search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 18:53
MENU CLOSE

Σάντουιτς με καλαμάρι, το εμβληματικό πρόχειρο πιάτο της Μαδρίτης

05.04.2024 06:26
santoyits-kalamari-new

Το εμβληματικό σάντουιτς της Μαδρίτης εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄60 και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή γαστρονομικά εδέσματα, μετά τα τάπας, που δεν πρέπει να χάσει κανείς αν επισκεφθεί την πόλη.

Ετοιμάζεται εύκολα και στο σπίτι με την παρακάτω συνταγή και μερικά μυστικά επιτυχίας για το τηγανητό καλαμάρι, με απλή σπιτική σάλτσα αγιολί ή μαγιονέζα και συνοδεύεται ιδανικά με παγωμένη μπύρα.

Υλικά για τη Συνταγή

  • 4 καλαμάρια φρέσκα, ολόκληρα (περίπου 700 γραμμάρια), σε θερμοκρασία δωματίου
  • Αλατοπίπερο κατά βούληση
  • Άφθονο αλεύρι για το πασπάλισμα (η παραδοσιακή συνταγή προτείνει αλεύρι ρεβιθιού ή ρυζάλευρο)
  • Μίξη σπορέλαιου με ελαιόλαδου, για το τηγάνισμα
  • 4 ψωμάκια για σάντουιτς

Για την σάλτσα αγιολί (aioli)

  • 1-2 σκελίδες σκόρδου (ανάλογα με τις προτιμήσεις σας), πολτοποιημένες
  • ½ φλιτζάνι (100ml) ελαιόλαδο και ½ φλιτζάνι (100ml) ηλιέλαιο
  • 1 αυγό ολόκληρο
  • Χυμός από ½ λεμόνι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Λίγο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αρχικά ετοιμάστε τη σάλτσα αγιολί. Βάλτε στον κάδο του ραβδομπλέντερ ή σε ένα δοχείο ανάδευσης το πολτοποιημένο σκόρδο, το αυγό, λίγο αλατοπίπερο και τον χυμό λεμονιού. Χτυπήστε τα για λίγο με το ηλεκτρικό μίξερ με το σύρμα ή με το ραβδομπλέντερ και ξεκινήστε να ρίχνετε σταδιακά και σιγά – σιγά, το ηλιέλαιο με το ελαιόλαδο. Μόλις γαλακτωματοποιηθεί και πήξει, δοκιμάστε τη γεύση και συμπληρώστε ανάλογα με επιπλέον λεμόνι και αλάτι, αν χρειάζεται. Σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη που να εφάπτεται και διατηρήστε το στο ψυγείο.
  2. Καθαρίστε τα καλαμάρια, αφαιρώντας και πετώντας το στόμα, το εσωτερικό κόκαλο και το σακουλάκι με το μελάνι. Κρατήστε τα πλοκάμια και το σώμα και ξεπλύντε τα καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Κόψτε τη σακούλα- σώμα σε ροδέλες πάχους 1 εκατοστού περίπου και τα πόδια έτσι ώστε να είναι σε ομάδες 3-4 πλοκαμιών.
  3. Ξεπλύντε πάλι, στραγγίστε τα καλαμάρια σε ένα σουρωτήρι και σκουπίστε τα καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αλατίστε τα ελαφρά.
  4. Ζεστάνετε άφθονο λάδι (μίγμα ελαιόλαδου και σπορέλαιου καλύτερα) για το τηγάνισμα, σε δυνατή φωτιά μέχρι να φτάσει τους 170ο C ή αν δεν έχετε θερμόμετρο να κάψει καλά αλλά να μην καπνίσει.
  5. Στο μεταξύ αλευρώστε τα καλαμάρια σε δόσεις, τινάξτε το περιττό αλεύρι, βάζοντάς τα σε ένα σουρωτήρι και ρίξτε την πρώτη παρτίδα στο καυτό λάδι. Μην τα αφήνετε πολύ ώρα αλευρωμένα, γιατί θα κομπιάσουν και δεν θα γίνουν τραγανά. Τηγανίστε τα μέχρι να ροδίσουν κι από τις δύο πλευρές για 1-2 λεπτά. Αν δείτε ότι ροδίζουν αμέσως ή καίγονται, χαμηλώστε λίγο τη θερμοκρασία. Βάλτε τα σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν από τα λάδια και συνεχίστε την ίδια διαδικασία με τις υπόλοιπες παρτίδες.
  6. Πασπαλίστε τα καλαμαράκια με λίγο αλατοπίπερο, ραντίστε με λίγο λεμόνι. Κόψτε τα ψωμάκια στη μέση, χωρίς να τα χωρίσετε εντελώς, αλείψτε με τη σάλτσα αγιολί και μοιράστε τα τηγανισμένα καλαμαράκια στα 4 σάντουιτς. Συνοδέψτε με παγωμένη μπύρα και απολαύστε!

Διαβάστε επίσης:

Νηστίσιμη σαρλότ πράσινων μήλων

Κυπριακές ελιόπιτες ή ελιωτές, της νηστείας

Vegan κρέπες με γάλα βρώμης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 18:38