search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:29
MENU CLOSE

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Τουλάχιστον 40 νεκροί, πάνω από 100 τραυματίες από εισβολή ενόπλων σε συναυλιακό χώρο – Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες

22.03.2024 19:47
moscow-shootings-15-123

Συναγερμός σήμανε στις ρωσικές αρχές το απόγευμα της Παρασκευής, καθώς σημειώθηκε μακελειό με δεκάδες νεκρούς από ένοπλους που πυροβολούσαν αδιακρίτως στον συναυλιακό χώρο του Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα, με τον αριθμό των νεκρών να ανεβαίνει συνεχώς. Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα κατά τη διάρκεια συναυλίας του ροκ συγκροτήματος “Picnic” ενώ αναφορές από τα ρωσικά μιλούν και για χρήση εκρηκτικών από τους ενόπλους. Το ρωσικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την επίθεση τρομοκρατική. Συνελήφθη ένας ύποπτος.

Εκτιμάται ότι με βάση τον αριθμό των εισιτηρίων που είχαν πουληθεί την ώρα της επίθεσης στον συναυλιακό χώρο βρίσκονταν έως 6.200 άνθρωποι. Σημειώνεται πως το Crocus City Hall είναι χωρητικότητας 9.500 ανθρώπων. 

Οι ρωσικές δυνάμεις της τάξης ανακοίνωσαν ότι “αναζητούν” τους δράστες που ευθύνονται για την ένοπλη επίθεση και την πυρκαγιά στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα νωρίτερα σήμερα, η οποία μετρά ήδη τουλάχιστον σαράντα νεκρούς.

“Ειδικές μονάδες της Ρωσικής Εθνοφρουράς εργάζονται στο σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Crocus City Hall. Αναζητούν εγκληματίες και εκκενώνουν το κτίριο απομακρύνοντας τους πολίτες”, ανακοίνωσε η εθνοφρουρά Rosgvardia στον λογαριασμό της στο Telegram.

Live εικόνα:

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώθηκε για την τρομοκρατική επίθεση τα πρώτα λεπτά μετά το συμβάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ. Έδωσε όλες τις απαραίτητες οδηγίες, συμπλήρωσε.

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας άνοιξε ποινική έρευνα για την τρομοκρατική επίθεση. Ως αποτέλεσμα της ένοπλης επίθεσης, 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB). Σε σοβαρή κατάσταση πέντε τραυματίες από τους 21 που νοσηλεύονται. Η έκταση της πυρκαγιάς είναι στα 12.900 τετραγωνικά μέτρα, ανέφερε το Υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, ενώ οι ένοπλοι δεν έκαναν ούτε δηλώσεις ούτε προσπάθησαν να πιάσουν ομήρους, προφανώς απλώς επιδίωξαν να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους. Ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Βολοντιμιρ Ζελένσκι, Mikhail Podolyak, ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία δεν εμπλέκεται στην τρομοκρατική επίθεση. Τον ίδιο ισχυρισμό εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Αντρέι Τσέρνιακ. Πάντως, ο εκπρόσωπος των ουκρανικών μυστικών δυνάμεων δήλωσε προκλητικά στην ουκρανική Ukrainska Pravda, ότι τα γεγονότα στη Μόσχα αποτελούν μια “συνειδητή πρόκληση” των ρωσικών ειδικών δυνάμεων. Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι «δεν έχει καμία ένδειξη επί του παρόντος ότι η Ουκρανία ή Ουκρανοί εμπλέκονται», σημειώνοντας ότι «δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες». «Θα συμβούλευα να μην υπάρξει, σε τόσο πρώιμο στάδιο, σύνδεση με την Ουκρανία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Άμεση ήταν η αντίδραση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα.

«Ο Λευκός Οίκος είπε ότι δεν είδε καμία ένδειξη ότι η Ουκρανία ή οι Ουκρανοί εμπλέκονται στην τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα. Με ποια βάση οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξάγουν συμπεράσματα για την αθωότητα οποιουδήποτε εν μέσω μιας τραγωδίας; Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ή είχαν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με αυτό, τότε πρέπει να μεταφερθούν αμέσως στη ρωσική πλευρά. Και αν δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, τότε ο Λευκός Οίκος δεν έχει δικαίωμα να εκδίδει συγχωροχάρτια σε κανέναν. Όλοι οι εμπλεκόμενοι, όπως δήλωσε η ρωσική ηγεσία, θα ταυτοποιηθούν από τις αρμόδιες αρχές».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε προσαγωγή υπόπτου που βρέθηκε κοντά στον χώρο του μακελειού. Την ίδια στιγμή, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τρία άτομα από την περιοχή της Ινγκουσετίας στη νότια Ρωσία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, τουλάχιστον πέντε άτομα με στολές παραλλαγής άνοιξαν πυρ.

«Άγνωστοι άνοιξαν πυρ στον χώρο συναυλιών. Η απομάκρυνση των ανθρώπων συνεχίζεται», δήλωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στο πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το πρακτορείο RIA Novosti ανέφερε τραυματίες μετά από πυρά από «αυτόματα όπλα», επικαλούμενο τον δημοσιογράφο του στο σημείο.

Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν σκηνές χάους, με έναν μεγάλο αριθμό θεατών να προσπαθούν να φύγουν από την αίθουσα, μετά τους πυροβολισμούς.

Άλλα βίντεο δείχνουν πολλούς ανθρώπους να κείτονται ακίνητοι μέσα σε λίμνες αίματος έξω από τον συναυλιακό χώρο.

Το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι σημειώθηκε έκρηξη από την οποία ξέσπασε φωτιά στο κτίριο όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί. Μια δεύτερη έκρηξη ακούστηκε στο Crocus City Hall, μετέδωσαν στην συνέχεια ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ενώ όπως έγινε γνωστό η στέγη του κτηρίου καταρρέει.

Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν επίσης εκρηκτικά, προκαλώντας τεράστια πυρκαγιά. Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τεράστιους μαύρους καπνούς να ανεβαίνουν πάνω από το κτίριο.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μονάδες της αστυνομίας ταραχών στάλθηκαν στην περιοχή καθώς οι άνθρωποι απομακρύνονται.

Περίπου 100 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το υπόγειο του τεράστιου συγκροτήματος, ανέφερε το αρμόδιο υπουργείο. Οι διασώστες μαζεύουν ανθρώπους από την ταράτσα του κτιρίου που βρίσκεται η αίθουσα συναυλιών χρησιμοποιώντας μηχανισμούς ανύψωσης.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ρωσικού υπουργείου Υγείας, περισσότερα από 70 ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στο σημείο.

«Καθόμασταν στο κέντρο της αίθουσας. Άρχισε η συναυλία, πέρασαν λίγα λεπτά και μια ή δύο χειροβομβίδες έσκασαν στη μέση, άρχισε να ξεχύνεται γκρίζος καπνός. Ο πανικός άρχισε», είπαν μάρτυρες στο πρακτορείο RIA Novosti.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο κανάλι Mash Telegram ότι υπήρχαν «τουλάχιστον πέντε» ενόπλοι και ότι ήταν «γενειοφόροι». «Φέρονταν σαν εκπαιδευμένοι μαχητές. Τη στιγμή που μπήκαν στο κτίριο, οι φρουροί και οι άνθρωποι που στέκονταν στην πόρτα σκοτώθηκαν. Μετά απέκλεισαν την κεντρική είσοδο. Οι τρομοκράτες ήταν οπλισμένοι με τυφέκια AKM. Τουλάχιστον δύο από τους δράστες κουβαλούσαν σακίδια, πιθανώς με βόμβες μολότοφ».

«Ακούστηκαν πυροβολισμοί. Όλο το γκρουπ σώθηκε, όλοι είναι ασφαλείς, τώρα προσπαθούμε να εκκενώσουμε», είπε ο μπασίστας του συγκροτήματος Picnic, Marat Korchemny.

«Θα βρούμε και τους δολοφόνους και αυτούς που βρίσκονται πίσω τους, όλοι θα το πληρώσουν», δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Δούμας Kartapolov.

https://twitter.com/narrative_hole/status/1771230014010241215

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), η οποία επιβεβαιώνει πως υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στα αεροδρόμια της πρωτεύουσας, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών. Ενισχυμένοι και οι έλεγχοι επιβατών που πραγματοποιούνται στο μετρό, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών. Το Υπουργείο Μεταφορών της Περιφέρειας της Μόσχας ανακοίνωσε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε εγκαταστάσεις υποδομής μεταφορών και σε χώρους με πολύ κόσμο.

Στρατιώτες της εθνοφρουράς μαζί με πυροσβέστες βρίσκονται μέσα στο κτίριο της αίθουσας συναυλιών, για να διασώσουν τους ανθρώπους, αναζητώντας παράλληλα τους εγκληματίες, δήλωσε ο βουλευτής Alexander Khinstein.

Ο εισαγγελέας της Μόσχας βρίσκεται στο σημείο και συντονίζει το έργο των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο δήμαρχος της Μόσχας ακύρωσε όλες τις αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις στη ρωσική πρωτεύουσα αυτό το Σαββατοκύριακο. Στην Istra, στο Lyubertsy, καθώς και στις περιοχές Kursk, Leningrad, Vologda, Tula, Nizhny Novgorod, Tver και Zaporozhye και σε πολλές άλλες ρωσικές περιοχές, ακυρώθηκαν επίσης εκδηλώσεις.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στον συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα, χαρακτηρίζοντάς το “τερατώδες έγκλημα“. Η Ρωσία απαιτεί την καταδίκη από τον ΟΗΕ για την τρομοκρατική επίθεση, είπε η Ζαχάροβα. και χαρακτήρισε την επίθεση «τρομοκρατική». Ολος ο κόσμος πρέπει να καταδικάσει την «τρομοκρατική επίθεση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Οι τρομοκράτες κατανοούν μόνο τον τρόμο αντιποίνων. Κανένα δικαστήριο ή έρευνα δεν θα βοηθήσει εάν η βία δεν αντιμετωπιστεί με τη βία και οι θάνατοι με ολοκληρωτικές εκτελέσεις τρομοκρατών. Εάν διαπιστωθεί ότι πρόκειται για τρομοκράτες του καθεστώτος του Κιέβου, θα τους αντιμετωπίσουμε. Και τους ιδεολογικούς εμπνευστές τους. Όλοι τους πρέπει να βρεθούν και να καταστραφούν ανελέητα. Συμπεριλαμβανομένων των αξιωματούχων του κράτους που διέπραξε μια τέτοια θηριωδία. Θάνατος για θάνατο”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Ανεξάρτητα από το αν οι άμεσοι δράστες αυτού του εγκλήματος καταλήξουν στα χέρια της δικαιοσύνης, ζωντανοί ή νεκροί, είναι απαραίτητο πάση θυσία να αποκαλυφθούν τα ονόματα όσων το διέταξαν και να τιμωρηθούν χωρίς κανένα έλεος», δήλωσε ο γερουσιαστής Alexander Voloshin.

«Όσοι βρίσκονται πίσω από αυτό το τερατώδες έγκλημα θα υποστούν μια αναπόφευκτη τιμωρία, <…> το κράτος θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια και υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων», δήλωσε η Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Διαβάστε επίσης:

Μογγολία: Επιμένει η βαρυχειμωνιά σε όλη τη χώρα – Νεκρά 5 εκατ. ζώα, καταστροφικές συνέπειες για την υγεία και την οικονομία

Διακήρυξη Μπάιντεν για 25η Μαρτίου: Ισχυρότερη από ποτέ η συμμαχία των ΗΠΑ με την Ελλάδα

Οι σκύλοι μας καταλαβαίνουν: Όμως αναγνωρίζουν τις λέξεις ή ο τόνος της φωνής είναι το κλειδί;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:28