search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:48
MENU CLOSE

Τέμπη: Οι σφοδρές αντιπαραθέσεις στη Βουλή και ο προσβεβλημένος Σκέρτσος – Το βράδυ η ομιλία Μητσοτάκη και η ονομαστική ψηφοφορία (Live η συζήτηση)

28.03.2024 12:00
vouli

Σφοδρή αντιπαράθεση για τη Δικαιοσύνη είχαν στη Βουλή όπου κορυφώνεται αργά το βράδυ η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, Νίκος Δένδιας με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. 

Για ευτελισμό των θεσμών εκ μέρους της κυβέρνησης και παραβίαση του κράτους δικαίου έκαναν λόγο οι κ.κ. Μιχάλης Κατρίνης και Θεόφιλος Ξανθόπουλος με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να αναφέρει ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να επιτελέσει το έργο της και να αποδώσει ευθύνες όπου αναλογούν. 

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη την πρόταση δυσπιστίας, καθώς αμφισβητεί ευθέως –όπως είπε- θεμελιώδεις κανόνες που διέπουν τη θεσμική λειτουργία του κράτους, δηλαδή το ρόλο της Δικαιοσύνης.

«Στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν χωρούν τακτικισμοί, ούτε βεβαίως κομματική εκμετάλλευση, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι η Δικαιοσύνη να επιτελέσει απερίσπαστη το έργο της και να  αποδώσει  ευθύνες όπου αναλογούν», είπε.

«Η κυβέρνηση ευτελίζει τους θεσμούς», ανέφερε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης και αναφέρθηκε σε νέο δημοσίευμα που αναφέρει ότι κάποιοι πήραν τα ηχητικά και τα διοχέτευσαν σε πέντε e-mail. 

«Υπάρχουν πολλαπλά ζητήματα παραβίασης του κράτους Δικαίου, τα οποία αφορούν είτε τις διαρροές προσωπικών δεδομένων, είτε παρεμβάσεις σε ανεξάρτητες αρχές, είτε αλλοιώσεις ηχητικών», επεσήμανε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος με τον Νίκο Δένδια να απαντά ότι «υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα, υπάρχουν δικαστές στη Λάρισα και ας τους αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους». 

Σκέρτσος: «Δεν είμαστε τέρατα ασυνειδησίας και αναισθησίας»

Προσβεβλημένος από τις κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση περί συγκάλυψης των αιτιών και ευθυνών της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών δήλωσε από την πλευρά του ο Άκης Σκέρτσος.

«Δεν είμαστε τέρατα ασυνειδησίας και αναισθησίας που επιχειρούμε να χειραγωγήσουμε αυτή τη μεγάλη τραγωδία», ανέφερε στην ομιλία του, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μόνο να χάσει έχει πολιτικά από την συγκάλυψη και την καθυστέρηση απονομής Δικαιοσύνης.

Ο κ. Σκέρτσος χαρακτήρισε θεωρία συνωμοσίας τα περί μπαλώματος του τόπου της τραγωδίας. «Είναι άνθρακας ο θησαυρός της δήθεν μονταζιέρας», είπε και σχολίασε τις χθεσινές δηλώσεις του Νίκου Παππά περί προσυνεννόησης ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι αυτό που μένει είναι οι υπόγειες διαδρομές μεταξύ επιχειρηματικών συμφερόντων και μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. 

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και σε μια προσωπική αναφορά θέλοντας να καταδείξει ότι αντιλαμβάνεται τον πόνο των γονέων των θυμάτων, λέγοντας ότι έχασε τον αδερφό του στα 28 του χρόνια λόγω υπερβολικής ταχύτητας. «Δεν μπορούν, λοιπόν, να ισχυρίζονται ορισμένοι ότι σε αυτή την αίθουσα υπάρχουν κάποιοι που είμαστε περισσότερο ή λιγότερο άνθρωποι που δεν αντιλαμβανόμαστε τον πόνο των άλλων ανθρώπων», είπε. 

Απαντήσεις για τη συνάντηση που φέρεται να έγινε το βράδυ της Κυριακής σε οικία γνωστού ιδιοκτήτη ΜΜΕ και στην οποία αναφέρθηκε με τα ονοματεπώνυμα των πολιτικών προσώπων που συμμετείχαν ζήτησε ο Μιχάλης Κατρίνης.

«Το πρόβλημα σε αυτή την αίθουσα είναι ότι συζητιούνται παραπολιτικά μυθεύματα, ατεκμηρίωτα χωρίς να μπορεί κάποιος να τα επιβεβαιώσει. Αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και στην υπόθεση αυτή, εσείς επιτρέψατε να εισέλθουν θεωρίες συνωμοσίας, αυτό είναι το πρόβλημα», απάντησε ο Άκης Σκέρτσος. 

Γ. Παπανδρέου: «Έγκλημα προβλέψιμο και προαποφασισμένο»

Για ένα έγκλημα προβλέψιμο και ένα προαποφασισμένο στην τραγωδία των Τεμπών έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου και τόνισε ότι οι συγγενείς των θυμάτων εκπέμπουν ένα εκκωφαντικό μήνυμα δικαιοσύνης και κράτος δικαίου

Ο πρώην πρωθυπουργός απαντώντας στην κριτική που δέχεται το ΠΑΣΟΚ περί στοίχισης πίσω από οικονομικά συμφέροντα, επεσήμανε ότι την πρόταση δυσπιστίας επί της ουσίας την προκάλεσε η ΝΔ

«Εσείς της ΝΔ, μας οδηγήσατε εδώ. Γιατί εσείς υπηρετείτε τους ισχυρούς της ελίτ. Εσείς υπονομεύετε τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας. Συγκαλύπτοντας τις δικές σας αθέμιτες πρακτικές», είπε και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση των Τεμπών, υπάρχει ένα έγκλημα προβλέψιμο, όπως προκύπτει από τις εκθέσεις, γιατί ήταν προϊόν ρουσφετιών, πελατειακής διαχείρισης, αδιαφάνειας και διαφθοράς, αλλά και ένα έγκλημα προαποφασισμένο, αυτό της συστηματικής συγκάλυψης.

«Αφυπνίσατε δημοκρατικά αντανακλαστικά», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου και διαμήνυσε ότι το ΠΑΣΟΚ μένει πιστό στον αγώνα για ένα κράτος δικαίου.

Το βράδυ η ομιλία Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα να σηκώσει το γάντι της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ενδέχεται να καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητήσουν εκ νέου προανακριτική επιτροπή με συγκεκριμένες κατηγορίες που θα αφορούν τον πρώην υπουργό μεταφορών, όποια άλλα πολιτικά πρόσωπα εκείνη κρίνει ακόμα και τον ίδιον.

Άλλωστε ο ίδιος έχει αναφέρει τις προηγούμενες μέρες ότι η Νέα Δημοκρατία θα εξέταζε ένα τέτοιο αίτημα. Μια τέτοια προτροπή από την πλευρά του πρωθυπουργού θα κορυφώσει την αντιπαράθεση και θα είναι πια στο χέρι των κομμάτων της αντιπολίτευσης εάν θα καταθέσουν άμεσα προανακριτική που θα περιλαμβάνει ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ή αν θα περιμένουν να στείλει η δικαιοσύνη σχετικό αίτημα που θα αφορά διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τον Κώστα Καραμανλή. Κάτι αντίστοιχο είχε ζητήσει και στο παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας από τη Νέα Δημοκρατία όταν εξετάζονταν το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και η υπόθεση Novartis.

Όμως πέρα από αυτό ο πρωθυπουργός που θα τοποθετηθεί από το βήμα μετά από αρκετό καιρό για το θέμα των Τεμπών αναμένεται να χρησιμοποιήσει πολύ υψηλούς τόνους κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και του Στέφανου Κασσελάκη κατηγορώντας τους για τυμβωρυχία και για εργαλειοποίηση ενός τραγικού δυστυχήματος.

Διαβάστε επίσης

Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση για την πρόταση δυσπιστίας (Video)

ΣΥΡΙΖΑ: Να δεσμευτεί η ΝΔ για προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη

Πρόταση δυσπιστίας: Η ένταση με την ομιλία Καραμανλή και η γαλάζια στήριξη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:47