search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 13:17
MENU CLOSE

Γυναίκα για Επίτροπος Ενέργειας, οι τρεις δελφίνοι αν φύγει για έξω ο Μητσοτάκης, οι νέες γκρίνιες στο ΠΑΣΟΚ και οι…11 κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ  

12.03.2024 06:04
delfinoi nd – syriza- pasok 876- new

Καλημέρα σας

Μαθαίνω από τις Βρυξέλλες ότι επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης για την επόμενη Κομισιόν είναι να πάρει (ξανά) το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας.

Το οποίο χαρτοφυλάκιο είχε με τον Χρήστο Παπουτσή, αν ενθυμείστε τον σχεδόν πάντα στην πολιτική του καριέρα διορισμένο αυτόν πολιτικό άνδρα.

Ήταν η περίοδος 1995-2000, με την οποία ο Παπουτσής έκλεισε την εικοσαετή παρουσία του στις Βρυξέλλες – είχε διοριστεί ευρωβουλευτής από το 1980 κιόλας.

Ωραίες εποχές. Απέκτησε και «τεχνογνωσία» σε υψηλόβαθμες θέσεις, για διορισμών, ο Παπουτσής και… τσίμπησε από τον Βενιζέλο (τυπικά από τον Σαμαρά) και μία θεσούλα στην Παγκόσμια Τράπεζα μετά.

Να σας πω όμως και τούτο, σχετικά με τις διεργασίες που συντελούνται ενόψει της επόμενης ημέρας των ευρωεκλογών, όταν θα αποφασιστούν όλα αυτά: Η κυβέρνηση, όπως ακούγεται στους διαδρόμους της ευρωβουλής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σκέφτεται να προτείνει γυναίκα για τη θέση, που θα λάβει η χώρα.

Βάλτε κάτω τα χαρτιά και υπολογίστε πόσες και κυρίως ποιες γυναίκες από την ευρύχωρη ή και στενή (μάλλον στενή εδώ) γαλάζια παράταξη έχουν πιθανότητες για τη θέση.

Ποιους «μετράνε» για την επόμενη μέρα στη ΝΔ – αν και όταν  

Υπαρκτά ή μη, πιθανά ή λιγότερο πιθανά τα σενάρια περί «μετακόμισης» του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκό ή άλλο διεθνές πόστο, έχουν πυροδοτήσει συζητήσεις και έντονο παρασκήνιο.

Διότι υπάρχουν πολλοί που έχουν από έντονο ενδιαφέρον έως και συγκεκριμένες βλέψεις για την επόμενη ημέρα, οπότε δεν κάθονται να μετρήσουν τις πιθανότητες. Σου λέει «κι αν του κάτσει; Να μην είμαστε έτοιμοι;».

Και ετοιμάζονται. Δηλαδή, όχι στα φανερά, όχι. Αλλά στις κουΐντες όλο και κάτι γίνεται.

Ανάμεσα σε αυτά που γίνονται είναι και μία κυλιόμενη διαρκείας – θα πάει ως το καλοκαίρι εκτιμώ – που μετράει την απήχηση και τη δημοτικότητα που έχουν τρεις μεγαλοπαράγοντες της ΝΔ, που θεωρούνται ως εκείνοι οι οποίοι θα εμφανιστούν ως διάδοχοι.

Ήτοι, ο Νίκος Δένδιας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Κωστής Χατζηδάκης.

Τα ονόματα αναφέρθηκαν αλφαβητικά για να μην γίνει κάποια παρεξήγηση – η στήλη δεν έχει προτιμήσεις, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι εκ της ιδιότητας μπορεί να… μαντέψει διάφορα για την έκβαση ενδεχόμενης σύγκρουσης των «τριών».

Σαν μακρινά βέβαια ακούγονται όλα αυτά. Οπότε, τα αφήνουμε εδώ και μόλις έχουμε άλλη αφορμή επανερχόμαστε…

Δουδωνής και Μάντζιος «ενοχλούν»…

Στο ΠΑΣΟΚ γκρινιάζουν με το παραμικρό. Είτε (τους) πάει καλά ένα θέμα, είτε όχι, η γκρίνια, γκρίνια.

Ο λόγος που έχει ξεσπάσει η μουρμούρα τις τελευταίες μέρες είναι ο τρόπος που χειρίστηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης το θέμα με τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Καίτοι στο τέλος το ΠΑΣΟΚ έπεσε σαν… καμικάζι πάνω στην κυβέρνηση, εκφράζοντας ολοκληρωτική άρνηση για τη ρύθμιση Πιερρακάκη, οι κινήσεις που έγιναν δεν ικανοποίησαν πολλούς.

Βέβαια, κάποιοι επικρίνουν τον Παναγιώτη Δουδωνή και τον Δημήτρη Μάντζο, οι οποίοι πήραν πάνω τους στην τελική ευθεία της κοινοβουλευτικής μάχης το θέμα.

Αλλά εκτιμώ ότι το πρόβλημα είναι μάλλον άλλο κι όχι αυτό καθαυτό το ζήτημα των μη κρατικών ΑΕΙ. Αφενός είναι η ανησυχία για τα γκάλοπ και αφετέρου ότι τα δύο αυτά στελέχη έχουν πλασαριστεί για τα καλά στην πρώτη γραμμή και δεν διστάζουν να συγκρουστούν πολιτικά με τη ΝΔ. Και με τον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, αλλά κυρίως με τη ΝΔ.

Τον… ασταμάτητο με τις ψηφοφορίες έχουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Απογοητευτική ήταν η συμμετοχή των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη συντονιστικών επιτροπών στις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις.

Τους έχουν εξοντώσει τους ανθρώπους. Από πέρυσι τον Μάιο οι Συριζαίοι ψηφίζουν ασταμάτητα. Έχουν κάνει τις κάλπες δεύτερο σπίτι τους.

Αδιαμεσολάβητα ψηφίζουν, δεν λέω. Αλλά κάθε φορά που μετριούνται είναι όλο και λιγότεροι. Πρέπει να το δουν αυτό.

Προχθές πήγε δεν πήγε το 10% των μελών, που είχαν ψηφίσει τον Σεπτέμβριο για αρχηγό του κόμματος. Στο μεταξύ έφυγαν αρκετοί με τις διασπάσεις και τις κρίσεις. Αλλά και πάλι, η προσέλευση ήταν αποκαρδιωτική.

Υπάρχει μάλιστα κι άλλη μία κάλπη μπροστά. Έστω «ψηφιακή», έστω «υβριδική» – ουδείς ξέρει με σιγουριά τον τρόπο. Αφορά στην επιλογή των υποψήφιων ευρωβουλευτών του κόμματος. Θα είναι η… ενδέκατη ψηφοφορία στην οποία θα λάβουν μέρος κάποιοι Συριζαίοι.

Διαβάστε επίσης:

Καμπανάκι στο Μαξίμου από τα μυστικά γκάλοπ, οι ατάκες του Κουτσούμπα κοστίζουν, τα μηνύματα για Κασσελάκη, ο Γαβριήλ και η γκρίνια στη ΝΕΑΡ

Τα ευρωπαϊκά σενάρια για Μητσοτάκη, η δυσφορία για Φλωρίδη, η άμπωτη του ΠΑΣΟΚ, οι εκκρεμότητες του Κασσελάκη και το χούι της Ντόρας

Η αγωνία της Κεραμέως για το θέμα Ασημακοπούλου, η κίνηση Κεφαλογιάννη, η αμετροεπής φιλοδοξία του Σχοινά και οι επιδιώξεις Ανδρουλάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 13:15