search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:58
MENU CLOSE

Παγκόσμια κατακραυγή για το μακελειό στη Μόσχα: Σοκαρισμένοι δηλώνουν στα μηνύματα συμπαράστασης οι ηγέτες, συλλυπητήρια και από τη χήρα του Ναβάλνι

23.03.2024 00:50
MOSXA_EPITHESH_2
AP

Οι αντιδράσεις των ηγετών ανά την υφήλιο για το μακελειό στη Ρωσία ολοένα και πληθαίνουν. Συγκλονισμένη παρακολουθεί τις εικόνες που έρχονται από τη Ρωσία και η Ευρώπη με τους ηγέτες να εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους και τον αποτροπιασμό τους ο ένας μετά τον άλλον. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, ο ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο, οι ΗΠΑ που έσπευσαν να «αθωώσουν» την Ουκρανία, ακόμα και η χήρα του Ναβάλνι, δήλωσαν σοκαρισμένοι, ανάμεσα σε άλλους, για το λουτρό αίματος.

Το ISIS (Ισλαμικό Κράτος) φέρεται να ανέλαβε την εύθυνη για την τρομοκρατική επίθεση, σύμφωνα με τα δυτικά ΜΜΕ, ωστόσο, οι Ρώσοι ελέγχουν την αυθεντικότητα της ανάρτησης μέσω της οποίας γνωστοποιήθηκε η ανάληψη ευθύνης.

Ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Βολοντιμιρ Ζελένσκι, Mikhail Podolyak, ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία δεν εμπλέκεται στην τρομοκρατική επίθεση. Τον ίδιο ισχυρισμό εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Αντρέι Τσέρνιακ. Πάντως, ο εκπρόσωπος των ουκρανικών μυστικών δυνάμεων δήλωσε προκλητικά στην ουκρανική Ukrainska Pravda, ότι τα γεγονότα στη Μόσχα αποτελούν μια “συνειδητή πρόκληση” των ρωσικών ειδικών δυνάμεων.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε «οι σκέψεις του είναι στα θύματα της φρικτής επίθεσης», επικαλούμενος «φρικτές και δύσκολες εικόνες» από το σημείο των πυροβολισμών. Τόνισε ότι «δεν έχει καμία ένδειξη επί του παρόντος ότι η Ουκρανία ή Ουκρανοί εμπλέκονται», σημειώνοντας ότι «δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες». «Θα συμβούλευα να μην υπάρξει, σε τόσο πρώιμο στάδιο, σύνδεση με την Ουκρανία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Άμεση ήταν η αντίδραση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα.

«Ο Λευκός Οίκος είπε ότι δεν είδε καμία ένδειξη ότι η Ουκρανία ή οι Ουκρανοί εμπλέκονται στην τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα. Με ποια βάση οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξάγουν συμπεράσματα για την αθωότητα οποιουδήποτε εν μέσω μιας τραγωδίας; Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ή είχαν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με αυτό, τότε πρέπει να μεταφερθούν αμέσως στη ρωσική πλευρά. Και αν δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, τότε ο Λευκός Οίκος δεν έχει δικαίωμα να εκδίδει συγχωροχάρτια σε κανέναν. Όλοι οι εμπλεκόμενοι, όπως δήλωσε η ρωσική ηγεσία, θα ταυτοποιηθούν από τις αρμόδιες αρχές».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασαν απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στα περίχωρα της Μόσχας.

Ειδικότερα, ο Αντόνιο Γκουτέρες «καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την τρομοκρατική επίθεση» κοντά στη Μόσχα και «εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που πενθούν, καθώς επίσης στον λαό και στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε ο Φαρχάν Χακ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα μέλη καταδικάζουν απερίφραστα «την αποτρόπαια και άνανδρη, τρομοκρατική επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στο Κρασνογκόρσκ». Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει επίσης συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων, υπογραμμίζοντας ότι «η τρομοκρατία, σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της, αντιπροσωπεύει μια από τις σοβαρότερες απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια διεθνώς», ζητώντας να προσαχθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των νεκρών», δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας. Ο Σομιάνιν δήλωσε ότι ακύρωσε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις στη Μόσχα για το Σαββατοκύριακο.

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, σε ένα μήνυμα προς τον Πούτιν, κατήγγειλε έντονα τη «δολοφονία αθώων ανθρώπων», ενώ ο πρόεδρος του Καζακστάν Τοκάγιεφ πρόσφερε επίσης υποστήριξη στις ρωσικές αρχές επιβολής του νόμου.

Η Άγκυρα καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο Χακάν Φιντάν καταδίκασε την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα και μετέφερε τα συλλυπητήρια του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του τουρκικού λαού στον λαό και την κυβέρνηση της Ρωσίας.

Παράλληλα, από το υπουργείο Εξωτερικών εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται: «Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε για τους πολλούς νεκρούς και τραυματίες από επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα σήμερα το βράδυ (22 Μαρτίου). Καταδικάζουμε έντονα αυτήν την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση εναντίον αθώων πολιτών. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στον ρωσικό λαό και τη ρωσική κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Νουμάν Κουρτουλμούς, καταδίκασε επίσης την επίθεση με στόχο αμάχους σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα. «Καταδικάζω έντονα την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση που είχε στόχο αθώους πολίτες στη Μόσχα και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στη ρωσική κυβέρνηση και τον ρωσικό λαό» έγραψε ο Κουρτουλμούς στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την επίθεση καταδίκασε επίσης ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Τζεβνέτ Γιλμάζ.

Πίτερ Στάνο: «Η ΕΕ είναι σοκαρισμένη και εκφράζει αποτροπιασμό

Με ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «Χ», ο εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο αναφέρει:

«Η ΕΕ είναι σοκαρισμένη και εκφράζει αποτροπιασμό μετά τις αναφορές για τρομοκρατική επίθεση στο συναυλιακό χώρο Crocus City Hall της Μόσχας. Η ΕΕ καταδικάζει κάθε επίθεση κατά αμάχων. Οι σκέψεις μας είναι σε όλους εκείνους τους Ρώσους πολίτες που έχουν πληγεί».

Γαλλία για το μακελειό στη Μόσχα: «Το Παρίσι καταγγέλλει ειδεχθείς πράξεις»

Η Γαλλία κατήγγειλε σήμερα «ειδεχθείς πράξεις» και ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στην επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα απόψε σε αίθουσα συναυλιών στα προάστια της Μόσχας, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι.

«Οι εικόνες που φτάνουν σε εμάς από τη Μόσχα είναι φρικτές», αντέδρασε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε μήνυμα που ανάρτησε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

«Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα και τους τραυματίες και στον ρωσικό λαό».

Μελόνι: «Η φρίκη της σφαγής άμαχων, αθώων πολιτών στη Μόσχα, είναι απαράδεκτη»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε στην τραγική επίθεση που σημειώθηκε στην ρωσική πρωτεύουσα, εκφράζοντας την καταδίκη της και την αλληλεγγύη της στις οικογένειες των θυμάτων.

Πιο αναλυτικά, η Ιταλίδα πρωθυπουργός ανέφερε σε δήλωσή της: «Η φρίκη της σφαγής άμαχων, αθώων πολιτών στην Μόσχα, είναι απαράδεκτη. Η ιταλική κυβέρνηση καταδικάζει με απόλυτο και σαφέστατο τρόπο τη βάρβαρη αυτή τρομοκρατική πράξη. Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου στα θύματα και στους συγγενείς τους».

Ταγιάνι για Μόσχα: Κανένας Iταλός στο χτύπημα – Καταδικάζουμε κάθε τρομοκρατική ενέργεια

«Προς το παρόν δεν έχουμε αναφορές ούτε στην πρεσβεία ούτε στο προξενείο» αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι για το μακελειό στη Μόσχα.

«Μίλησα με τον επιτετραμμένο μας στη Μόσχα πριν από λίγο, αλλά και με τη μονάδα κρίσης του υπουργείου Εξωτερικών δεν είχα καμία αναφορά, κανένα αίτημα από τους Ιταλούς, οι συνδρομητές της εφαρμογής μας για το Viaggiare Sicuri (ιστότοπος του Ιταλικού ΥπΕξ) ενημερώθηκαν με ένα μήνυμα».

«Παρακολουθούμε λεπτό προς λεπτό τι συμβαίνει, τόσο μέσω της πρεσβείας στη Μόσχα όσο και μέσω της μονάδας κρίσης», τονίζει.

«Βεβαίως η κυβέρνηση καταδικάζει κάθε τρομοκρατική ενέργεια και είμαστε επίσης κοντά στις οικογένειες των θυμάτων».

ΥΠΕΞ για επίθεση στη Μόσχα: Συγκλονισμένοι από τις τρομερές εικόνες, θερμά συλλυπητήρια

Θερμά συλληπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων από την επίθεση στο Crocus City Hall εξέφρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει:

«Συγκλονισμένοι από τις τρομερές εικόνες που έρχονται από τη Μόσχα μετά τη φρικτή επίθεση στο Crocus City Hall.

Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων στις οποίες εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια».

Η Γερμανία ζητά διαλεύκανση των συνθηκών της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων της αιματηρής επίθεσης στην Μόσχα και ζήτησε να διαλευκανθεί το συντομότερο η κατάσταση.

«Οι εικόνες της φρικτής επίθεσης εναντίον αθώων ανθρώπων στο Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα είναι τρομακτικές. Οι συνθήκες πρέπει να αποσαφηνιστούν γρήγορα. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων», αναφέρει η ανάρτηση στον λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών στην πλατφόρμα «Χ».

Η Γιούλια Ναβάλναγια εκφράζει τα συλλυπητήριά της στα θύματα

Η Γιούλια Ναβάλναγια, η χήρα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, εξέφρασε επίσης από την πλευρά της τα συλλυπητήριά της στα θύματα και τις οικογένειές τους της επίθεσης με πυροβολισμούς στο συναυλιακό κέντρο Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα.

Όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτό το έγκλημα πρέπει να βρεθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, έγραψε η Ναβαλνάγια στον λογαριασμό της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών

Ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει συνεχώς. Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα κατά τη διάρκεια συναυλίας του ροκ συγκροτήματος “Picnic” ενώ αναφορές από τα ρωσικά μιλούν και για χρήση εκρηκτικών από τους ενόπλους. Το ρωσικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την επίθεση τρομοκρατική. Συνελήφθη ένας ύποπτος.

Εκτιμάται ότι με βάση τον αριθμό των εισιτηρίων που είχαν πουληθεί την ώρα της επίθεσης στον συναυλιακό χώρο βρίσκονταν έως 6.200 άνθρωποι. Σημειώνεται πως το Crocus City Hall είναι χωρητικότητας 9.500 ανθρώπων.

Οι ρωσικές δυνάμεις της τάξης ανακοίνωσαν ότι “αναζητούν” τους δράστες που ευθύνονται για την ένοπλη επίθεση και την πυρκαγιά στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα νωρίτερα σήμερα, η οποία μετρά ήδη τουλάχιστον σαράντα νεκρούς.

“Ειδικές μονάδες της Ρωσικής Εθνοφρουράς εργάζονται στο σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Crocus City Hall. Αναζητούν εγκληματίες και εκκενώνουν το κτίριο απομακρύνοντας τους πολίτες”, ανακοίνωσε η εθνοφρουρά Rosgvardia στον λογαριασμό της στο Telegram.

Ο Πούτιν ενημερώνεται συνεχώς

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώθηκε για την τρομοκρατική επίθεση τα πρώτα λεπτά μετά το συμβάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ. Έδωσε όλες τις απαραίτητες οδηγίες, συμπλήρωσε.

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας άνοιξε ποινική έρευνα για την τρομοκρατική επίθεση. Ως αποτέλεσμα της ένοπλης επίθεσης, 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB). Σε σοβαρή κατάσταση πέντε τραυματίες από τους 21 που νοσηλεύονται. Η έκταση της πυρκαγιάς είναι στα 12.900 τετραγωνικά μέτρα, ανέφερε το Υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

ΗΠΑ και Βρετανία είχαν προειδοποιήσει για την απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μόσχα

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από δύο εβδομάδες, το βράδυ της 7ης Μαρτίου η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία είχε προειδοποιήσει για απειλή τρομοκρατικών ενεργειών τα προσεχή δύο εικοσιτετράωρα, έγραψε ο ιστότοπος Svoboda.org (ρωσική ιστοσελίδα του Radio Liberty/Radio Free Europe) στις 8 Μαρτίου.

Επιπλέον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αύξησε το επίπεδο επικινδυνότητας για τα ταξίδια στη Ρωσία στο μέγιστο βαθμό, στο τέσσερα, έγραφε η εφημερίδα Kommersant.

Διαβάστε επίσης:

Μακελειό στη Μόσχα με 40 νεκρούς και 146 τραυματίες: O ISIS πίσω από την επίθεση λένε τα δυτικά ΜΜΕ – Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες, ποιοι είναι οι πέντε ύποπτοι 

Χάρι και Μέγκαν: Ευχόμαστε υγεία και ανάρρωση στην Κέιτ

Μακελειό στη Μόσχα: Όταν η πρεσβεία των ΗΠΑ προειδοποιούσε για επικείμενη επίθεση – «Να αποφεύγετε τις συναυλίες»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:57