search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 11:47
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Συντηρεί τα Τέμπη και τα περί «συγκάλυψης» με «χαρτί» το κατηγορητήριο κατά Καραμανλή – Τι θα κάνει με την Προανακριτική

02.04.2024 06:31
ΣΥΡΙΖΑ 2 ΝΕς

Το κατηγορητήριο, άνευ επίσημης (ακόμα) πρότασης για Προανακριτική, είναι το «χαρτί» με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει συνέχεια στην υπόθεση των Τεμπών, και με το οποίο φιλοδοξεί να πιέσει την κυβέρνηση επικοινωνιακά και να αναδεικνύει την ταύτιση Μητσοτάκη – Καραμανλή.

Όσο η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στην Προανακριτική με το σκεπτικό που της ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση θα δείχνει ως υπαίτιο τον άρρηκτο «δεσμό» του πρωθυπουργού με τον πρώην υπουργό, υποστηρίζοντας ότι ο Μητσοτάκης καλύπτει τον Κ. Αχ. Καραμανλή γιατί γνωρίζει ότι είναι ένοχος.

Ήδη από την Κουμουνδούρου σχολιάζουν την στάση της κυβέρνηση λέγοντας πως «πέταξε για ακόμα μια φορά τη… μπάλα στην εξέδρα, για να διασώσει τον κ. Καραμανλή από τις βαρύτατες πράξεις και παραλείψεις που του αποδίδονται». Και πως «η επιχείρηση συγκάλυψης συνεχίζεται, επιβεβαιώνοντας την πολιτική εξίσωση Μητσοτάκης ίσον Καραμανλής, Καραμανλής ίσον Μητσοτάκης, η συγκάλυψη, έχει πρόσωπο». Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση σχολίασε το κατηγορητήριο ως «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» καλώντας την Κουμουνδούρου να προχωρήσει στην προβλεπόμενη διαδικασία και να καταθέσει κανονικά στην Ολομέλεια πρόταση για σύσταση Προανακριτικής, αφού προηγουμένως συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές βουλευτών (απαιτούνται 30 τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς και διαθέτει).

Ουσιαστικά η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να φλερτάρει με την παράκαμψη, ουσιαστικά, του άρθρου 86 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση για ποινικά αδικήματα για πρόσωπο που είναι ή έχει διατελέσει υπουργός διεξάγεται μόνο από τη Βουλή. Ομοίως, η απόφαση για άσκηση ποινικής ή μη δίωξης και παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο λαμβάνεται από την Ολομέλεια, «με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την Θεοδώρα Τζάκρη που παρέδωσε το κατηγορητήριο στον Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη, «προς ενημέρωση του πρωθυπουργού», ζητά δέσμευση από την κυβέρνηση για Προανακριτική με αυτό το κατηγορητήριο και «ότι δεν θα προσπαθήσει να συγκαλύψει τις ευθύνες του κ. Καραμανλή, έτσι ώστε να οδηγηθεί αυτός στην δικαιοσύνη μετά από την άσκηση ποινικής δίωξης». Με άλλα λόγια, επί της ουσίας ζητείται από την κυβέρνηση να δεχτεί Προανακριτική Επιτροπή με την δέσμευση εκ των προτέρων ότι θα στείλει απευθείας τον πρώην υπουργό στη Δικαιοσύνη.

«Αν δεν έχετε τίποτα να κρύψετε, ικανοποιήστε όχι το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ενός ολόκληρου λαού: Στείλτε τον Κώστα Καραμανλή στη Δικαιοσύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζοντας το κατηγορητήριο.

Οι φόβοι για «κάψιμο» της Προανακριτικής ή αμνήστευση Καραμανλή

Από εκεί και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει επιλέξει σε αυτή τη φάση να προχωρήσει και σε επίσημη κατάθεση της πρότασης σύστασης Προανακριτικής.

Ο λόγος που δεν κάνει αυτό το βήμα η αξιωματική αντιπολίτευση είναι, όπως έχουν εξηγήσει αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες κορυφαία στελέχη, πως  φοβούνται ότι τυχόν κατάθεση πρότασης τώρα, θα «κάψει» δια παντός το εργαλείο αυτό, είτε γιατί θα οδηγήσει σε αθώωση και αμνήστευση του Καραμανλή δια του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας είτε γιατί θα απορριφθεί, όπερ σημαίνει ότι δεν μπορεί να κατατεθεί εκ νέου αίτημα για Προανακριτική με το ίδιο θέμα. Σε επόμενη φάση, κι εφόσον η εξέλιξη της έρευνας της Δικαιοσύνης συνεισφέρει νέα στοιχεία, τότε θα ξαναζυγίσουν τα δεδομένα.

Το κατηγορητήριο για τον Κώστα Καραμανλή, το οποίο κατά την πρόταση δυσπιστίας ζήτησαν ο Μάκης Βορίδης αλλά και ο πρωθυπουργός, περιλαμβάνει τις πράξεις και τις παραλείψεις του πρώην υπουργού που σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ «πληρούν την αντικειμενική και την υποκειμενική υπόσταση των κακουργημάτων

·       της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατ’ άρθρο 299 ΠΚ,

·       της διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς κατ’ άρθρο 291 παρ.1δ και στ ΠΚ και

·       της έκθεσης κατ’ άρθρο 306 παρ.2 ΠΚ».

Ουσιαστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή η πρότασή του από την κυβέρνηση (άλλωστε έχει νομικά προβλήματα που βασίμως οι κυβερνητικοί επικαλούνται). Και ακόμη πιο δύσκολο να δεχτεί κατηγορία περί «ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο».

Ο ανταγωνισμός με το ΠΑΣΟΚ

Πάντως, η εξέλιξη αυτή από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ είναι και απόρροια του ανταγωνισμού με το ΠΑΣΟΚ. Καταρχάς, άλλες σκέψεις – όπως η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον Άρειο Πάγο, που είχε προαναγγείλει ο Βασίλης Κόκκαλης την Παρασκευή – φαίνεται πως «κάηκαν» λόγω της πρωτοβουλίας του Νίκου Ανδρουλάκη να καταθέσει αναφορά για τα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Βήμα» και «Καθημερινή» σχετικά με τα ηχητικά του ΟΣΕ το βράδυ της τραγωδίας.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει να βρίσκεται πιο πίσω από το ΠΑΣΟΚ, ούτε σε επίπεδο πρωτοβουλιών, ούτε σε επίπεδο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Αντιθέτως, επιδιώκει να αναδεικνύεται σε βασικό αντίπαλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, πεδίο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον έχασε τις εντυπώσεις κατά την πρόσφατη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Διαβάστε επίσης:

Βελόπουλος για Τέμπη: Να καταθέσουν τα υπόλοιπα κόμματα αίτημα για Προανακριτική και εμείς να την υπογράψουμε

Λήξη συναγερμού σε τραπεζικό κατάστημα στην Ιωνία – Είχε εντοπιστεί ύποπτο αντικείμενο

Καρπόζηλος προς Δόμνα Μιχαηλίδου: Η σύνταξη είναι αυτονόητη ανταμοιβή, όχι καταναγκασμός

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 11:47