search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:09
MENU CLOSE

Τζόρτζια Μελόνι: Η ανερχόμενη Αρχιέρεια της ευρωπαϊκής δεξιάς

16.03.2024 06:10
meloni

Όταν η Τζόρτζια Μελόνι ανέλαβε την ιταλική πρωθυπουργία, το 2022, οι δυτικές ελίτ την αντιμετώπισαν με επιφυλάξεις, λόγω του θαυμασμού που εξέφραζε για τον φασισμό. Δύο χρόνια μετά η ακροδεξιά πρωθυπουργός έχει επιτύχει ένα πολιτικό κατόρθωμα- έχει πείσει τους δυτικούς ηγέτες για την σταθερή υποστήριξή της στην Ουκρανία και έχει κερδίσει τον σεβασμό τους ως μία αξιόπιστη εταίρος από τη δεξιά πολιτική σκηνή, σχολιάζει το Politico.

Ήταν η πίεση από τη Μελόνι που υποχρέωσε τις Βρυξέλλες να βάλουν στην άκρη τα σχέδια για περιορισμούς στην χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και να περικόψουν το φιλόδοξο πακέτο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Επίσης η πίεση από την Μελόνι, σε μεγάλο βαθμό, απέφερε την αλλαγή στην στάση της Ευρώπης για το μεταναστευτικό- ενώ η ΕΕ εστίαζε σε πολιτικές ασύλου και ανακατανομής των προσφύγων και μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, λόγω της Μελόνι στράφηκε στην πολιτική της καταβολής αποζημιώσεων σε τρίτες χώρες για να κρατηθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες έξω από τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Και εξακολουθεί να ασκεί μία σιωπηλή, αλλά ισχυρή επιρροή σε κορυφαίους πολιτικούς της ΕΕ, όπως στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γράφει το Politico.

Την Κυριακή η Μελόνι μεταβαίνει στην Αίγυπτο, μαζί με την φον ντερ Λάιεν, για την υπογραφή συμφωνίας για το μεταναστευτικό, που προβλέπει ότι η ΕΕ θα καταβάλει στο Κάιρο το ποσό των 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει οικονομικά την Αίγυπτο, με αντάλλαγμα τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών από τις αιγυπτιακές ακτές.

Κατά το Politico πρόκειται για απόδειξη της επιρροής και του κεντρικού ρόλου που έχει η Μελόνι στην μεταβολή της πολιτικής της ΕΕ για το μεταναστευτικό προς μια πιο δεξιά κατεύθυνση. Εξάλλου η Μελόνι είχε πρωταγωνιστήσει στην υπογραφή άλλης μίας τέτοιας συμφωνίας, με την Τυνησία, το 2023. Προφανώς η Μελόνι έχει αρκετό χώρο για να προωθεί τις πολιτικές της.

Τον Ιούνιο οι Ευρωπαίοι προσέρχονται στις κάλπες που αναμένεται ότι θα επιβεβαιώσουν τη δεξιά στροφή στη Γηραιά Ήπειρο και την κυριαρχία των συντηρητικών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το  Poll of Polls του Politico. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αναδεικνύεται σε πνευματική ηγέτιδα του μπλοκ, υπαγορεύοντας στις Βρυξέλλες δεξιές πολιτικές σε ευρύ φάσμα θεμάτων- από το μεταναστευτικό μέχρι την Πράσινη Συμφωνία, παρόλο που η ιταλική οικονομία έχει οδηγηθεί σε στασιμότητα. 

Παρά τις διαφωνίες μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου ο γαλλο-γερμανικός άξονας εξακολουθεί να είναι ο κινητήριος μοχλός στην ΕΕ, στον οποίο έχει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο η Πολωνία υπό τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

Αλλά η Μελόνι βλέπει πιο μπροστά. Τον Νοέμβριο οι Αμερικανοί θα εκλέξουν το νέο τους πρόεδρο και αν επιλέξουν την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η Μελόνι θα διεκδικήσει τον ρόλο του ευρωπαϊκού βραχίονα της αμερικανικής δεξιάς, που σήμερα τον έχει ο Βίκτορ Όρμπαν. Η Μελόνι δεν έχει την ίδια τοξικότητα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό και θέλει να αποκαταστήσει με τον Τραμπ μια σχέση ανάλογη με εκείνη που είχε η Μάργκαρετ Θάτσερ με τον Ρόναλντ Ρήγκαν.

«Είναι μακράν η πλησιέστερη πολιτικός προς τον Τραμπ», λέει ο Ιταλός πολιτικός αναλυτής Μάρκο Νταμιλάνο, «και σε ευρωπαϊκό επίπεδο η κυβέρνησή της θα είναι σε καλύτερη θέση «να οικοδομήσει σχέσεις με μια διοίκηση Τραμπ».

Ερωτηθείς ποια είναι η προτίμηση της Μελόνι για την έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, ο Νίκολα Προκατσίνι, που είναι επικεφαλής του κόμματος της Μελόνι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι θα νικήσει ο Τραμπ… αλλά προφανώς η Τζόρτζια είναι επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης και έχει πολύ καλές σχέσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν».  Με άλλα λόγια στο ερώτημα «Τραμπ ή Μπάιντεν», η Μελόνι απαντά «μα και τους δυο»…

Το ποσοστό των Ιταλών που εγκρίνει τα πεπραγμένα της Τζόρτζια Μελόνι είναι εξαιρετικά υψηλό – 41%- αν λάβουμε υπόψη ότι έχει υποστεί την κυβερνητική φθορά των δύο χρόνων. Το ερώτημα είναι πως θα διαχειριστεί το πολιτικό της κεφάλαιο και κατά πόσο θα μείνει πιστή στο φιλο-ουκρανικό δόγμα σε περίπτωση επιστροφής του Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Μέχρι τώρα η Μελόνι έχει αποδειχτεί πως είναι εξαιρετικά ευέλικτη και πως γνωρίζει άριστα την διπλωματική παράδοση της χώρας της- να παίζει συγχρόνως με δύο πλευρές.

Αντί να γίνει άλλο ένα ευρωπαϊκό φόβητρο α λα Όρμπαν, η Μελόνι έμεινε στην κεντρική σκηνή αυξάνοντας την επιρροή της σε θέματα που είναι κομβικά για την δεξιά. Γι’αυτό και κατά το Politico μπορεί να εξελιχθεί σε μία Αρχιέρεια της ευρωπαϊκής δεξιάς.

Διαβάστε επίσης:

Αγνοεί τις ΗΠΑ ο Νετανιάχου, εγκρίθηκε η εισβολή στη Ράφα

Πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες στα Δαρδανέλλια, παιδιά μεταξύ των θυμάτων

Διαφορετικοί δρόμοι από Ουίλιαμ και Χάρι, στη σκιά της Νταϊάνα (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:08