search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 12:30
MENU CLOSE

Πώς η ιστορία μιας καρακάξας έγινε πολιτικό ζήτημα στην Αυστραλία (Videos)

28.03.2024 15:54
karakaxa-new

Η Πέγκυ και η Μόλυ ήταν ένα ζευγάρι «φτιαγμένο» για το διαδίκτυο. Η Πέγκυ είναι ένα γεροδεμένο Στάφορσαϊρ μπουλ-τεριέ και η Μόλυ μια καρακάξα, ένα πουλί που είναι δεν φημίζεται για τις φιλίες του με σκυλιά.

Τέσσερα χρόνια αφότου η φωτογραφία του παράξενου ζευγαριού ανέβηκε στο διαδίκτυο, προσέλκυσε το ενδιαφέρον περίπου δύο εκατομμυρίων χρηστών του Instagram και του Facebook.

Αλλά την περασμένη Τρίτη, με ένα συναισθηματικά φορτισμένο βίντεο, οι δύο άνθρωποι που φρόντιζαν την Πέγκυ και την Μόλυ, η Τζουλιέτ Γουελς και ο Ρις Μόρτενσεν ανακοίνωσαν ότι τα ζώα υποχρεώθηκαν να χωρίσουν.

«Πληγώνεται η καρδιά μας από αυτή την ανακοίνωση. Υποχρεωθήκαμε να παραδώσουμε την Μόλυ στην Υπηρεσία Επιστημών και Καινοτομίας, διότι υπήρχε ένας μικρός αριθμός ατόμων που παραπονιόταν για τα ζώα», ανακοίνωσε η Γουέλς.

Οι φίλοι της Μόλυ και της Πέγκυ άρχισαν αμέσως εκστρατεία ζητώντας δικαιοσύνη.

«Είναι ένα κλασικό παράδειγμα γραφειοκρατίας που ξεπερνά την κοινή λογική και την ανθρωπιά», έγραψε ένας χρήστης του  Instagram, προσθέτοντας: «οι υπηρεσίες που πληρώνονται από τους φορολογούμενους θα έπρεπε να χρησιμοποιούν τους προϋπολογισμούς τους για να βοηθούν την κοινότητα και να προστατεύουν την άγρια φύση και όχι να την πλήττουν». Το σχόλιο αυτό είχε περισσότερα από 1000 likes.

Εκπρόσωπος της αυστραλιανής Υπηρεσίας Επιστημών και Καινοτομίας δήλωσε ότι η καρακάξα είχε αποσπαστεί «παράνομα» από την άγρια φύση και κρατείτο «χωρίς άδεια ή εξουσιοδότηση». Η λογική της κρατικής υπηρεσίας είναι ότι τα ζώα που είναι σε διαδικασία επανένταξης δεν πρέπει να ζουν μαζί με οικόσιτα ζώα «επειδή υπάρχει κίνδυνος να υποστούν στρες και να αντιγράψουν συμπεριφορές ή να μεταδώσουν ασθένειες».

Όμως ο ορνιθολόγος Νάριλ Τζόουνς, από το πανεπιστήμιο Griffith τονίζει ότι οι καρακάξες είναι πολύ έξυπνα και κοινωνικά πτηνά και «αυτό το συγκεκριμένο ζώο θεωρεί πλέον ότι ανήκει στην οικογένεια και ως εκ τούτου πρέπει να επιστρέψει κοντά στους ανθρώπους».

Η Γουέλς βρήκε την Μόλυ σε ένα πάρκο, όταν ήταν νεογέννητο και εγκαταλελειμμένο, όπως έγραψε στο Facebook. «Ανησυχούσαμε πολύ γιατί στο πάρκο τα απογεύματα κυκλοφορούσαν ελεύθερα πάνω από 30 σκυλιά και αυτό το μικρό πουλάκι δεν είχε δυνατότητα να σωθεί. Έτσι κάναμε αυτό που θα έκανε οποιοσδήποτε φιλόζωος και το πήραμε στο σπίτι για να το φροντίσουμε».

«Τους επόμενους μήνες μεγαλώσαμε την καρακάξα, της μάθαμε πώς να τρώει, να πετάει, την αφήναμε έξω όσο γίνεται περισσότερο γιατί στόχος μας ήταν να επιστρέψει στην άγρια φύση». Όμως η Μόλυ δεν έφυγε, αλλά ανέπτυξε μια θαυμάσια σχέση με το σκυλί της οικογένειας, την Πέγκυ.

Στη διάρκεια της πανδημίας η Γουέλς ανέβασε στο διαδίκτυο φωτογραφίες της Πέγκυ και της Μόλυ και η ανταπόκριση των χρηστών των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης ήταν ενθουσιώδης.

Το αποτέλεσμα  ήταν να ενδιαφερθεί ένας μεγάλος εκδοτικός οίκος για την ιστορία της Πέγκυ και της Μόλυ και να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο, με θέμα «τι σημαίνει η αληθινή φιλία και πως μπορούμε να μάθουμε να είμαστε ευγενικοί και ευτυχισμένοι».

Η Γουέλς και ο Μόρτενσεν κινητοποιούν τώρα και πάλι τη διαδικτυακή κοινότητα για να ασκήσουν πιέσεις για την επιστροφή της καρακάξας κοντά στην σκυλίτσα.

Ήδη έχουν συγκεντρωθεί διαδικτυακά περισσότερες από 70.000 υπογραφές ατόμων που υποστηρίζουν το αίτημα της Γουέλς, η οποία τονίζει: «αναρωτιόμαστε γιατί μια άγρια καρακάξα δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της που θέλει να ζήσει και με ποιον θα περνά τον χρόνο της».

Και η αλήθεια είναι ότι η καρακάξα έχει μάθει να ζει κοντά στους ανθρώπους. Κάτι που παραδέχεται η Υπηρεσία Επιστημών και Καινοτομίας, που σε ανακοίνωσή της αποκλείει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης της καρακάξας, επειδή «έχει συνηθίσει πολύ την ανθρώπινη επαφή».

Το ενδιαφέρον στην Αυστραλία για την τύχη της καρακάξας είναι τόσο μεγάλο που στη δημόσια συζήτηση μπήκε και ο πρωθυπουργός της πολιτείας του Κουίνσλαντ, Στίβεν Μάιλς, υποστηρίζοντας την εκστρατεία για την επιστροφή της διάσημης Μόλυ κοντά στους ανθρώπους που την φρόντιζαν.

«Νομίζω ότι κάποιες φορές πρέπει να επικρατεί η κοινή λογική και αν δούμε το θέμα, υπάρχει η καλύτερη δυνατή επιλογή», δήλωσε ο Στίβεν Μάιλς.

Διαβάστε επίσης:

Κέιτ Μίντλετον: «Πάσχει από καρκίνο παχέος εντέρου» υποστηρίζει βασιλικός αναλυτής

ΗΠΑ: Επίθεση άνδρα με μαχαίρι στο Ιλινόι – Τουλάχιστον 4 νεκροί και 5 τραυματίες (videos)

Βαλτιμόρη: «Όλη η γέφυρα μόλις κατέρρευσε» – Το ηχητικό ντοκουμέντο του δυστυχήματος – Επιχείρηση απομάκρυνσης συντριμμιών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 12:25