search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:32
MENU CLOSE

Δακτυλίδι διαδοχής στον γαμπρό του Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ ετοιμάζεται να δώσει ο Ερντογάν

13.03.2024 17:14
ernogan bayraktar 765- new

Την συζήτηση γύρω από τη διαδοχή του άνοιξε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με δηλώσεις του ότι οι δημοτικές εκλογές του Μαρτίου θα είναι οι τελευταίες του.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ελληνικής έκδοσης της Deutsche Welle, ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε την αποχώρησή του από την πολιτική

«Για μένα, αυτές είναι οι τελικές εκλογές, αυτές οι εκλογές είναι οι τελευταίες μου, με την εξουσιοδότηση που δίνει ο νόμος. Το αποτέλεσμα θα είναι η μεταβίβαση μιας εμπιστοσύνης για τα αδέλφια μου που θα έρθουν μετά από μένα» είπε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση του Τούρκου προέδρου «δεν προκαλεί έκπληξη καθώς βάσει του Συντάγματος, ο Ερντογάν δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για μία ακόμη θητεία», παρατηρεί το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND). «Όμως οι παρατηρητές στην Άγκυρα είναι επιφυλακτικοί για το κατά πόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας σκοπεύει πράγματι να αποχωρήσει».

Ο Ερντογάν, ως αυταρχικός ηγέτης, θα ορίσει τον διάδοχό του – Ποιος είναι ο πιθανότερος διάδοχος

Ο Ερντογάν «κυβερνά με τρόπο αυταρχικό και δεν πρόκειται να αφήσει στη διακριτική ευχέρεια του κόμματός του την επιλογή του διαδόχου του, αλλά θα τον διαλέξει ο ίδιος».

Όπως επισημαίνει το γερμανικό μέσο, επανειλημμένως προκύπτουν κατηγορίες για οικονομικές παραβάσεις του προέδρου Ερντογάν, όπως αυτές που ανέφερε προσφάτως ο Αλί Γεσίλντα πρώην συνεργάτης του . «Ο Ερντογάν πρέπει να φοβάται πως όταν χάσει την ποινική ασυλία που έχει ως πρόεδρος, οι κατηγορίες αυτές θα διερευνηθούν. Γι’ αυτό και του είναι τόσο σημαντικό το ποιος θα τον διαδεχθεί».

Πιθανός διάδοχος φέρεται μεταξύ άλλων και ένας εκ των γαμπρών του Ερντογάν, ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, πρόεδρος της εταιρείας Baykar της αμυντικής βιομηχανίας, ένας άνθρωπος που «προσωποποιεί για πολλούς την ανέλιξη της Τουρκίας σε ένα high tech έθνος».

«Ο Μπαϊρακτάρ είναι δημοφιλής μετρώντας τρία εκατομμύρια ακολούθους στο X», ενώ έχει και το απαραίτητο ισλαμικό υπόβαθρο, μιας και «ο πατέρας του ήταν έμπιστος του ισλαμιστή ηγέτη και μέντορα του Ερντογάν, Νετσμετίν Ερμπακάν». Εξάλλου, ο Μπαϊρακτάρ δεν φαίνεται να απορρίπτει το ενδεχόμενο να εμπλακεί στην τουρκική πολιτική.

«Μέχρι το 2028 όμως μπορούν να συμβούν πολλά. Ίσως ο Ερντογάν να διαπιστώσει μέχρι τότε πως η χώρα του τον χρειάζεται ακόμη. Και εάν αναθεωρήσει ή απλώς αγνοήσει το Σύνταγμα, θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα για μία ακόμη θητεία», καταλήγει το RND.

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ: Χτυπήθηκε αποθήκη με ανθρωπιστική βοήθεια στη Ράφα

Ισπανία: Καταγγελίες για περιστατικά αισχροκέρδειας σε βάρος τουριστών – «Χρεώνουν 10 ευρώ έξτρα για τραπέζι σε ανοιχτό χώρο»

Η απίστευτη ζωή ενός ανθρώπου που έζησε 70 χρόνια σε «σιδερένιο πνεύμονα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:27