search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:10
MENU CLOSE

Τζούλιαν Ασάνζ: Προς αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης για την απελευθέρωσή του;

21.03.2024 15:18
assange

Συμβιβαστική λύση για το μέλλον του Τζούλιαν Ασάνζ εξετάζει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως γράφει η Wall Street Journal. Στο πλαίσιο του συμβιβασμού εξετάζεται το ενδεχόμενο να δηλώσει ένοχος ο ιδρυτής των WikiLeaks για μία κατηγορία ήσσονος σημασίας σε σχέση με κακή χρήση διαβαθμισμένων πληροφοριών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την σταδιακή απελευθέρωσή του από την βρετανική φυλακή όπου κρατείται.

Ο Ασάνζ δίνει νομική μάχη με την βρετανική κυβέρνηση για να αποφύγει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα προσαχθεί σε δίκη για τη δημοσίευση χιλιάδες εμπιστευτικών εγγράφων του αμερικανικού στρατού και διπλωματικών εγγράφων.

Βρετανικό δικαστήριο εξετάζει επί του παρόντος κατά πόσο θα επιτρέψει στον 52χρονο Ασάνζ να ασκήσει έφεση. Αφότου η αμερικανική εισαγγελία του απηύθηνε κατηγορίες, το 2019, ο Ασάνζ συνελήφθη στη Βρετανία και έκτοτε κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Παρά το δημοσίευμα της WSJ για την αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης εκ μέρους της αμερικανικής δικαιοσύνης, οι δικηγόροι του ιδρυτή των WikiLeaks λένε ότι «δεν υπάρχει ένδειξη» ότι η Ουάσινγκτον αλλάζει προσέγγιση στο θέμα αυτό.

Η Wall Street Journal έγραψε ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναζητεί τρόπους για να συντομευθεί η μακρά δικαστική μάχη του Ασάνζ στη Βρετανία, κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για κατασκοπεία. Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι αν ο Ασάνζ εκδοθεί στις ΗΠΑ αυτό θα ισοδυναμεί με τη θανατική καταδίκη του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο που εξετάζεται είναι να αποσυρθούν οι 18 κατηγορίες για κατασκοπεία που έχουν ασκηθεί από τις ΗΠΑ κατά του Ασάνζ, με την προϋπόθεση ότι ο ιδρυτής των WikiLeaks θα δηλώσει ένοχος για κακή διαχείριση διαβαθμισμένων εγγράφων, που είναι πλημμέλημα.

Ο Ασάνζ θα μπορούσε να δεχτεί να παρουσιαστεί ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης εξ ΄ αποστάσεως, από το Λονδίνο, και αφού παραδεχτεί την ενοχή του για πλημμεληματική κατηγορία, τότε πιθανότατα θα αφεθεί ελεύθερος, αφού έχει ήδη κρατείται σε βρετανική φυλακή επί πέντε χρόνια.

Η βρετανική δικαιοσύνη θα αποφασίσει τις επόμενες εβδομάδες αν θα αναγνωρίσει στον Ασάνζ το δικαίωμα να εφεσιβάλει την έκδοσή του. Ο Ασάνζ στο μεταξύ κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς και λέγεται ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το ζήτημα της έκδοσης του Ασάνζ είναι πολιτικά ευαίσθητο για τον πρόεδρο Μπάιντεν, δεδομένου ότι βρίσκεται μπροστά στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η προηγούμενη κυβέρνηση των Δημοκρατικών, με πρόεδρο τον Μπάρακ Ομπάμα, είχε αποφύγει την απαγγελία κατηγοριών κατά του Ασάνζ, διότι αυτό θα παραβίαζε το θεμελιώδες άρθρο του αμερικανικού Συντάγματος που εγγυάται την ελευθερία του Τύπου. Κατηγορίες κατά του Ασάνζ απαγγέλθηκαν επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, το 2019, βάση του νόμου για κατασκοπεία.

Διαβάστε επίσης:

Που οδηγεί το φαινόμενο του «υποπληθυσμού» – Οι παράγοντες, οι κίνδυνοι και η λύση (Videos)

Ρωσικά τρολς πίσω από τις θεωρίες συνωμοσίας για την βρετανική βασιλική οικογένεια;

Κύπρος: Καταγγελία και για κατ’ εξακολούθηση σεξουαλική παρενόχληση στη Μονή Αββακούμ (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:10