search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 04:17
MENU CLOSE

Eurovision 2024: «Πέρασε» το Ισραήλ με άλλο τραγούδι – Βανδαλισμοί στη Σουηδία (photos)

14.03.2024 12:28
eurovision2024_1403_1460-820_new

Κάτι ο ντόρος με το λανσάρισμα του ελληνικού τραγουδιού «Ζάρι» για την Eurovision, κάτι η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, πέρασε περίπου στο «ντούκου» το γεγονός πως, έπειτα από… 40 κύματα και 10 τρικυμίες, το Ισραήλ θα εκπροσωπηθεί στον 68ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, με την Έντεν Γκολάν και το τραγούδι «Hurricane» και όχι με το «October rain» που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εξαιτίας των στίχων του.

Βέβαια εκείνοι που παίζουν τη Eurovision στα δάχτυλα έχουν να λένε πως για το Ισραήλ «άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα αλλιώς». Ότι δηλαδή το «Hurricane» είναι το «October rain» με άλλους μη υπαινικτικούς (πολιτικούς) στίχους.

Και είναι αλήθεια ότι έπειτα και από την παρέμβαση του προέδρου του Ισραήλ, Γιτζάκ Χέρτζογκ, η κρατική τηλεόραση της χώρας, ΚΑΝ, έκανε τις «απαραίτητες προσαρμογές» και έτσι η EBU ενέκρινε την πρόταση του Ισραήλ.

Το «Hurricane» μιλά για μια νέα γυναίκα που βγαίνει από μια προσωπική κρίση.

Πλην όμως ο προβληματισμός στην EBU παραμένει και οι αντιδράσεις μαίνονται. Η EBU εξέφρασε αμφιβολίες αν η ΚΑΝ είναι κατ’ ουσίαν ανεξάρτητος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμό ή φερέφωνο της κυβέρνησης του Ισραήλ. Ο διευθύνων σύμβουλος της EBU, Νόελ Κίραν το είπε ανοιχτά σε δήλωση του: «Η ανεξαρτησία της ενημέρωσης και των ειδήσεων αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο των δημόσιων ΜΜΕ και συμβάλουν καθοριστικά στην πολυφωνία του κλάδου σε δημοκρατικές χώρες. Έχοντας  κατά νού το πρωταρχικό συμφέρον των πολιτών, οι οποίοι χρηματοδοτούν την ΚΑΝ, πιστεύουμε ότι η κυβερνηση του Ισραήλ θα διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ΚΑΝ και της επιτρέψει να συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή της στην δημοκρατική κοινωνία».

Διαδηλώσεις και βανδαλισμοί στο Μάλμε

Με το που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Ισραήλ, οι αστυνομικές αρχές της Σουηδίας δέχθηκαν «μπαμπ μπαμ» αιτήματα για τρείς διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Σε μία από αυτές, σύμφωνα με το σχετικό αίτημα, θα πάρουν μέρος περί τις 10.000 άτομα, όπως μεταδίδουν σουηδικά ΜΜΕ, τα οποία θα  πάνε περπατώντας από την πλατεία Stortorget, στην πλατεία Möllevångstorget του Μάλμε, διανύοντας μια απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων, ενώ δύο άλλες θα γίνουν σε χώρους του κτιριακού συμπλεγματος Malmö‎‎ Arena. Η αστυνομία δεν φαίνεται να έχει εγκρίνει ή απορρίψει, μέχρι τώρα, καμία από τις τρεις αιτήσεις.

Στο μεταξύ, στην πόλη άρχισαν οι βανδαλισμοί. Στη μεγάλη υπαίθρια φωτεινή πινακίδα έξω από το Malmö‎‎ Live άγνωστοι πέταξαν κόκκινη μπογιά και στο βάθρο της έγραψαν συνθήματα υπέρ των Παλαιστινίων, αναφέρουν ΜΜΕ της Σουηδίας που κάνουν το γύρο του κόσμου. Και απομένουν άλλοι δύο μήνες ως το διαγωνισμό.

Διαβάστε επίσης:

Αυγή: Νέος διευθυντής της εφημερίδας ο Σπύρος Σουρμελίδης

Αγγλία: Αστυνομική παρέμβαση για να «σπάσει» ο κύκλος κακοποίησης γυναικών δημοσιογράφων ζητά ο κλάδος των ΜΜΕ

Ψυχοκόρες: Καθήλωσε η σκηνή βιασμού της Φρόσως – Οι ερμηνείες που αποθεώθηκαν στο Twitter

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31