search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 05:09
MENU CLOSE

Ακμή: Οι πιο κατάλληλες θεραπείες για την επούλωση των ουλών

15.03.2024 16:06
OULES

Έως και το 80% του εφηβικού πληθυσμού εμφανίζει κάποια στιγμή σπυράκια, μαύρα στίγματα ή επώδυνες κύστες, λόγω ακμής. Η ακμή συνδέεται με τις ορμονικές αλλαγές που συντελούνται στην εφηβεία, ωστόσο μπορεί να επιμείνει μέχρι την ενηλικίωση ή ακόμα και να αναπτυχθεί τότε, για πρώτη φορά.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ένας στους πέντε αποκτούν ουλές μετά από τη θεραπεία για την ακμή, ενώ περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν βαθιά σημάδια στο πρόσωπο τους έχουν εκείνοι με σοβαρή ακμή και όσοι καθυστερούν τη θεραπεία της.

Είναι γεγονός ότι οι ουλές στο πρόσωπο, «σημαδεύουν» και την ψυχολογία ανδρών και γυναικών ωστόσο σήμερα υπάρχουν πολλές επιλογές για τη θεραπεία τους, όπως εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ. Χρήστος Στάμου.

Ουλές και στην… ψυχή

Η ύπαρξή των ουλών όμως έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην ψυχολογία των ασθενών. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, παρότι η ψυχοκοινωνική δυσφορία ξεκινά αρχικά κατά τη διάρκεια της ενεργού ακμής, ο σχηματισμός ουλών από αυτήν μπορεί να προκαλέσει μοναδικές συνέπειες στη συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική ευημερία των ασθενών. Αυτή η ανεπιθύμητη επιπλοκή της ακμής πλήττει την εικόνα του σώματος, την αυτοεκτίμηση και τη συνολική ποιότητα ζωής. Παρατείνει υπάρχουσες δυσπροσαρμοστικές συμπεριφορές, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, την αρνητική εικόνα του σώματος.

Με το πέρασμα του χρόνου οι ασθενείς ενδεχομένως να βιώσουν συναισθήματα απελπισίας, απογοήτευσης και λύπης, λόγω μόνιμης παραμόρφωσης.

Αποκατάσταση ουλών

Η εξάλειψη των ουλών και η αποκατάσταση της υφής και της ομοιοχρωμίας του δέρματος είναι το μοναδικό όπλο για την αποφυγή των ψυχολογικών επιπτώσεων που επιφέρουν.

Υπάρχουν διαθέσιμες διάφορες θεραπευτικές επιλογές για τη βελτίωση της όψης της επιδερμίδας. Η επιλογή εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα των ουλών, από τα χαρακτηριστικά του δέρματος και από την ηλικία.

«Υπάρχουν τοπικές αγωγές που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υφής του δέρματος και στη μείωση των ήπιων ουλών. Για τις ατροφικές ουλές έχουμε την επιλογή του ενέσιμου κολλαγόνου, το οποίο μπορεί να τις γεμίσει και το δέρμα να αποκτήσει μια λεία εμφάνιση. Ομαλοποίησή τους προσφέρουν και τα χημικά πίλινγκ, μέσω της κολλαγογένεσης.» αναφέρει ο Δρ. Στάμου.

Η δερμοαπόξεση μπορεί να αντιμετωπίσει τις πιο επίμονες ουλές, ενώ το microneedling δύναται αφενός να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου αφετέρου να αντιμετωπίσει τις μεταφλεγμονώδεις υπερμελαγχρώσεις που προκαλούνται από τον τραυματισμό του δέρματος. Διέγερση των μηχανισμών παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης καθώς και εξάλειψη των μεταφλεγμονωδών υπερμελαγχρώσεων προσφέρει και το fractional laser.

Η φωτοθεραπεία είναι ένας πρωτοποριακός και φυσικός τρόπος επιτάχυνσης της ανανέωσης των κυττάρων και θεραπείας της ακμής αλλά και αντιμετώπισης των μελαγχρωματικών ατελειών.

Οι συνδυαστικές θεραπείες και η ολιστική προσέγγιση συχνά αποφέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα», σημειώνει ο δρ Στάμου.

Βέβαια, η επίτευξη της αισθητικής βελτίωσης των ουλών ακμής απαιτεί χρόνο και συνεπή προσπάθεια. Και όπως πάντα, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, χωρίς βέβαια να είναι πάντοτε εφικτή. Η υιοθέτηση, ωστόσο, μιας προληπτικής προσέγγισης μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ουλών.

«Όσοι εμφανίζουν σπυράκια πρέπει να απευθύνονται γρήγορα στον δερματολόγο τους. Η έγκαιρη αντιμετώπισή της, με εξατομικευμένα πλάνα θεραπείας, μπορεί να αποτρέψει τη σοβαρή φλεγμονή και να μειώσει την πιθανότητα ουλών» αναφέρει ο γιατρός.

Προσοχή στον ήλιο

Συστήνεται να χρησιμοποιούν ήπια προϊόντα περιποίησης δέρματος, κατάλληλα για τον τύπο του δέρματος για να ελαχιστοποιηθεί ο ερεθισμός και να αποτραπεί η φραγή των πόρων.

Εξίσου σημαντική είναι και η προστασία της επιδερμίδας από τις ακτίνες UV με ένα αντηλιακό για ακνεϊκό δέρμα και δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30, αφού η καθημερινή εφαρμογή του μειώνει τις πιθανότητες μελάγχρωσης.

Διαβάστε επίσης:

Στο «σκοτάδι» η Ελλάδα για τα νεανικά ρευματικά νοσήματα

Δυο νέες μη επεμβατικές τεχνικές για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου παχέος εντέρου

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42