search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:40
MENU CLOSE

Κοντά στο «σημείο μηδέν» η κυβέρνηση, το αδιέξοδο με τα Τέμπη, οι σκέψεις για ρεκτιφιέ, τα νεύρα του Κασσελάκη και οι αδελφές Κεφαλογιάννη

22.03.2024 06:10
kalxas_kollaz_21_3

Καλημέρα σας.

Υπάρχει στη ζωή – και στην πολιτική – ένα σημείο, στο οποίο ορίζεται το «ανεπίστρεπτο».

Για παράδειγμα, σε μία κρίση: Μέχρι ενός σημείου μπορεί κάποιος να τη διαχειριστεί. Να την αντιμετωπίσει επιτυχώς και να αναστρέψει την κατάσταση, επαναφέροντας τα πράγματα στην αρχική τους θέση. Ή έστω να (δια)φύγει από αυτή την κρίση, χωρίς σοβαρές ζημιές.

Από ένα όριο και μετά όμως, προκύπτει το φαινόμενο της πλήρους αδυναμίας να την… μανιπουλάρει. Σαν αυτό που έλεγε ο Ανδρέας «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω»! Ό,τι και να κάνει, είτε δεν έχει αποτέλεσμα, είτε χειροτερεύει τα δεδομένα. Προκαλεί μεγαλύτερο κόστος.

-Ε, αυτό έχει πάθει η κυβέρνηση με τα Τέμπη.

Υποτίμησε την υπόθεση, καίτοι ήταν εξ αρχής ιδιαιτέρως σοβαρή.

Αγνόησε τα σημάδια για τις εδώ και καιρό επερχόμενες εξελίξεις.

Θεώρησε πως ό,τι και να γίνει, όσος θόρυβος και να προκληθεί, το θέμα αυτό δεν θα συγκινήσει την κοινή γνώμη.

Και τώρα τρέχει.

Και δείχνει αδύναμη ακόμα και να ερμηνεύσει τα όσα γίνονται – και τα οποία την εκθέτουν.

Η εξεταστική ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της κοινωνικής οργής.

Αλλά και ό,τι ακολούθησε, το μόνο που έδειξε ήταν μάλλον μία αμηχανία έως και αλαζονεία, παρά μία διάθεση να αναληφθούν ευθύνες και να φωτιστεί η υπόθεση.

Αν δεν αγνοούσε τα όσα λέγονταν και γράφονταν εδώ και σχεδόν δύο μήνες, ίσως να έδινε άλλο σήμα στους πολίτες. Πλέον, αν δεν αποφασίσει δραστική (και δραματική) αλλαγή πλεύσης – με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό – και επιμείνει στην ίδια γραμμή, θα εκτεθεί ακόμα περισσότερο.

Κι αν θέλετε μία εξήγηση για τις κακές δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών για την κυβέρνηση, ο τρόπος με τον οποίο επιμένει να αντιμετωπίζει την υπόθεση των Τεμπών είναι ίσως η πιο σοβαρή.

Τώρα προβλέπω ότι μόλις έρθει δικογραφία στη Βουλή που να «δείχνει» έστω και στο παραμικρό ευθύνη υπουργού ή υπουργών, θα συρθεί σε προανακριτική επιτροπή.

Ρεκτιφιέ

Επειδή δεν είναι μόνο τα Τέμπη, αλλά έχει κι άλλα ανοιχτά μέτωπα, ίσως η κυβέρνηση χρειάζεται… ρεκτιφιέ. Όχι κατ’ ανάγκη στα πρόσωπα, αλλά σίγουρα στην επικοινωνιακή και πολιτική συνταγή με την οποία τα αντιμετωπίζει.

Για παράδειγμα οφείλει να μην αφήσει καμία σκιά στο θέμα με τα e-mails της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Και την έρευνα των αρμόδιων αρχών να διευκολύνει και τα πρόσωπα που είναι εκτεθειμένα, να πληρώσουν. Από χαμηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, έως και την υπουργό Κεραμέως, αν αποδειχθεί ότι έφυγε έστω και ένα e-mail από την πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο.

Απώλεια εμπιστοσύνης

Το χειρότερο για μία κυβέρνηση είναι να χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και ιδίως των ψηφοφόρων της.

Με τα Τέμπη την έχασε. Όταν το 80% των ερωτηθέντων στις δημοσκοπήσεις έχουν την αίσθηση περί συγκάλυψης, σημαίνει ότι περιλαμβάνεται και ένα μέρος της εκλογικής βάσης της ΝΔ σε αυτό το ποσοστό.

Αν συμβεί το ίδιο με τα email ή σε άλλες υποθέσεις, τότε μην εκπλαγεί με το σπάσιμο του ψυχολογικού ορίου 30% στις ευρωεκλογές.

Εκνευρισμός

Κάτι νεύρα διαπίστωσα ότι είχε ο Στέφανος Κασσελάκης ένα από τα βράδια της αυτής εβδομάδας, καθώς το θέμα με τις εταιρείες του στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έλεγε να κλείσει.

Τα νεύρα δεν τα είχε με το Μαξίμου ή με τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης που βρήκαν ευκαιρία, αλλά με το πώς έγιναν κάποιοι χειρισμοί από την Κουμουνδούρου.

Διαμήνυσε σε συνεργάτες του να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή και να μην αφήνουν χαραμάδες…

Διπλή δόση Κεφαλογιάννη

Δεν ξέρω αν η οικογένεια Κεφαλογιάννη πιστεύει πως πάθαμε… στερητικό σύνδρομο με την απουσία της Όλγας από το κυβερνητικό σχήμα της προηγούμενης τετραετίας, αλλά μάλλον κάτι τέτοιο υποψιάζομαι.

Και αποφάσισαν να μας δώσουν… διπλή δόση, έτσι να χορτάσουμε!

Εξηγούμαι:

Προ ημερών επισκέφτηκε τη μεγάλη διεθνή έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο, η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ε, στη γερμανική πόλη εμφανίστηκε και η… αδελφή της, η Χριστίνα Κεφαλογιάννη.

Η οποία είναι αναπληρώτρια περιφερειάρχης Αττικής – με ιδιαίτερη έφεση σε θέματα τουρισμού παρακαλώ! Συνόδευε τον περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά, αλλά είχε ενδιαφέρον ότι οι δύο αδελφές έκαναν στην πραγματικότητα κοινή παρουσία.

Λίγες μέρες αργότερα, πολύ πρόσφατα δηλαδή, η Όλγα και η Χριστίνα εμφανίστηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης, για την τελετή βράβευσης της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Απαστράπτουσες, δεν λέω. Αλλά ό,τι δεν είδαμε την προηγούμενη τετραετία, θα το δούμε σε αυξημένη δόση σε τούτη…

Διαβάστε επίσης:

Ενδιασμοί Χριστοδουλάκη για πιθανή μεταγραφή Ζαγοράκη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ

Τέμπη: «Εγώ θα είχα αυτοκτονήσει» – Νέο «άδειασμα» σε Καραμανλή από βουλευτή της ΝΔ με σοκαριστική δήλωση

ΣΥΡΙΖΑ: Η αδιαφανής πολιτική Μητσοτάκη στο Ουκρανικό βλάπτει την Εθνική μας Άμυνα και Ασφάλεια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15