search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:04
MENU CLOSE

Νέα Αριστερά για εξαγγελίες Πιερρακάκη: «Όχι» στις πενθήμερες αποβολές για τον σχολικό εκφοβισμό – Τι προτείνει

19.03.2024 16:02
nea-aristera-new

Αντίθετη στις εξαγγελίες Πιερρακάκη για την εφηβική βία και τον σχολικό εκφοβισμό είναι η Νέα Αριστερά η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει πως οι πενθήμερες αποβολές που ανακοίνωσε ο υπουργός ως μέτρο αντιμετώπισης, ανακυκλώνουν τη βία, παρά λύνουν το πρόβλημα. Σύμφωνα με τη Νέα Αριστερά, αυτό που χρειάζεται είναι στήριξη των μαθητών και μαθητριών εντός του σχολικού περιβάλλοντος αλλά και των εκπαιδευτικών και της οικογένειας, με πολιτικές που αμβλύνουν τις ανισότητες.

«Η εφηβική βία και ο σχολικός εκφοβισμός είναι υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα. Προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται με τις πενθήμερες αποβολές που εξήγγειλε σήμερα ο κύριος Πιερρακάκης» αναφέρει ειδικότερα σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά. «Η επαναφορά των πενθήμερων αποβολών σε βάρος των εφήβων που ασκούν βία ή εκφοβισμό έχει, επιστημονικά αποδεδειγμένα, μόνο ένα αποτέλεσμα: την ανακύκλωση της βίας» υποστηρίζει.

Αντιθέτως, τονίζει η σχετική ανακοίνωση  «η πολιτεία οφείλει να αναλάβει δράση σε άλλη κατεύθυνση: την ενδυνάμωση των μαθητών/τριών μέσα στο σχολείο, την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και της οικογένειας, τις κοινωνικές πολιτικές που αμβλύνουν τις ανισότητες». 

Στον αντίποδα των υπουργικών εξαγγελιών η Νέα Αριστερά καταθέτει τις δικές της προτάσεις:

«Καμία ηλεκτρονική πλατφόρμα και καμία άνωθεν επιστημονική επιτροπή δε θα λύσουν το πρόβλημα αν δεν υπάρχει σαφής τεκμηρίωση και θέσεις που αντιμετωπίζουν το ζήτημα στην ρίζα του και δεν ενισχύουν την λογική της πρόληψης. Αυτή τη λογική υπηρετούν τα παρακάτω άμεσα μέτρα:

Ένταξη υποχρεωτικού μαθήματος σεξουαλικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες

Ενίσχυση των μαθημάτων κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών/τριών 

Επαναφορά σχετικών μαθημάτων που η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατήργησε αλλά βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν βαθιά τις έννοιες της βίας, της δημοκρατίας και των κοινωνικών λειτουργιών, όπως η Κοινωνιολογία.

Πάνω από όλα όμως απαιτείται η ενίσχυση των ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών στήριξης για όλα τα παιδιά, όσα δέχονται αλλά και όσα ασκούν βία. Υπηρεσίες που πρέπει να είναι σε σταθερή άμεση σύνδεση με το σχολείο και όχι να ενεργοποιούνται ως εξωτερικές επιτροπές ετεροχρονισμένα. 

Και τέλος ας μην ξεχνάμε το βασικό. Η βία και η ανομία διαχέονται στην κοινωνία μας. Η μόνη απάντηση είναι η ενίσχυση του αισθήματος απόδοσης δικαιοσύνης σε σοβαρά θέματα όπως η τραγωδία των Τεμπών, τα σαφή αναχώματα σε ακροδεξιές ρητορικές και η ουσιαστική στήριξη των φτωχοποιημένων οικογενειών. Τα προβλήματα απαιτούν πολιτικές που στοχεύουν στη ρίζα τους. Όχι κινήσεις εντυπωσιασμού».

Διαβάστε επίσης:

«Φαρμάκι» στάζει ο Άρειος Πάγος για την Ευρωπαία Εισαγγελέα – «Φρένο» με αιχμές για τις αρμοδιότητές της για τα Τέμπη

Μητσοτάκης: Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη

ΣΥΡΙΖΑ: Απόδραση Μητσοτάκη από την αυριανή συζήτηση για τα Τέμπη, αγνοεί επιδεικτικά τους συγγενείς των θυμάτων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:04