search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 09:46
MENU CLOSE

Πρόταση δυσπιστίας: Τα 4 συν 1 πράγματα που δεν είπε ο Μητσοτάκης στην ομιλία του

29.03.2024 06:02
mitsotakis vouli 8887- new

Η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία έκλεισε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας της αντιπολίτευσης, θα έλεγε κανείς ότι ήταν «χορταστική», υπό την έννοια ότι ο πρωθυπουργός μίλησε σχεδόν για όλα όσα θα περίμενε κανείς να μιλήσει σε μια τέτοια συγκυρία.

Εξήγησε τις θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα ζητήματα που έχουν ανακύψει, όσον αφορά διάφορους χειρισμούς με την τραγωδία των Τεμπών, εξαπέλυσε δριμεία και πολύ στοχευμένη επίθεση στην αντιπολίτευση, «πέταξε το γάντι» στα «συμφέροντα» που σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα επιδιώκουν να «κοντύνουν» την κυβέρνηση, αναφέρθηκε και στα διακυβεύματα των επερχόμενων ευρωεκλογών και επιχείρησε να «ξηλώσει» το σύνολο της επιχειρηματολογίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Ωστόσο, όσο ενδιαφέρον είχαν τα όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης, άλλο τόσο ενδιαφέρον είχαν και τα όσα… δεν είπε, είτε λόγω πίεσης χρόνου, είτε και λόγω του ότι δεν ήθελε να αναφερθεί σε αυτά, παρότι όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης τον κάλεσαν να απαντήσει για τα ζητήματα αυτά. Και έχουν ενδιαφέρον, γιατί σε μια ομιλία στην οποία ο πρωθυπουργός θέλησε να δώσει έναν, ας πούμε, «τελειωτικό» τόνο (υπό την έννοια ότι θα μπορούσε η… φιλολογία περί του δυστυχήματος να κλείσει από την πλευρά της κυβέρνησης), τέτοιου είδους «κενά» μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για περαιτέρω επιθέσεις από την αντιπολίτευση.

Σε αδρές γραμμές, τα θέματα στα οποία δεν αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός είναι τα εξής:

  •  Παραιτήσεις υπουργών: κυριολεκτικά στο «παρά δέκα» της ομιλίας του, από το Μαξίμου ανακοινώθηκε ότι παραιτήθηκαν ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, δύο από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη. Τόσο ο πρόεδρος της Κ.Ο.  του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αναφέρθηκαν στις εξελίξεις, και ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, ωστόσο ο ίδιος δεν αναφέρθηκε στο θέμα, προφανώς παραπέμποντας σε κυβερνητικές πηγές που ανέφεραν ότι η συμμετοχή των δύο υπουργών σε κοινωνική εκδήλωση έδωσε το λάθος μήνυμα.
  • «Πειραγμένο» ηχητικό: ο πρωθυπουργός απέρριψε με πολύ έντονο τρόπο τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για τους λόγους που λίγες ώρες μετά την τραγωδία των Τεμπών διέρρευσε σε ορισμένα ΜΜΕ μονταρισμένο ηχητικό με διαλόγους του σταθμάρχη Λάρισας με μηχανοδηγούς, επαναλαμβάνοντας ότι το ηχητικό σύντομα αποδείχθηκε ότι ήταν προϊόν μοντάζ. Ωστόσο, δεν έδωσε απάντηση στα ερωτήματα ποιος απέκτησε πρόσβαση λίγο μετά το δυστύχημα σε αρχεία ειδικού χειρισμού του ΟΣΕ και μόνταρε το επίμαχο υλικό, ποιος το διέρρευσε σε ΜΜΕ και πού βρίσκεται η έρευνα για μια καταφανώς παράνομη πράξη.
  • Προανακριτική: για το αίτημα της αντιπολίτευσης σχετικά με τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τις ευθύνες του τέως υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ο Κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, όπως εννοείτε, με ενδεχόμενο δόλο, θα πρέπει αυτό να το τεκμηριώσετε, να το φέρετε στη Βουλή, να το συζητήσουμε». Ωστόσο, δεν απάντησε στην πρό(σ)κληση της αντιπολίτευσης να δεσμευτεί και η κυβερνητική πλειοψηφία ότι θα στηρίξει μια τέτοια πρόταση.
  •  Μπάζωμα του σημείου του δυστυχήματος: σε ένα από τα κεντρικά επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, ώστε να στοιχειοθετήσει τον ισχυρισμό της περί απόπειρας συγκάλυψης από την κυβέρνηση, δηλαδή, τα έργα μπαζώματος στο σημείο του τραγικού δυστυχήματος, ο πρωθυπουργός απάντησε μεταξύ άλλων: «Τι ακριβώς να συγκαλύψουμε με το “μπάζωμα”; Όταν ξέρετε πολύ καλά και εσείς και όλοι όσοι διακινείτε αυτές τις αθλιότητες ότι εκείνη τη στιγμή το μέλημα των συνεργείων ήταν πώς θα σηκώσουν τα βαγόνια των τρένων για να βρούμε ποιοι ήταν από κάτω». Όμως, πέραν του ότι διάφορα στελέχη της κυβέρνησης έχουν δώσει διαφορετικές εκδοχές για τα έργα (από διάνοιξη δρόμου, μέχρι προστασία αγωγού φυσικού αερίου), ουδείς έγινε σοφότερος σχετικά με το ποιος έδωσε την εντολή γι’ αυτά τα έργα (υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, ο οποίος κατηγορείται για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, σχετικά με το «μπάζωμα» στον τόπο του δυστυχήματος).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, παρότι στο πρώτο μέρος της ομιλίας του ο Κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε, όπως είπε ο ίδιος, κυρίως στους συγγενείς των θυμάτων, στους επιζήσαντες του δυστυχήματος και στην κοινωνία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχοντας βιώσει την αδικία της απώλειας, μπορούν ακόμα και να αδικούν την πολιτεία, αναζητώντας ευθύνες και ενόχους κάποιες στιγμές ενδεχομένως και στα τυφλά, απαιτώντας ωστόσο δικαιοσύνη, αυτή που θα αποτελέσει τελικά το βασικό τους στήριγμα σε ολόκληρη τη ζωή τους», χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει πού αδικούν την πολιτεία.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Αριστερά: Αλαζονικός και στρεψόδικος ο Μητσοτάκης, δεν απάντησε σε τίποτα, προσέβαλε τους συγγενείς

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Συνεχείς παρεμβάσεις στις ομιλίες – Η ειρωνεία Τασούλα και η απάντηση Μητσοτάκη

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση με 159 «όχι»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 09:46