search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:41
MENU CLOSE

Οι αστέρες της Eurovision λένε ότι δεν μπορούν να σιωπoύν για τη Γάζα αλλά απορρίπτουν τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ στο Ισραήλ

29.03.2024 17:25
EUROVISION2

Μια ομάδα καλλιτεχνών που συμμετέχει στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision δήλωσε την Παρασκευή ότι «δεν αισθάνονται άνετα να σιωπούν» ενόψει της συνεχιζόμενης ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο δεν θέλησαν να προστεθούν στις αυξανόμενες φωνές για μποϊκοτάζ στη συμμετοχή του Ισραήλ.

Η κοινή δήλωση — από τους συμμετέχοντες που θα εκπροσωπήσουν τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, τη Λιθουανία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, τον Άγιο Μαρίνο, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο — έρχεται λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν από τον φετινό διαγωνισμό που διεξάγεται στη σουηδική πόλη Μάλμο, η οποία δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ήταν προετοιμασμένη για πιθανές διαμαρτυρίες.

Η παρουσία του Ισραήλ, το οποίο διαγωνίζεται με το τραγούδι «Hurricane» της Έντεν Γκολάν, τροφοδοτεί εκκλήσεις για αποβολή της χώρας από τον διαγωνισμό. Ωστόσο, η EBU επέτρεψε στο Ισραήλ να συμμετάσχει αφού πρώτα άλλαξε τον τίτλο και τους στίχους της συμμετοχής του, οι οποίοι αρχικά θεωρήθηκε ότι παραβιάζουν τους κανόνες του διαγωνισμού σχετικά με τον μη πολιτικό χαρακτήρα των συμμετοχών.

«Θέλουμε να ξεκινήσουμε αναγνωρίζοντας το προνόμιο της συμμετοχής στη Eurovision. Υπό το πρίσμα της τρέχουσας κατάστασης στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, και ιδιαίτερα στη Γάζα και στο Ισραήλ, δεν αισθανόμαστε άνετα να σιωπούμε», ανέφερε η κοινή δήλωση των καλλιτεχνών. «Είναι σημαντικό για εμάς να σταθούμε αλληλέγγυοι με τους καταπιεσμένους και να επικοινωνήσουμε την εγκάρδια επιθυμία μας για ειρήνη, άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός και ασφαλή επιστροφή όλων των ομήρων. «Στεκόμαστε ενωμένοι ενάντια σε κάθε μορφή μίσους, συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας».

Η δήλωση αναφέρει επιπλέον: «Πιστεύουμε ακράδαντα στην ενοποιητική δύναμη της μουσικής, που επιτρέπει στους ανθρώπους να ξεπερνούν τις διαφορές και να ενθαρρύνουν ουσιαστικές συνομιλίες και δεσμούς. Νιώθουμε ότι είναι καθήκον μας να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε αυτόν τον χώρο, με μια ισχυρή ελπίδα ότι θα εμπνεύσει μεγαλύτερη συμπόνια και ενσυναίσθηση». Η δήλωση ήρθε μια ημέρα μετά την ανοιχτή επιστολή μιας ομάδας LGBTQ+ καλλιτεχνών, μουσικών, συγγραφέων και ακτιβιστών που κάλεσε τον Βρετανό συμμετέχοντα Olly Alexander να μποϊκοτάρει τον διαγωνισμό.

Ο Alexander κατέκτησε διεθνή επιτυχία ως μέλος του συγκροτήματος Years & Years, και είναι από τους πιο υψηλού προφίλ συμμετέχοντες στον φετινό διαγωνισμό. Το BBC, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου, που επέλεξε τη βρετανική συμμετοχή, πήρε αποστάσεις από την επιστολή.

«Αυτές είναι οι απόψεις του Olly Alexander. «Δεν μιλάει εκ μέρους του BBC», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Η ομάδα περισσότερων από 450 καλλιτεχνών και ακτιβιστών υπό την επωνυμία Queers for Palestine δημοσίευσε την ανοιχτή επιστολή την Πέμπτη λέγοντας «Σας ζητάμε να ακούσετε το κάλεσμα των Παλαιστινίων για αποχώρηση από τη Eurovision». Η ομάδα κατηγόρησε την EBU ότι «παρέχει πολιτιστική κάλυψη και υποστήριξη για την καταστροφική βία που εξαπέλυσε το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους».

Ο Alexander δημοσίευσε επίσης τη δική του απάντηση την Παρασκευή στην επιστολή Queers for Palestine. «Ως συμμετέχων αφιέρωσα πολύ χρόνο για να σκεφτώ τι να κάνω και τις επιλογές που έχω στη διάθεσή μου. Είναι η τρέχουσα πεποίθησή μου ότι η απομάκρυνσή μου από τον διαγωνισμό δεν θα μας έφερνε πιο κοντά στον κοινό μας στόχο», είπε.

Η συμμετοχή Bambie Thug, το πρώτο non-binary άτομο που θα εκπροσωπήσει την Ιρλανδία στη Eurovision ανέβασε στο Instagram, «Ως queer άτομο, δεν μπορώ και δεν θα παραμείνω σιωπηλό».

Η EBU ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Κατανοούμε ότι αυτοί οι καλλιτέχνες θέλουν να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί σε ένα κάλεσμα για ειρήνη. Όλοι όσοι εργαζόμαστε στον φετινό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision έχουμε υπόψη μας τα έντονα συναισθήματα και τις απόψεις γύρω από την τρέχουσα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Όλοι έχουμε επηρεαστεί από τις εικόνες, τις ιστορίες και τον αδιαμφισβήτητο πόνο που υπέστησαν όσοι εγκλωβίστηκαν σε αυτόν τον καταστροφικό πόλεμο».

Ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός KAN αρνήθηκε να σχολιάσει και το ισραηλινό υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο από το NBC News την Παρασκευή.

Όταν ανακοίνωσε την αναθεωρημένη συμμετοχή του Ισραήλ νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας σχολιαστής του KAN ανέφερε την επιθυμία του Ισραηλινού προέδρου Isaac Herzog να διαγωνιστεί το έθνος στη Eurovision.

«Ο πρόεδρος τόνισε ότι ειδικά αυτή τη στιγμή, όταν αυτοί που μας μισούν επιδιώκουν να παραμερίσουν και να μποϊκοτάρουν το κράτος του Ισραήλ από κάθε στάδιο, το Ισραήλ πρέπει να ακουστεί η φωνή του με υπερηφάνεια και το κεφάλι ψηλά και να σηκώσει τη σημαία του σε κάθε παγκόσμιο φόρουμ, ειδικά φέτος».

Διαβάστε επίσης:

Σπάνιες και άγνωστες φωτογραφίες των Rolling Stones εκτίθενται στο Σεντ Λέοναρντς

Δημήτρης Αλεξάνδρου: Κατέθεσε μήνυση για τα χυδαία σχόλια κατά της Ιωάννας Τούνη που δέχεται στα social media (Videos)

Ελένη Μενεγάκη: Φωτογραφίζει τη μικρή της κόρη για τα γενέθλιά της (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:40