραψε ότι «η ψήφιση του Νομοσχεδίου για την ίδρυση των Μη Κερδοσκοπικών/Μη Κρατικών Πανεπιστημίων είναι γεγονός. Υπερήφανος που συμμετέχω στην Κυβέρνηση που το τόλμησε και που το έχω συνυπογράψει στην κατάθεση του! Μία νέα σελίδα ξεκινά για την Χώρα μας. Εύγε στον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και στον Υπουργό Παιδείας Κ. Πιερρακάκη».

Διαβάστε επίσης:

Μη κρατικά ΑΕΙ: Φίμωση βουλευτών του καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση της Βουλή 

Μη κρατικά ΑΕΙ: Η σπουδή της κυβέρνησης ναρκοθετεί τρία μέτωπα – ΣτΕ, συνταγματική αναθεώρηση και δημόσια πανεπιστήμια

Μαρινάκης για μη κρατικά ΑΕΙ: Περάσαμε από τα λόγια στις πράξεις – Δεν υπήρχε ούτε ένα λογικό επιχείρημα από την άλλη πλευρά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09