search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 17:31
MENU CLOSE

Σοφία Μπεκατώρου: Στη γραμμή SOS λες ότι σε σκοτώνουν και σου κλείνουν ραντεβού τη Δευτέρα (video)

05.04.2024 11:20
bekatorou_kontra

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία διαδικασία για τις γυναίκες που κακοποιούνται» επεσήμανε η Σοφία Μπεκατώρου, υποψήφια για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους.

 «Είναι πραγματικά τόσο δυσάρεστη η συγκυρία, που κανονικά δεν θα έπρεπε να κοιμάται κανείς» είπε η Ολυμπιονίκης.

Μιλώντας στην εκπομπή Kontra24, η γυναίκα από την οποία ξεκίνησε το κίνημα #Me Too στην Ελλάδα, περιέγραψε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα θύματα έμφυλης βίας.

Το παράδειγμα της Ισλανδίας και η ελληνική πραγματικότητα

«

«Όταν ξεκίνησε τα κίνημα MeToo στην Ελλάδα, με έναν τρόπο, οι γυναίκες πήραν θάρρος. Επομένως, από ένα σημείο και μετά ο κόσμος έψαχνε τη διαδικασία, να βγαίνει να μιλάει. Όμως δεν υπάρχει διαδικασία. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία διαδικασία (σ.σ. για τις γυναίκες που κακοποιούνται) και το λέω με μεγάλη λύπη» σημείωσε η Σοφία Μπεκατώρου, η οποία αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ισλανδίας όπου στο επίκεντρο είναι πλέον ο άνθρωπος και άρχισε να γίνεται ουσιαστικότερη καταγραφή των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. «Εκεί θεωρούν επιτυχία να φτάσει η υπόθεση στο δικαστήριο, όχι απλώς να γίνει καταγγελία […] Στην Ισλανδία οι φορείς συνδέονται μεταξύ τους. Από τη γραμμή SOS και την Αστυνομία μέχρι τα κέντρα προστασίας των παιδιών» πρόσθεσε η ίδια. 

«Στη χώρα μας αυτό δεν υπάρχει. Προσπαθήσαμε να αλλάξουμε τα δεδομένα, αλλά δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι κάθε υπηρεσία είχε τα δικά της πρωτόκολλα» συνέχισε η ίδια και συμπλήρωσε ότι «η Αστυνομία και η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής, δεν συμμετείχαν στη δημιουργία κοινών πρωτοκόλλων. Είχαν συμφωνήσει ότι συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αλλά επί της ουσίας δεν συμμετείχαν».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι φτιάχνουμε μία διαδικασία, αλλά δεν την παρακολουθούμε» δήλωσε η ίδια και εξήγησε πως «καταγράφουμε κάποια νούμερα, πενθούμε και ποτέ δεν μαθαίνουμε».

Αναφερόμενη στη γραμμή SOS 15900, για τη βία κατά των γυναικών, η Σοφία Μπεκατώρου αποκάλυψε ότι «Πρόκειται για μια γραμμή η οποία δεν συνδέεται με τίποτα. Καλείς, απαντάει ένα τηλεφωνικό κέντρο και πρέπει να κλείσεις ραντεβού. Παίρνεις στη γραμμή SOS λες “με σκοτώνουν” και σου λένε “κλείστε ραντεβού τη Δευτέρα”. Όμως δεν υπάρχει ραντεβού όταν υπάρχει τόσο υψηλό ρίσκο και τέτοια επικινδυνότητα».

Παράλληλα εξήγησε ότι στην Ισλανδία, δεν αναγκάζεται να ξεσπιτωθεί ένα θύμα, αλλά πηγαίνουν οι Αρχές εκεί, συλλέγουν στοιχεία και οφείλουν μέσα σε 24 ώρες να αποδώσουν την κατηγορία. «Είναι δική τους ευθύνη να το πράξουν και όχι του θύματος», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Στην Ελλάδα δεν έχουμε εξασφαλίσει καν ότι θα δουλεύει το καταγραφικό μηχάνημα όταν δίνει ένα παιδί μια κατάθεση”» συμπλήρωσε. 

Για την υποψηφιότητά της

Αναφερόμενη στην υποψηφιότητά της, η Σοφία Μπεκατώρου είπε ότι δεν την αναζήτησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της έγινε σχετική πρόταση, αλλά ότι η ίδια κατέθεσε στη σχετική πλατφόρμα το βιογραφικό της, στο οποίο δεν έγραφε ότι είναι Ολυμπιονίκης, πριν επικοινωνήσουν μαζί της από το κόμμα.

«Το ζήτημα δεν είναι να πας κάπου για να χρησιμοποιήσουν την εικόνα σου. Για μένα είναι σημαντικός ο τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να προσεγγίσει νέους ανθρώπους και είναι σημαντικό αυτό το οποίο έχει πει ο Στέφανος Κασσελάκης, ζητώντας ανθρώπους με ενσυναίσθηση, ηθική και επαγγελματική επάρκεια. Νομίζω ότι αυτά είναι στοιχεία τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν μια ομάδα η οποία θα φέρει αλλαγές».

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Τοπαλούδης: Όταν η Ελένη κατήγγειλε βιασμό, οι αστυνομικοί της είπαν «πήγαινε να βρεις τις αποδείξεις και έλα μετά» (video)

Αστυνομικά πρωτόκολλα: Από το ελληνικό «το περιπολικό δεν είναι ταξί» στο βρετανικό «μπείτε να σας πάω σπίτι με ασφάλεια»

Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Χρόνια ψυχιατρικά προβλήματα επικαλείται ο δολοφόνος – Τι αναφέρει στο υπόμνημα (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 17:31