search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:36
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Γιατί η κυβέρνηση δεν εμφανίζει «κλειδωμένη» τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν

14.03.2024 08:15
biden mitsotakis

Παρότι η πληροφορία ήλθε από… εξαιρετικά αξιόπιστη πηγή, μέχρι αργά το απόγευμα της Τετάρτης η κυβέρνηση δεν επιβεβαίωνε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μεταβεί στις ΗΠΑ και στις 4 Απριλίου θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Όπως προαναφέρθηκε, η πληροφορία για την επίσκεψη προήλθε, όπως λένε και οι Αμερικανοί, «from the horse’s mouth»: ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, μιλώντας στο Φόρουμ East Macedonia & Thrace, σημείωσε ότι «στις 4 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Οβάλ Γραφείο, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο “Μπαϊντενόπουλο”. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αγαπάει την Ελλάδα και τους Έλληνες πάρα πολύ και στεκόμαστε πάντα δίπλα σας», για να συμπληρώσει λίγο αργότερα ότι «είχαμε το στρατηγικό διάλογο στις ΗΠΑ. Μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους. Η σχέση μόνο δυναμώνει. Η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Μοιραζόμαστε κοινές δημοκρατικές αξίες».

Εντούτοις, από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου φάνηκε να υπάρχει μια… δυσκολία να επιβεβαιωθεί η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν: αρχικά, κυβερνητικές πηγές σημείωναν για τη συνάντηση ότι «είμαστε σε συζητήσεις. Δεν έχουμε λάβει ακόμα καμία επιβεβαίωση για καμία ημερομηνία», ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν συζήτησε με δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης για το ΤΕΚΑ, δήλωσε μεν ότι μόνο για διμερή συνάντηση θα πήγαινε στην Ουάσινγκτον, ωστόσο συμπλήρωσε ότι «αν δεχθούμε πρόσκληση, θα ανταποκριθούμε. Το σίγουρο είναι ότι θα είμαι εδώ για το συνέδριο της ΝΔ», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 5 ως τις 7 Απριλίου στο Ζάππειο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης επρόκειτο να ταξιδέψει τον περασμένο Ιανουάριο στις ΗΠΑ, ωστόσο νόσησε από γρίπη και έτσι το ταξίδι είχε τοποθετηθεί χρονικά για κάποια στιγμή μετά την 25η Μαρτίου. Πάντως, ο πρωθυπουργός ούτως ή άλλως θα βρεθεί στη Βόρεια Αμερική σύντομα, καθώς, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ, ο Κ. Μητσοτάκης και ο Καναδός ομόλογος του Τζάστιν Τριντό, μαζί με άλλους αξιωματούχους των δύο κυβερνήσεων, θα παραστούν στις 24 Μαρτίου στην παρέλαση για την επέτειο της επανάστασης της 25ης Μαρτίου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αξιοποιεί την επίσκεψη για να… κινητοποιήσει την εκεί ομογένεια ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου και με δεδομένη τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου.

Προφανώς η επίσκεψη στον Καναδά δίνει στον Κ. Μητσοτάκη τη δυνατότητα να… πεταχτεί και μέχρι την Ουάσινγκτον για μια συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν. Άλλωστε η ελληνοαμερικανική ατζέντα πάντα έχει θέματα προς συζήτηση, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι για τις 4 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η εκδήλωση που διοργανώνεται παραδοσιακά στον Λευκό Οίκο για την επέτειο της Ελληνική Επανάστασης του 1821, γεγονός που «κουμπώνει» με ενδεχόμενη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά και με εκπροσώπους της ομογένειας στις ΗΠΑ (ας μην ξεχνάμε ότι και ο Μπάιντεν διεξάγει προεκλογική εκστρατεία ενόψει της κάλπης για νέο πρόεδρο τον ερχόμενο Νοέμβριο).

Εν πάση περιπτώσει, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, η συνάντηση Μπάιντεν-Μητσοτάκη στο Οβάλ Γραφείο θα έχει πλούσια ατζέντα, που θα περιλαμβάνει από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, μέχρι τα εξοπλιστικά (η Ελλάδα αναμένει σημαντικό πλεονάζον στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ), την ενεργειακή ασφάλεια και την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης των δύο χώρων, ενώ η Αθήνα δεν θα χάσει την ευκαιρία να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων και τα ελληνοτουρκικά και να συζητήσει με την Ουάσινγκτον τα περαιτέρω βήματα σχετικά με τη βελτίωση των σχέσεων των δύο γειτόνων. Εκτιμάται, δε, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την επίσκεψη στην D.C., όπως αποκαλείται.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί για να μείνουν οι Κυκλάδες ένα εθνικό κόσμημα»

Ρωμανός για συνέντευξη Κασσελάκη: Σήμερα μάθαμε ότι ένας αρχηγός μπορεί να δανείζει και να δανείζεται από το κόμμα του χωρίς να δίνει λογαριασμό

Έλενα Ακρίτα για εισαγγελική πρόταση για Μίχο: «Αισθάνομαι σωματικά άρρωστη»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:34