search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 22:32
MENU CLOSE

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχεται «σοβαρά λάθη» στο χτύπημα κατά της ΜΚΟ WCK που σκότωσε 7 εργαζόμενους

05.04.2024 16:15
gaza mko

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε σήμερα σειρά «σφαλμάτων» που οδήγησαν στον θάνατο επτά εργαζομένων σε ανθρωπιστική οργάνωση, οι οποίοι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ στη Λωρίδα της Γάζας από τρία ισραηλινά πλήγματα που εξαπολύθηκαν εναντίον του κομβόι τους σε διάστημα τεσσάρων λεπτών.

Ανακοίνωσε εξάλλου την αποπομπή δύο αξιωματικών του στρατού, ενώ πρόσθεσε ότι επιπλήχθηκαν επισήμως για το περιστατικό και άλλοι ανώτεροι διοικητές.

Η εσωτερική έρευνα που διεξήγαγε ο στρατός του Ισραήλ έδειξε ότι η ομάδα που χειρίζεται τα drones και η οποία εξαπέλυσε τα πλήγματα διέπραξε «ένα σφάλμα επιχειρησιακής εκτίμησης της κατάστασης», αφού εντόπισε «έναν ένοπλο άνδρα της Χαμάς» να πυροβολεί από την οροφή ενός από τα φορτηγά τα οποία συνόδευαν οι συνεργάτες της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK).

Στη σημερινή του ανακοίνωση ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι «το πλήγμα εναντίον των οχημάτων αρωγής ήταν ένα σοβαρό σφάλμα το οποίο προέκυψε από μια σοβαρή αποτυχία λόγω λανθασμένης ταυτοποίησης, από λάθη στη λήψη αποφάσεων και από μια επίθεση αντίθετη με τις πρότυπες επιχειρησιακές διαδικασίες».

Παραδέχθηκε επίσης ότι η WCK είχε ενημερώσει για το δρομολόγιο που θα ακολουθούσε, αλλά οι στρατιωτικοί που εξαπέλυσαν τα πλήγματα δεν το είχαν στα χέρια τους.

Ο στρατός του Ισραήλ πρόσθεσε εξάλλου ότι λόγω του περιστατικού απέπεμψε έναν συνταγματάρχη και έναν ταγματάρχη, ενώ επέπληξε επισήμως άλλους ανώτερους αξιωματικούς, περιλαμβανομένου του στρατηγού που είναι επικεφαλής της νότιας διοίκησης του στρατού.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το κτίριο της γενικής διοίκησης του στρατού στο Τελ Αβίβ ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματικοί παρουσίασαν στους δημοσιογράφους αποσπάσματα βίντεο που τραβήχτηκαν από drone και στα οποία φαίνεται «ο πράκτορας της Χαμάς» να εντάσσεται στο κομβόι της ΜΚΟ το οποίο μετακινούνταν στη Γάζα τη νύκτα της Δευτέρας, λίγο μετά στις 22:00 τοπική ώρα.

Τα μεγάλα λογότυπα της WCK βρίσκονταν στην οροφή των οχημάτων, αλλά η κάμερα του drone δεν μπορούσε να τα δει λόγω του σκότους, εξήγησε ο στρατηγός εν αποστρατεία Γιοάβ Χαρ-Εβέν, επικεφαλής της έρευνας. «Αυτός ήταν ένας παράγοντας κλειδί στην αλληλουχία των γεγονότων», τόνισε.

Λογοδοσία

Την Παρασκευή, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτωνο του ΟΗΕ ζήτησε από το Ισραήλ να λογοδοτήσει, καθώς οι επιθέσεις εναντίον ανθρώπων που εμπλέκονται στην ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορούσαν να είναι εγκλήματα πολέμου.

«Η επίθεση σε ανθρώπους που εμπλέκονται στην ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τζέρεμι Λόρενς. «Όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο Ύπατος Αρμοστής, η ατιμωρησία πρέπει να σταματήσει».

Ανεξάρτητη έρευνα ζητά η ΜΚΟ

Η ανθρωπιστική οργάνωση World Central Kitchen (WCK) ανακοίνωσε ότι ζητά τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τα πλήγματα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) που τη Δευτέρα σκότωσαν επτά μέλη της οργάνωσης στη Γάζα.

«Την 1η Απριλίου 2024, οι IDF σκότωσαν 7 εργαζόμενους ανθρωπιστικής βοήθειας που απασχολούνταν από την WCK, μια διεθνώς αναγνωρισμένη ανθρωπιστική οργάνωση», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η διευθύνουσα σύμβουλος της WCK, Έριν Γκορ, και ο εκτελεστικός συμπρόεδρος/ταμίας της οργάνωσης, Χαβιέρ Γκαρσία, που πρόσθεσαν ότι «οι νεκροί εργαζόμενοι ήταν πολίτες της Αυστραλίας, του Καναδά/ΗΠΑ (διπλή υπηκοότητα), της Γάζας, της Πολωνίας, και του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Ισραήλ παραδέχθηκε τους φόνους, όμως χαρακτήρισε το συμβάν “ένα τραγικό γεγονός στο οποίο οι δυνάμεις μας μη εσκεμμένα έβλαψαν μη-μάχιμους” και κάτι που “συμβαίνει στον πόλεμο”».

Διαβάστε επίσης:

Η Τουρκία αποσύρεται από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη

Βολιβία: 14 νεκροί σε σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό – Δύο τραυματίες (video)

Γάζα: Στην Αίγυπτο ο διευθυντής της CIA για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός – «Πράσινο φως» για παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 22:21