search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:25
MENU CLOSE

Φρεγάτα «Ύδρα»: Πρώτη εμπλοκή στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ – Πυρά κατά drones που απειλούσαν εμπορικό πλοίο (video)

13.03.2024 08:20
ydra

Η φρεγάτα ΥΔΡΑ συμμετείχε τα ξημερώματα της Τετάρτης (13.03.2004) σε επιχείρηση για την προστασία ενός εμπορικού πλοίου στον Κόλπο του Αντεν.

Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ:

«Γνωρίζεται ότι την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 και πρωινές ώρες στον Κόλπο του Άντεν, η Φρεγάτα ΥΔΡΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον 2 Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, τα οποία απομακρύνθηκαν. Η Φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της».

Σημειώνεται ότι η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» απέπλευσε από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας στις 26 Φεβρουαρίου, μετά την έγκριση του ΚΥΣΕΑ και στις 3 Μαρτίου 2024  αναπτύχθηκε στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και εντάχθηκε στην Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» (EUNAVFOR ASPIDES), η οποία έχει εντολή να προστατεύει τη ναυτιλία από επιθέσεις στη θάλασσα ή στον αέρα.

Ο σχεδιασμός της επιχείρησης προβλέπει όλα τα πλοία της Ευρωπαϊκής αρμάδας «ΑΣΠΙΔΕΣ» να κινούνται μαζί σε κοντινές αποστάσεις ώστε να αλληλοκαλύπτονται με τα οπλικά τους συστήματα και τους ηλεκτρονικούς τους αισθητήρες και ραντάρ.

Νωρίτερα, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι χθες Τρίτη οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο εναντίον αντιτορπιλικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, χωρίς πάντως να το πλήξουν, ούτε να αναφερθούν θύματα ή ζημιές.

«Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν τρομοκράτες Χούθι εκτόξευσαν (…) βαλλιστικό πύραυλο βραχέος βεληνεκούς» εναντίον του USS Laboon (DDG 58), αντιτορπιλικού κλάσης Άρλι Μπερκ, «στην Ερυθρά Θάλασσα», εξήγησε μέσω X (του πρώην Twitter) το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Η ίδια πηγή ενημέρωσε επίσης πως πλοίο «της συμμαχίας» υπό αμερικανική ηγεσία κατέστρεψε δυο drones των Χούθι.

Διαβάστε επίσης:

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 13 Μαρτίου

Βίκυ Φλέσσα στο topontiki.gr: «H δημοσιογραφία αποξενώνεται από τον κόσμο και χάνει την αξιοπιστία της»

Σπάρτη: Ξυλοκόπησε άγρια τη γυναίκα του – «Πήγε να με πνίξει»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:25