search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 12:30
MENU CLOSE

«Χείμαρρος» ο σύμβουλος του Ζελένσκι: Κατηγορεί την ΕΕ για «προστατευτισμό» και τις ΗΠΑ ότι δεν στέλνουν όπλα και χρήματα

22.03.2024 06:06
pontoliak – oukrania 09- new

Η Ουκρανία τα θέλει όλα και με τους δικούς της όρους. Λίγες ώρες πριν αρχίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου βασικό θέμα συζήτησης ήταν πως θα βάλει το χακί η Ευρωπαϊκή Ένωση για να ενισχύσει τις αμυντικές δομές της και να εξακολουθήσει να στηρίζει το Κίεβο, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχάιλο Ποντόλιακ κατηγόρησε τους Ευρωπαίους για «προστατευτισμό».

Ο Ποντόλιακ μιλώντας στο Politico ανέφερε χαρακτηριστικά: «Από τη μία είστε σύμμαχοι και πρέπει να βοηθήσετε την Ουκρανία στον πόλεμο. Κι από την άλλη προσπαθείτε να προστατεύσετε τις αγορές σας με ενέργειες προστατευτισμού».

Αλήθεια, μήπως χρωστάμε στην Ουκρανία;

Το ζήτημα αυτή την φορά για το Κίεβο δεν είναι μόνο να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη ροή στρατιωτικής βοήθειας, αλλά και να διατηρήσει τα σύνορα της ΕΕ ανοιχτά για τα ουκρανικά προϊόντα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρέθηκε επί εβδομάδες αντιμέτωπη με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, κυρίως στην Πολωνία και τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, που διαμαρτύρονταν για τις αφορολόγητες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, πολιτική που θεωρείται απειλή για τις τιμές των ευρωπαϊκών προϊόντων. Οι χώρες της ΕΕ είναι διχασμένες ανάμεσα σ΄ εκείνους που υποστηρίζουν την πολιτική των αφορολόγητων εισαγωγών από την Ουκρανία και σε εκείνους που ζητούν αυστηρότερους περιορισμούς για να στηριχθεί ο ευρωπαϊκός πρωτογενής τομέας. Στη δεύτερη ομάδα πρωτοστατούν η Πολωνία και η Γαλλία.

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ στη συνέντευξη στο Politico αναρωτήθηκε μήπως οι Ευρωπαίοι συζητώντας την επαναφορά αυστηρότερων περιορισμών στις εισαγωγές, που έχουν αρθεί μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία,  στέλνουν το μήνυμα ότι τα μέτρα στήριξης της ουκρανικής οικονομίας ήταν άνευ αξίας. Και πρόσθεσε με νόημα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να έχουν εμπορικές συναλλαγές με την Ρωσία, παρόλο που ο πόλεμος συνεχίζεται.   

«Μου φαίνεται παράξενο. Συγχρόνως χρηματοδοτείτε την άμυνα της Ουκρανίας, που υπερασπίζεται το έδαφός της έναντι της Ρωσίας. Οι εταιρίες σας χρηματοδοτούν όμως και τον ρωσικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, από τον οποίο το 42% πηγαίνει απευθείας για πολεμικές δαπάνες. Άρα, είστε συγχρόνως εδώ και εκεί», είπε ο Ποντόλιακ στο Politico. Και πρόσθεσε ότι το Κρεμλίνο είναι έτοιμο για παρατεταμένο πόλεμο και ενεργεί έτσι ώστε ο πόλεμος αυτός να γίνει πιο ακριβός για τις δυτικές χώρες και την Ουκρανία.

«Η Ρωσία ενδιαφέρεται για έναν μακρύ πόλεμο, που θα προκαλέσει κόπωση στις δυτικές χώρες και μετά λέει ΄ έτσι είναι τα πράγματα, ας αναζητήσουμε κάποιου είδους συμβιβαστική λύση ΄.  Αλλά δεν υπάρχει συμβιβαστική λύση σε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Ποντόλιακ.

Το Κίεβο επικρίνει την ΕΕ (και τις ΗΠΑ) γιατί δεν στέλνουν αρκετά όπλα

Εξέφρασε μάλιστα απογοήτευση για την πολιτική της Δύσης, που δείχνει να το σκέφτεται δύο φορές όταν πρόκειται να στείλει οβίδες πυροβολικού στην Ουκρανία.  Χωρίς πρόσθετες προμήθειες θα αυξάνονται οι απώλειες Ουκρανών στρατιωτών «γιατί υπάρχει έλλειψη όπλων για να κάνουμε αποτελεσματικό αμυντικό πόλεμο», είπε, προσθέτοντας ότι «θα γραφτεί στην ιστορία πως ένα έθνος, το πιο επιθετικό και αιμοδιψές, ήρθε και σκότωσε επειδή η Δύση δεν ήθελε να δώσει κι άλλες οβίδες».

Το Κίεβο συστηματικά επιρρίπτει στη Δύση την ευθύνη για τις στρατιωτικές αστοχίες της ουκρανικής ηγεσίας, παρόλο που οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν στηρίξει με πακτωλό χρημάτων την ουκρανική οικονομία και τον πόλεμο. Αλλά προφανώς για την ουκρανική ηγεσία τα δισεκατομμύρια που έχει πάρει με διάφορους τρόπους δεν είναι αρκετά και η Δύση οφείλει να εξακολουθήσει να στέλνει χρήματα και όπλα. Για τους Ουκρανούς αυτό είναι μια «επένδυση». Το είπε χαρακτηριστικά ο Ποντόλιακ απευθυνόμενος στην αμερικανική ηγεσία: «Η επένδυση στην Ουκρανία είναι επένδυση στην αξιοπρέπεια της Αμερικής, στην κυριαρχία της, στο δικαίωμά της να καθορίζει τους διεθνείς κανόνες και να διασφαλίζει ότι δεν θα παραβιάζονται».

Για την Αμερική μπορεί να είναι «επένδυση» η στήριξη της Ουκρανίας, σύμφωνα τουλάχιστον με το αφήγημα του Ποντόλιακ. Αλλά η ευρωπαϊκή ηγεσία αν θέλει να κάνει τέτοιου είδους «επένδυση»,  πρέπει να βρει ένα πειστικό αφήγημα για να συνεχίσει να στηρίζει αφειδώς έναν πόλεμο που έχει φτάσει σε αδιέξοδο, όταν μάλιστα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν έντονη κόπωση στις ευρωπαϊκές χώρες, που θα εκφραστεί στην ευρωκάλπη με την στροφή προς την ακροδεξιά και την λαϊκιστική δεξιά. Γιατί αν οι Ευρωπαίοι πάνε στις κάλπες με το αφήγημα του Ποντόλιακ, δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει κανένα αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Κέιτ Μίντλετον: Επικοινωνιολόγο ψάχνει το Μπάκινγχαμ μετά τις αλεπάλληλες γκάφες, μόνο που αποδεικνύεται ολίγον… Σκρουτζ

Ολλανδία: Γενέθλια για τον… μεγαλύτερο κήπο με τουλίπες στον κόσμο – Γίνεται 75 και το γιορτάζει

Bloomberg: Συμφωνία των Χούθι με Ρωσία και Κίνα για τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 12:29