search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 04:23
MENU CLOSE

Γιατί ο Μακρόν τροφοδοτεί ανησυχίες για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού

05.04.2024 06:17
macron olympics

Η Γαλλία φιλοξενεί το καλοκαίρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ο πρόεδρος Μακρόν αντί να φορέσει κάποια αθλητική περιβολή για να διαφημίσει την παριζιάνικη Ολυμπιάδα, έβαλε το χακί και ως πολέμαρχος έστρεψε τα βέλη στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία, με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν», απάντησε λακωνικά ο Μακρόν όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν νομίζει ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να βάλει στο στόχαστρό της τους Ολυμπιακούς του Παρισιού.

Το σχόλιο του Μακρόν έγινε σε εκδήλωση στο Παρίσι, για τα εγκαίνια του νέου Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου και αποτελεί την πλέον κατηγορηματική παραδοχή ότι υπάρχει ζήτημα με εξωτερικές απειλές για την ασφάλεια των αγώνων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι θα διεξαχθούν μέσα σε ένα περίπλοκο διεθνές σκηνικό, με τους πολέμους στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη να δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για την ασφάλεια. Και ο Μακρόν αντί να δώσει διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των Αγώνων επέλεξε να ρίξει σκιές και να προκαλέσει ανησυχίες.

Ωστόσο, η δήλωση Μακρόν γεννά ένα βασικό ερώτημα: γιατί ο Γάλλος πρόεδρος βλέπει απειλή μόνο από την Ρωσία και όχι από οποιαδήποτε άλλη πλευρά, ενώ μάλιστα κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς. Ερώτημα που απαντάται εν μέρει από την σκληρή στάση που έχει υιοθετήσει εσχάτως ο Εμανουέλ Μακρόν έναντι της Ρωσίας, δηλώνοντας ότι η Μόσχα πρέπει να ηττηθεί πάση θυσία στην Ουκρανία.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει επίσης κατηγορήσει την Ρωσία για εκστρατεία παραπληροφόρησης στην Ευρώπη. Ο υπουργός Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ δήλωσε προ ημερών ότι η Γαλλία θα προτείνει την επιβολή κυρώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο εναντίον όσων είναι πίσω από αυτό που το Παρίσι θεωρεί ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης. Κατά την γαλλική ηγεσία η Ρωσία έχει στόχο να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ.

Αξιοσημείωτο σε κάθε περίπτωση είναι το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν επιλέγει την οδό της κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις με την Ρωσία του Πούτιν, ενώ θα περίμενε κάποιος ότι η Γαλλία του Μακρόν, ως χώρα που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα μπορούσε να βγει μπροστά επικαλούμενη το ολυμπιακό πνεύμα και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ειρήνευση τόσο στην Ουκρανία, όσο και στην Παλαιστίνη.

Αλλά φαίνεται πως το Παρίσι επιλέγει να χρησιμοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ψυχροπολεμικό σκηνικό και όχι ως ευκαιρία για τη διατράνωση του «ευ αγωνίζεσθαι». Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γι΄ άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως είναι ένα πολιτικό και όχι πολιτισμικό- αθλητικό προϊόν.

Διαβάστε επίσης:

Κλιματική κρίση: H αλλαγή πολιτικής προκάλεσε δραματική μείωση της αποψίλωσης δασών – Τι δείχνουν οι αριθμοί

Σερβία: Νεκρό εντοπίστηκε το δίχρονο κοριτσάκι που αγνοούνταν – Το παρέσυραν με αυτοκίνητο και το πέταξαν σε χωματερή

Κίνημα κατά του τουρισμού στα Κανάρια Νησιά – Τα συνθήματα, οι δράσεις, τα αιτήματα (Videos/Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31