search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 17:33
MENU CLOSE

Σπαρτιάτες: Ο Στίγκας τώρα βλέπει «άτυπη ομηρία» μετά την ποινική δίωξη

05.04.2024 16:18
vasilis_stigkas_new

Καταιγιστικές εξελίξεις έχει προκαλέσει η άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των 11 βουλευτών των Σπαρτιατών αλλά και κατά του έγκλειστου της Χρυσής Αυγής Ηλία Kασιδιάρηαπό την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το αδίκημα της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος. 

«Από τη στιγμή που μπήκαμε στη Βουλή, νόμιμα εκλεγμένοι από 250.000 πολίτες, εμείς, οι “Σπαρτιάτες” υφιστάμεθα μια δίωξη, και ποινική, όπως κανένα άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα. Είμαστε σε άτυπη ομηρία», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, σε σημερινή συνέντευξή του.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, αφού κατήγγειλε δημοσίως τους βουλευτές του ως καθοδηγούμενους από κέντρα που λειτουργούν με όρους «Greek mafia» και από τον καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη, χθες μίλησε για δημιουργία εντυπώσεων, εκφοβισμού αλλά και για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης, ενώ σήμερα έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί πως δεν έχει κατηγορήσει ποτέ κανέναν βουλευτή του κόμματός. «Τους στηρίζω και θα τους στηρίξω μέχρι τέλους» υποστήριξε σήμερα χαρακτηριστικά.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο μεγάλα θέματα με την δικαιοσύνη», προσέθεσε ο κ. Στίγκας. «Το ένα είναι η ποινική δίωξη που ασκήθηκε χθες, ότι υπάρχει υποκρυπτόμενος αρχηγός πίσω από εμένα ή από τους βουλευτές μας και το άλλο, θεωρώ και το πιο σοβαρό, είναι το θέμα του Εκλογοδικείου. Μετά από αναμονή περίπου οκτώ μηνών, μας κρατούν, σε μια άτυπη ομηρία και περιμένουμε πότε θα βγει αυτή η περιβόητη απόφαση. Όλους αυτούς τους μήνες κάνοντας υπομονή, αλλά και ένα μεγάλο και σοβαρό κοινοβουλευτικό έργο, έχουμε ακούσει πάρα πολλά. Αυτός ο ψυχολογικός πόλεμος που γίνεται εναντίον μας δεν μας αγγίζει καθόλου. Αυτά που γράφονται και λέγονται για τις έδρες μας είναι αστεία, αλλά και επικίνδυνα πράγματα για τη δημοκρατία».

Σχετικά με την χθεσινή αποχώρηση δύο βουλευτών των «Σπαρτιατών», του Γιώργου Μανούσου και του Γιάννη Δημητροκάλλη  ο κ. Στίγκας σχολίασε: 

«Στις δηλώσεις τους έγραψαν ακριβώς τα ίδια, υποστηρίζοντας ότι εγώ τους κατηγόρησα στη δικαιοσύνη. Οι χαρακτηρισμοί “greek mafia” και “ομάδα εκβιαστών” δεν έχουν καμία σχέση με κανέναν από τους διαγραφέντες ή κάποιον άλλο από την κοινοβουλευτική ομάδα μας. Αυτά αναφέρονται σε χαρτί που συνυπογράψαμε όλοι οι βουλευτές, στις 4 Δεκεμβρίου 2023, και το δώσαμε στη δημοσιότητα. Ποτέ δεν κατηγόρησα κανέναν βουλευτή. Όλοι γνωρίζετε ότι στην κατάθεσή μου στην κ. Αδειλίνη δεν είπα ποτέ για βουλευτή ότι έχει κάποιες εγκληματικές ή παράνομες ενέργειες. Μίλησα για εξωθεσμικά κέντρα που επιτίθενται στους “Σπαρτιάτες” και δημιουργούν προβλήματα. Δηλώνω, για ακόμη μια φορά, ότι στηρίζω όλους τους βουλευτές των “Σπαρτιατών” και θα τους στηρίζω μέχρι τέλους. Όποτε γίνει το δικαστήριο εγώ θα είμαι ο βράχος και ο υπερασπιστής τους σε όλη την διάρκεια της δίκης. Δεν έχω κάποια πληροφόρηση για άλλες αποχωρήσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα μας».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του κόμματος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του, όπως ανέφερε, επειδή έμαθε για την ποινική δίωξη των βουλευτών από δημοσιογράφους και όχι από τον Άρειο Πάγο.

«Έχω δηλώσει πολλές φορές ότι σέβομαι απόλυτα και έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη», είπε. «Όμως, υπάρχουν κάποια αναπάντητα ερωτήματα που με ενοχλούν. Χθες έμαθα για την ποινική δίωξη από δημοσιογράφους. Ήταν ένα απόρρητο έγγραφο που έπρεπε να κοινοποιηθεί προς εμένα, σαν άμεσα ενδιαφερόμενο, αλλά και στον πρόεδρο της Βουλής».

Όσον αφορά την ένσταση κατά των «Σπαρτιατών» στο Εκλογοδικείο, ο κ. Στίγκας υποστήριξε: 

«Μεγάλο λάθος γίνεται και με το Εκλογοδικείο. Πέρα από την ψυχολογική πίεση που ασκείται προς τους “Σπαρτιάτες”, υπάρχει και ο νόμος που είναι ξεκάθαρος για τις αρμοδιότητες του δικαστηρίου. Το Εκλογοδικείο δεν είχε κανένα δικαίωμα βάσει των αρμοδιοτήτων του να παραλάβει την ένσταση κατά των “Σπαρτιατών”. Αυτό μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Περιμένουμε και εμείς, όπως όλος ο κόσμος, ο νόμος να είναι ίσος προς όλους. Αυτό δεν συνέβη. Θέλω να τονίσω στον ελληνικό λαό ότι στεκόμαστε όρθιοι και αγέρωχοι εμείς οι “Σπαρτιάτες” και τηρούμε τον όρκο που δώσαμε. Ίσως είμαστε το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που τηρούμε τον όρκο μας στο ακέραιο. Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους για τα δικαιώματα του ελληνικού λαού και την προστασία της χώρας μας». 

Ο κ. Στίγκας ισχυρίστηκε ακόμη: «Εμείς δεν ήρθαμε να εξαπατήσουμε κανέναν ή να βγάλουμε χρήματα. Δεν ήρθαμε να πουλήσουμε κρέμες, όπως κάνουν άλλοι. Δεν ήρθαμε να συμπράξουμε με καμία κυβέρνηση για αντιλαϊκούς νόμους. Όσα νομοσχέδια έφερε η Νέα Δημοκρατία που ήταν καλά για την χώρα μας, εμείς τους είπαμε “ναι”. Σταθήκαμε, όμως, απέναντι σε νομοσχέδια που πλήττουν την ελληνική κοινωνία, την θρησκεία μας και τα προστάγματα των προγόνων μας.

Υπάρχει πολιτικός αρχηγός που εξαπατά τον ελληνικό λαό και δεν κινείται η δικαιοσύνη. Είναι ξεκάθαρο ότι η αντιπολίτευση συμπράττει με την κυβέρνηση κατά το δοκούν. Πώς γίνεται να είναι μαζί για ένα κατάπτυστο νόμο, όπως αυτός των ομοφυλοφίλων, και μετά από ένα μήνα να κάνουν μομφή κατά της κυβέρνησης; Πώς γίνεται να βγαίνει πολιτικός αρχηγός και να κάνει σκληρή αντιπολίτευση, θεωρητικά, στην κυβέρνηση, αλλά παράλληλα, όταν έρχεται ο νόμος για το ΕΣΡ και την ΑΑΔΕ να ψηφίζει αυτή την κυβέρνηση την οποία κατηγορεί; Πώς γίνεται να βγαίνει κάποιος και να λέει “λεφτά υπάρχουν” και μετά να μπαίνουμε στα μνημόνια; Πώς γίνεται να λένε “θα σχίσουμε τα μνημόνια” και μετά να τα υπογράφουν; Αυτή η υποκρισία δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ από τους “Σπαρτιάτες”».

Τέλος, ο κ. Στίγκας ανακοίνωσε ότι το κόμμα θα συμμετέχει κανονικά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Κίνδυνος διάλυσης

Οι βουλευτές είναι πυρ και μανία με τον πρόεδρο του κόμματος Βασίλη Στίγκα, κατηγορώντας τον ότι με τις καταθέσεις του στη Δικαιοσύνη βρέθηκε κατηγορούμενη σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Η ασκηθείσα ποινική δίωξη σε βάρος μου, με κατέστησε αδίκως υπόλογο ενώπιον των Δικαστικών Αρχών για το αδίκημα της εξαπάτησης των εκλογέων, σε συνέχεια των αναληθών, ψευδών και συκοφαντικών δηλώσεων του κ. Β. Στίγκα. Ως εκ τούτου κάθε ημέρα παραμονής στο πλευρό του θα ισοδυναμούσε με την ηθική και πολιτική απαξίωσή μου», αναφέρει στην επιστολή ανεξαρτητοποίησή του ο Γιάννης Δημητροκάλλης. Σύμφωνα δε, με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες ανεξαρτητοποιήσεις.

Όσο πάντως, ο Βασίλης Στίγκας διαθέτει πέντε βουλευτές δεν τίθεται κίνδυνος διάλυσης. Μετά και την ανεξαρτητοποίηση του Γιάννη Δημητροκάλλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα αριθμεί 8 βουλευτές, υποχωρώντας στην 8η θέση της κοινοβουλευτικής κατάταξης. Μετά τις εκλογές του καλοκαιριού οι Σπαρτιάτες ήταν το 5ο σε δύναμη κόμμα, αμέσως μετά το ΚΚΕ. Μετά και τις σημερινές αποχωρήσεις «κατέβηκαν» στην προτελευταία θέση.

Τελευταίο σε δύναμη κόμμα με έξι βουλευτές είναι η Πλεύση Ελευθερίας. Σημειώνεται ότι έχουν  προηγηθεί οι αποχωρήσεις του Κωνσταντίνου Φλώρου, του Χάρη Κατσιβαρδά και του Γιώργου Μανούσου.

Αλλαγές στον κοινοβουλευτικό χάρτη αναμένονται μετά την απόφαση του εκλογοδικείου, σε μια διαδικασία που «τρέχει» παράλληλα με το ποινικό σκέλος.

Μένει να δούμε αν θα γίνουν δεκτές οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί και που αφορούν την ίδια τη νομιμότητα συμμετοχής του κόμματος. Άλλα δύο ενδεχόμενα είναι αν θα αναλογική κατανομή του ποσοστού των Σπαρτιατών σε όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου ή στην πιο ακραία μορφή αν μιλάμε για επαναληπτική ψηφοφορία στις  11 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή των Σπαρτιατών. Δηλαδή για τις Α΄Αθηνών, Β Πειραιά, Βορείου και Δυτικού τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α και Β Θεσσαλονίκης, Λάρισας. Ένα ακόμη σενάριο είναι η κατάληψη των αντίστοιχων εδρών από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Μανούσος, επιτέθηκε με βαρύτατες εκφράσεις στον πρόεδρο του κόμματος Βασίλη Στίγκα ότι «οδήγησε με ψεύδη και συκοφαντίες κατηγορούμενη σύσσωμη την κοινοβουλευτική του ομάδα».

Όπως αναφέρει στην επιστολή του προς τον Κώστα Τασούλα «κατόπιν της ποινικής δίωξης που παρήγγειλε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εναντίον των 11 συναδέλφων μου αλλά και εμού προσωπικά, έπειτα από τις ψευδείς και συκοφαντικές καταγγελίες του προέδρου των Σπαρτιατών κ. Βασιλείου Στίγκα, σας γνωστοποιώ ότι αποχωρώ από την ΚΟ των Σπαρτιατών».

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι «η μέχρι τώρα παραμονή του στην ΚΟ οφειλόταν στην πεποίθηση ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν θα ανεύρισκε ούτε ψήγμα αξιοπιστίας σε αυτές τις ψευδείς καταθέσεις, ειδικά μετά τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισα ενώπιον της».

Οι διώξεις

Ποινική δίωξη για εξαπάτηση των εκλογέων ασκήθηκε και κατά του έγκλειστου της Χρυσής Αυγής Ηλία Kασιδιάρη, ενώ αντίθετα, η παραγγελία για δίωξη δεν αφορά τον επικεφαλής των Σπαρτιατών, Βασίλειο Στίγκα.

Αναλυτικότερα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η οποία διενήργησε προσωπικά έρευνα μετά από τις δημόσιες καταγγελίες του επικεφαλής των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα για έκνομες παρασκηνιακές ενέργειες στο κόμμα του, έδωσε παραγγελία για ποινική δίωξη για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος στον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η ποινική δίωξη θα ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος των:

  1. Αθανάσιου ΧΑΛΚΙΑ, 2. Χαράλαμπου ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑ 3. Γεώργιου ΜΑΝΟΥΣΟΥ, 4. Αλέξανδρου ΖΕΡΒΕΑ, 5. Ιωάννη ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗ, 6. Διονυσίου ΒΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗ 7. Γεωργίου ΑΣΠΙΩΤΗ 8. Μιχαήλ ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗ 9. Ιωάννη ΚΟΝΤΗ 10. Πέτρου ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ και 11. Κωνσταντίνου ΦΛΩΡΟΥ

Ειδικότερα, η δίωξη αφορά τους έντεκα βουλευτές που εξελέγησαν με το κόμμα Σπαρτιάτες κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, εκτός από τον Βασίλειο Στίγκα, αλλά και τον έγκλειστο της Χρυσής Αυγής Ηλία Kασιδιάρη, που παραγγέλλεται να διωχθεί ποινικά ως ηθικός αυτουργός της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος, καθώς από την εισαγγελική έρευνα, προέκυψε, ότι αυτός ήταν ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών, αυτός κινούσε τα νήματα, καθοδηγώντας και συμβάλλοντας καθοριστικά στην εκλογική του κάθοδο αλλά και την εκλογή των βουλευτών του στη Βουλή.

Η δίωξη του Ηλία Κασιδιάρη ως ηθικού αυτουργού, δηλαδή ως υποκρυπτόμενου επικεφαλής των Σπαρτιατών, στηρίχθηκε στην ύπαρξη στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ότι είχε συνεχείς επαφές μέσα από τη φυλακή με υποψήφιους βουλευτές των Σπαρτιατών και ότι είχε αυτός αναλάβει την καθοδήγηση και την πολιτική τους στήριξη, κάτι που η νομοθεσία το απαγορεύει, τόσο για τον ίδιον όσο και για άλλους εγκλείστους της ΧΑ που έχουν καταδίκες ως εγκληματική οργάνωση.

Παράλληλα, η κυρία Αδειλίνη, παράγγειλε δίωξη και για τον δικηγόρο Σωτήριο Μεταξά, καθώς μετείχε, όπως προέκυψε από την έρευνα στις επαφές του Ηλία Κασιδιάρη με τους υποψήφιους και μετέπειτα βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες».

Ο Σωτήριος Μεταξάς διώκεται για συνέργεια στην εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

Η έρευνα που κατέληξε σε διώξεις για τους Σπαρτιάτες, δρομολογήθηκε πριν από μήνες, όταν ο επικεφαλής του κόμματος Βασίλης Στίγκας δημόσια κατήγγειλε παρασκηνιακές και έκνομες ενέργειες στο κόμμα του, κάνοντας λόγο για Greek Mafia και “Don Corleone», φωτογραφίζοντας τον Ηλία Κασιδιάρη.

Ο κ. Στίγκας κατέθεσε δύο φορές στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που παρενέβη μετά τις καταγγελίες του και ανέλαβε προσωπικά την έρευνα, ενώ εξηγήσεις ως ύποπτοι έδωσαν όλοι οι βουλευτές του κόμματός του, αλλά και ο Ηλίας Κασιδιάρης.

«Αν είχε χιούμορ» ο Κασιδιάρης

Δήλωση, μέσω της δικηγόρου του, έκανε ο Ηλίας Κασιδιάρης μέσα από τις φυλακές, μετά το άκουσμα της παραγγελίας της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Σημειώνεται ότι το πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής, να κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός.

Η δικηγόρος του, Βάσω Πανταζή, μετέφερε δήλωσή του ως προς το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εξαπάτηση, στην οποία σχολιάζει με ειρωνικό ύφος:

«Αν είχα χιούμορ θα δήλωνα ότι στηρίζω ΝΔ, ώστε ο Άρειος Πάγος να ασκήσει δίωξη στους βουλευτές της και το εκλογοδικείο να τους αποβάλει άμεσα από τη Βουλή. Πρόκειται για αστειότητες που υποτιμούν την ελεύθερη βούληση και την νοημοσύνη του Ελληνικού λαού».

Διαβάστε επίσης:

Υποκλοπές: Οι νομικές κινήσεις Ανδρουλάκη μετά την απόφαση του ΣτΕ και η σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση

Το παρασκήνιο γύρω από την υποψηφιότητα του Γιώργου Μουρούτη και ποια ήταν τα καθοριστικά τηλεφωνήματα για να πει το «ναι»

Υποκλοπές: Θύελλα από την απόφαση του ΣτΕ και νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να μπλοκάρει την ενημέρωση Ανδρουλάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 17:31